Аспекти правової освіти

На зібранні розглядалися питання діяльності Координаційної ради молодих юристів, її роль у формуванні правової обізнаності громадян, надання методичної допомоги в заходах із підвищення освіченості громадян у питаннях права на працю, проблеми працевлаштування молодих правників і надання ними юридичної допомоги населенню.

Вітаючи гостей на полтавській землі (учасниками зібрання були представники багатьох міністерств, керівники управлінь і відділів юстиції, правоохоронних органів, видавництв правової літератури тощо), голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко розповів про соціально-економічний розвиток області, наголосивши на досягненнях останніх років.

– Полтавська громада прагне бути серед лідерів у перетвореннях, які відбуваються у державі, – наголосив Олександр Удовіченко. – У нас є потенціал, який ми будемо ефективно використовувати.

Голова обласної ради Іван Момот підкреслив, що на Полтавщині реалізується вже друга програма правової освіти населення. Аналогічна впроваджувалася протягом 2007–2010 років, нинішня діє з 2011-го. В минулому році на виконання заходів програми з обласного бюджету спрямовано понад 137 тисяч гривень.

Така програма важлива для населення, для сільських голів, працівників органів місцевого самоврядування, особливо в умовах, коли реформується законодавство і треба бути постійно в курсі всіх змін, відзначали учасники зустрічі. Цю тему продовжив на заході й перший заступник голови обласної ради, голова обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення Володимир Онищенко, зауваживши, що в селах і навіть райцентрах дуже мало кваліфікованих юристів. Поліпшити ситуацію намагаються, проводячи навчання для сільських голів, працівників самоврядування, аби підвищити рівень їхніх юридичних знань. Володимир Онищенко відзначив роботу Координаційної ради молодих юристів при головному управлінні юстиції у Полтавській області щодо залучення молодих фахівців до правової освіти населення. За три роки членами Координаційної ради молодих юристів проведено майже півтори сотні правоосвітніх заходів, участь в яких взяли понад 10 тисяч громадян. За рішенням міжвідомчої ради молоді юристи розробили методичні матеріали для вчителів сільських шкіл згідно з програмою “Правознавство”, підготували та розповсюдили серед навчальних закладів пам’ятки, буклети щодо профілактики та запобігання негативним проявам серед дітей і молоді.

Детальніше про діяльність Координаційної ради молодих юристів при головному управлінні юстиції у Полтавській області розповіла начальник цього управління Тетяна Колотілова. Вона підкреслила, що основними завданнями молодого покоління правників є проведення правоосвітніх заходів для школярів, студентів, різних верств населення, надання безкоштовної правової допомоги, організація форумів молодих юристів, майстер-класів провідних спеціалістів у цій галузі тощо. Роботу молодих юристів, їхню співпрацю з державними установами, громадськими організаціями висвітлили також науковець Полтавського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого” Олександр Шевчик, голова Координаційної ради молодих юристів при Міністерстві юстиції України Андрій Бутенко.

Був презентований фільм “Життя – це вибір”, створений на виконання обласної Програми правової освіти населення за ініціативою головуправління юстиції.

Про забезпечення законності, дотримання прав і обов’язків громадян у галузі трудового законодавства, зокрема при прийомі на роботу, виплаті зарплати, йшлося у виступах президента Асоціації сприяння міжнародному бізнесу та розвитку, голови Спілки підприємців Кременчука Андрія Мельника, начальника територіальної державної інспекції праці у Полтавській області Наталії Великої, директора обласного молодіжного центру праці Анатолія Безпалюка.

– Порушені питання настільки гострі, що не допускають поверхневого підходу, – наголосив, підбиваючи підсумки, Олександр Лавринович. – Серйозні проблеми, які сьогодні турбують усе українське суспільство, були предметом пошуку того, яким чином сприяти їх вирішенню. Перш за все – це питання захисту трудових прав громадян України, оскільки існує велика проблема з легальною роботою, значна кількість наших громадян, на жаль, працює без оформлення трудових стосунків. Потрібно провести детальний аналіз, яким чином внести рекомендації для громадянського суспільства, об’єднань підприємців і тих, хто працює, і органів влади – як ми повинні реагувати на цю суспільну проблему. І ще одне питання – кожний рік виникає багато проблем із тими, хто закінчує середні або вищі навчальні заклади і змушений йти в центри зайнятості, оскільки їх не чекають на ринку праці. Ця проблема має багато складових. Ми говорили про те, яким чином молоді юристи і їхні об’єднання допомагають визначитися молодим людям, а визначення має починатися і з дій держави, і з дій людини, яка обирає собі професію.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович провів прес-конференцію для представників ЗМІ. Зокрема, відповідаючи на запитання журналістів, він висловився проти відновлення смертної кари. Не жорстокість покарання, а його невідворотність можуть забезпечити усвідомлення людьми того, що порушення закону зламає і їхнє життя, підкреслив Олександр Лавринович. Якщо буде введене право держави ухвалювати такі рішення і забирати життя того, хто порушив закон, виникнуть ситуації, які траплялися і в нашій, і в інших країнах, коли життя позбавляли невинних.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.