Співпраця – запорука правопорядку

Налагодити таку співпрацю в Оржицькому районі вдається за допомогою конструктивного діалогу міліції, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Зокрема з ініціативи правоохоронців це питання обговорювалося під час чергового засідання координаційної ради, розглянули його й депутати Оржицької районної ради. Цьому передувало вивчення взаємодії дільничних інспекторів із сільськими радами на місцях.

– Першочерговим завданням у діяльності органів внутрішніх справ залишається максимальне забезпечення захисту прав і свобод громадян та співпраці дільничних із сільськими головами, – говорить начальник Оржицького районного відділу УМВС України в Полтавській області, підполковник міліції Борис Федоренко. – Дільничним інспекторам доводиться обслуговувати по кілька населених пунктів і навіть сільських рад. Але на закріплених територіях не завжди створені належні умови для їхньої роботи. Хоча є і позитивні приклади, зокрема Круподеринська сільська рада, де для дільничного інспектора виділене окреме приміщення з телефоном і комп’ютером. Це необхідно насамперед для того, щоб дільничні якомога більше часу проводили на закріпленій території, мали змогу приймати громадян на місцях, частіше і тісніше спілкуватися з сільськими головами, директорами шкіл, закладів відпочинку. Адже профілактика правопорушень – це, у першу чергу, робота з людьми і для людей. 

Окрім створення належних умов для роботи дільничних, органам місцевого самоврядування, на думку Бориса Федоренка, слід переглянути та внести зміни до районної, місцевих програм боротьби зі злочинністю, активізувати роботу комісій із питань законності й правопорядку, поліпшити діяльність громадських об’єднань щодо їх участі у запобіганні та припиненні правопорушень і злочинів. Місцеві депутати мають брати участь у заходах міліції по відпрацюванню населених пунктів. Для профілактики правопорушень слід також обмежити час роботи торговельних закладів, які реалізують спиртні напої. Адже саме оковита найчастіше стає “натхненням” для вчинення хуліганських дій.

– Алкоголь часто стає причиною порушень громадського порядку, а як наслідок – більш тяжких злочинів, – говорить начальник Оржицького райвідділу міліції Борис Федоренко. – Аналіз стану злочинності в районі показав, що найбільш напружена криміногенна ситуація склалася по найбільш населених сільських радах – Новооржицькій та Лазірківській. На території останньої, до речі, розташоване ПТУ №46, де навчається понад 200 учнів із різних районів області, а отже, чимало слід зробити й для запобігання негативним проявам у молодіжному середовищі. У селах працюють заклади культури і дозвілля, магазини і кафе. Подекуди не встановлений графік роботи, вони працюють “до останнього клієнта”.

Сільські голови та депутати підтримали пропозиції правоохоронців обмежити час роботи торговельних та розважальних закладів, що реалізують спиртні напої, як у самій Оржиці, так і в селах району, а також відновити практику добровільних народних дружин, встановити камери відеоспостереження на вулицях селища.

Було прийнято ряд інших важливих рішень щодо спільних дій міліції, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у напрямку профілактики правопорушень. І, що головне, вони не залишилися на папері. Зокрема, за словами Бориса Федоренка, районна влада пішла назустріч міліції у питаннях матеріального забезпечення – придбано оргтехніку для служби дільничних та дозвільної служби. Новооржицька сільська рада вже виділила приміщення для дільничного інспектора, яке ремонтують. Визначено приміщення і у Лазірківській сільській раді. Також на цих дільницях буде відновлено пункти охорони громадського порядку і профілактики правопорушень, у Лазірках активізує роботу поки що єдине в районі громадське формування.

Отже, нині в районі триває робота з удосконалення та реалізації програми боротьби зі злочинністю.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.