Куточок прадавньої України

Родзинка в тому, що музеєм є власне реконструйована з усіма її особливостями українська селянська хата: "білолиця", з різьбленими дерев'яними віконницями, вкрита очеретом. Усередині – піч, лави, вистелена запашним сіном долівка, під стелею – сухі букети польових квітів… "Буває, посідають відвідувачі на лави та й довго-довго ще не хочуть виходити – відчувають, наскільки все їм тут близьке, рідне," – розповідає Микола Іванович. Серед гостей, котрих у цій хаті вже навіть звикли зустрічати, – Борис Олійник, Ніна Матвієнко, гурт "Козацькі забави"…

Поряд із музеєм – художній салон, у якому Микола Василенко пропонує ознайомитись із творами народних майстрів України. З 2007 року при підтримці відділу культури і туризму Пирятинської райдержадміністрації тут щосерпня вирує фестиваль "Кручанські забави". Ідея його проведення – також Василенкова, адже він – не тільки один із кращих в районі гармоністів, а й керівник народного аматорського вокального колективу "Приудайські козаки" Повстинського СБК.

Без участі цього гурту в пирятинців не обходиться жодне культурно-мистецьке свято, зокрема "Проводи зими", "Травневий калейдоскоп", "Обжинки"…  Чимало прихильників є у колективу і в Полтаві, адже він завжди гідно представляє район на обласних оглядах народної творчості. Втім, не приховує Микола Василенко, віддаленість від обласного центру не кращим чином позначається на популяризації "Приудайських козаків" на Полтавщині, більше їхньою творчістю  цікавляться поціновувачі української пісні зі столиці. "Прикро, – додає Микола Іванович, – хочеться ж, щоб звертали на нас увагу, як то кажуть, і в рідній хаті".

Серед подій, якими нинішній рік порадував колектив, – участь у зйомках телевізійного пісенного конкурсу "Фольк-мюзик" на Першому Національному каналі.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.