Народ, який не забуває минулого, має й майбутнє

Участь у мітингу-реквіємі взяв заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко, керівництво Лубенських райдержадміністрації та райради, представники громадських організацій, студентства.

– Всі прийдешні покоління мають знати страшну правду про ті трагічні події, – наголосив Валерій Пархоменко. – Тільки пам'ять допоможе нам залишатися гідними дітьми нашого багатостраждального народу й врятує від повторення подібних трагедій.

Пам'ять замучених голодом людей вшанували хвилиною мовчання. До меморіалу лягли квіти, вінки, а також композиції із пшеничного та житнього колосся. У Мгарському Спасо-Преображенському соборі відслужили поминальну панахиду. В пам'ять про жертв Голодомору запалали сотні свічок.

***

Cотні полтавців у скорботний день відгукнулись на заклик обласного громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду взяти участь у жалобній ході. Тримаючи в руках свічки, лампадки, а дехто – по кілька колосків пшениці, люди зібрались у центрі міста, якраз на тій ділянці вулиці Жовтневої, куди  в страшні голодні роки полтавці йшли з надією виміняти навіть за найцінніші сімейні реліквії рятівні пригоршні якоїсь крупи чи борошна.

Серед учасників жалобної акції були люди різних поколінь, представники інтелігенції, громадських організацій, студентства. Спеціальних промов не виголошували. Втім, дехто розгорнув плакати з написами, в яких, на жаль, і цього дня переважав політичний зміст.

О 16-й годині учасники скорботних заходів приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання в пам'ять про мільйони невинно закатованих голодною смертю співвітчизників. Після цього розпочалася жалобна хода, яку очолило духовенство. Участь у заході взяв єпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (УПЦ КП). Над колоною, що прямувала до Свято-Успенського кафедрального собору (УПЦ КП), височіли хоругви та державні прапори з жалобними стрічками. Попереду несли, зокрема, дзвін, який ударами супроводжував рух до храму.

У Свято-Успенському соборі відслужили молебень за упокій душ невинно убієнних.

***

У містах і районах області пройшли скорботні заходи з ушанування пам'яті жертв Голодомору. Багато полтавців запалили в своїх оселях поминальні свічки за тими, кого поглинула безжальна сталінсько-більшовицька система репресій та голодоморів.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.