Навколоринкові пристрасті

На колишньому речовому ринку "Полімпекс", який міською владою оголошено комунальним і названо "Речовим" і котрий став підпорядковуватися КП "Полтава-сервіс", трапилася сутичка між підприємцями й реалізаторами з одного боку та охоронцями – з іншого. Не обійшлося й без травм. Події, за свідченням очевидців, розгорталися наступним чином. Після закриття території ринку, о 16.00, було розпочато демонтаж деяких павільйонів. Коли евакуатор вивозив із ринку фрагменти чотирьох металевих контейнерів, підприємці захвилювалися і стали вимагати, щоб їх допустили до їхнього майна. Але охоронці та люди в камуфляжній формі ворота і не думали відчиняти. Обурені підприємці від вимог перейшли до конкретних справ, розпочавши штурм ринку: натовп зніс ворота. При цьому було травмовано жінку й чоловіка. Охоронці більше не могли контролювати ситуацію. Через деякий час сюди прибули співробітники міліції та бійці "Беркута". Втім, пристрасті на ринку вирували ще до пізнього вечора.

Генеральний директор ринку "Полімпекс" Володимир Головко у місцевих ЗМІ прокоментував цю ситуацію так: "Люди, коли дізналися, що намагаються демонтувати їхні контейнери, прибули на ринок, а охорона їх не допускала, і виникла бійка. Найняті для цієї акції молодики стали живим ланцюгом, блокували ділянку ринку, де відбувався незаконний демонтаж. Привезли зварювальний прилад, "болгарку", підігнали крани тощо. Я взагалі не знаю, хто надав їм право цим займатися!"

Наступного дня вранці біля приміщення Полтавської міської ради відбувся мітинг. Підприємці й реалізатори ринку вимагали, щоб до них вийшов міський голова і пояснив, на якій підставі розпочали демонтаж контейнерів. Так і не дочекавшись виконання своєї вимоги, вони передали письмове звернення.

"Вимагаємо, – йдеться у ньому, – припинити рейдерські дії та збір грошей з боку КП "Полтава-сервіс" до остаточного рішення суду, дати нам можливість нормально працювати та сплачувати податки до місцевого та Державного бюджетів. Ми вимагаємо: поважати нас як людей, не порушувати наші конституційні права і не маніпулювати суспільною свідомістю".

Того ж дня на сайті Полтавської міської ради з'явилося наступне повідомлення: "Сьогодні (18 листопада ц.р. – Авт.) понад три сотні пікетувальників з ринку "Речового", створеного замість ринку "Полімпекс", прийшли під будівлю міськвиконкому. Але поведінка їхня була дивною: вони вимагали зустрічі з міським головою Олександром Мамаєм, а коли той запросив 60 осіб представників до зали засідань, раптом розвернулися і швидко пішли з-під стін мерії.

Не дочекавшись ініціативної групи, Олександр Мамай провів прес-конференцію. Засобам масової інформації було продемонстровано оригінали всіх 1780 договорів, укладених підприємцями ринку "Речовий" з КП "Полтава-сервіс" – єдиним законним господарем ринку, та всі реєстраційні документи.

Тільки 37 торгових місць таких договорів не уклали. Тому адміністрація прийняла рішення демонтувати ці павільйони та звільнити місця для більш добросовісних підприємців.

Меру прикро, що підприємців утягнуто до конфлікту, в рамках якого 17 листопада 2011 року на ринку стався неприємний інцидент.

Олександр Мамай особисто гарантував підприємцям, що ринок "Речовий" на Фрунзе, 34-а, буде існувати й надалі, а вони там спокійно працюватимуть. Це потрібно місту, адже сплачені за оренду кошти йдуть до бюджету Полтави. Тому з підприємцями укладають договори на 5 років.

Якщо підприємці не сплачуватимуть за оренду торгового місця, КП "Полтава-сервіс" змушене буде звернутися до суду щодо стягнення з кожного з них орендної плати зі штрафними санкціями, як того вимагає закон. Але, підкреслив мер, ми не хочемо цього робити.

Олександр Мамай закликав підприємців працювати, заробляти гроші, годувати свої родини і вчасно сплачувати орендну плату! Її, до речі, зменшили на 10%. Ці кошти йдуть на ремонт дахів, закупівлю тролейбусів та комп'ютерів у школи".

Поспілкувалися ми безпосередньо і з самими підприємцями цього ринку. Вони зі зрозумілих причин просили не вказувати у публікації їхніх прізвищ.

– Так, я уклав угоду із КП "Полтава-сервіс", – зізнається приватний підприємець Сергій. – Але, з іншого боку, збираюся продовжити угоду і з "Полімпексом". У цьому місяці заплатив за своє місце гроші й одним, й іншим. Чесно кажучи, просто боюся, що мене хтось із них потурить звідси, бо ж треба годувати сім`ю.

– Пани б'ються, а в нас – простих людей – чуби тріщать, – говорить із гіркотою в голосі підприємець Олена. – У мене тут п'ять місць. Заплатила за кожне з них обом фірмам. І так робить більшість моїх колег. Іншого виходу не бачимо, бо не віримо вже нікому. Все одно, як завжди, крайніми зроблять нас. І не важливо, хто із них виграє цю судову тяганину.

– Міський голова каже, що треба платити їм, а по внутрішньому радіо постійно лунають повідомлення-нагадування про необхідність чергової проплати "Полімпексу". Що робити у цьому випадку? Служити обом панам? – обурюється ще одна наша співрозмовниця Оксана. – Може, досить знущатися над людьми?! Дайте нам можливість працювати спокійно!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.