Рік роботи обласної ради: здобутки і плани

Розпочинаючи роботу, голова обласної ради Іван Момот (ПР), зокрема, зупинився на ключових моментах перших 12 місяців роботи представницького органу нового скликання. У шостому скликанні працюють 120 депутатів у 13-ти постійних комісіях. За рік пройшло 7 сесій та 8 пленарних засідань, на яких розглянуто 229 питань. На 96 засіданнях постійних комісій (серед них – 12 виїзних) депутати розглянули 562 питання.

– Минув рік, як працює рада шостого скликання, відколи ми взяли на себе відповідальність – як голови фракцій і комісій, як депутати обласної ради, – сказав Іван Момот. На черговій сесії планується звіт голови обласної ради. Це не тільки мій особистий звіт, а підсумок роботи всіх 120 депутатів. Хочу подякувати всім без винятку.

Позитив у роботі облради в тому, що ми в короткий строк організаційно зробили все, щоб рада працювала на результат. Швидко, в листопаді й на початку грудня минулого року, сформували комісії, обрали керівників. Вперше за багато років прийняли обласний бюджет до Нового року, що дало змогу фінансувати в першу чергу обласні комунальні заклади, ритмічно працювати комунальним підприємствам. За 10 місяців поточного року виконали показники обласного бюджету на 105,5 відсотка, перевиконання – майже на 30 мільйонів гривень. Сподіваюся, що ця позитивна тенденція збережеться і за підсумками року.

Обласна рада шостого скликання продовжує хороші традиції попередніх скликань. Пріоритетами є розвиток медицини, освіти, культури, науки, спорту.

Протягом нинішнього року нам вдалося додатково поповнити видаткову частину обласного бюджету на 288 мільйонів гривень, включаючи трансферти з Держбюджету. Це – вагома цифра. Кошти пішли на вирішення проблем у медицині, освіті, культурі, будівництві. Зараз ці фінанси освоюються, і важливо максимально використати їх саме з Державного бюджету. Виконавча влада запевнила, що всі кошти, які прийшли з Держбюджету і які депутати розподіляли на сесіях на певні об'єкти, будуть стовідсотково використані.

В області діють 64 обласні програми, із них 37 – прийнято депутатами нинішнього скликання. Зараз звіти йдуть в усіх областях, і я цікавлюся, як це роблять мої колеги. Прочитав інформацію по Житомиру. Там 37 обласних програм, і 13 вони прийняли в цьому році. Зрозуміло, що за кількісним показником повинні бути і якісні, але більшість програм у нас виконані й профінансовані.

Депутати прийняли рішення ще раз провести ревізію обласного майна, все проаналізувати і вносити пропозиції про більш ефективне його використання.

Готується проект договору щодо регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів України та Полтавською обласною радою. Ним передбачається, зокрема, будівництво мосту через Дніпро в Кременчуці й мосту через річку Хорол у Миргороді, будівництво та реконструкція водопровідно-каналізаційних мереж, систем теплопостачання населених пунктів, загалом близько ста об’єктів. Орієнтовний обсяг фінансування спільних заходів – 2 мільярди 444 мільйони гривень.

На міждержавному рівні виконується Угода про співробітництво між Полтавською обласною радою та Законодавчими зборами Ленінградської області РФ; пройшли прийоми делегацій: Санкт-Петербурга – представників РГО “Українська община Санкт-Петербурга”, Міжрегіонального громадського фонду з вшанування пам'яті загиблих при захисті Вітчизни Російської Федерації, громади міста Сестрі Леванте (Італія, провінція Генуя), що опікується оздоровленням полтавських дітей, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, та дітей із багатодітних сімей, товариства “Пам'ять заради майбутнього” з міста Морс (Німеччина), що надає підтримку особам, постраждалим від нацистського режиму.

На міжрегіональному рівні підписано Угоду про співпрацю з Донецькою обласною радою, відбулася зустріч керівництва обласної ради з делегацією Харківської обласної ради.

Валерій Пархоменко (ПР) – голова постійної комісії з питань бюджету та управління майном:

– За звітний період проведено 13 засідань, розглянуто 198 питань. Серед них – формування бюджету поточного року, звіти про хід виконання бюджету та зміни до нього. Значне місце в роботі комісії посідають майнові питання. За десять місяців поточного року за доходами (без врахування трансфертів) обласний бюджет виконано на 663 мільйони гривень, що на 33 відсотки більше від аналогічного періоду торік. Протягом звітного періоду до бюджету розвитку внесено зміни на 69,1 мільйона гривень, і станом на

1 листопада його обсяг склав 111,8 мільйона гривень. Нині значна увага буде приділена освоєнню коштів державної субвенції, які спрямовуються на важливі об’єкти соціального та комунального призначення. Членів комісії також хвилює рівень віддачі програм. Враховуючи економічну ситуацію в державі, можливо, варто призупинити продаж об’єктів комунальної власності, оскільки ціна на них знизилася, а чимало обласних закладів знаходяться в орендованих приміщеннях.

Тетяна Корост (ПР) – голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування:

– Велику загрозу навколишньому середовищу нині несе втручання людини у природу. Це актуально і для Полтавщини, яка славиться своїми ресурсами. Тому комісія багато працює задля збереження чистого довкілля. Проведено 11 засідань і розглянуто 28 питань щодо охорони довкілля та використання коштів Фонду охорони навколишнього природного середовища області. При підтримці комісії затверджено перелік природоохоронних заходів для фінансування фондом на загальну суму понад 37 мільйонів гривень, продовжено практику виїзних засідань із метою попереднього вивчення питань та перевірки ефективності використання виділених коштів. Важливим доробком стала реалізація програми вивезення з території області старих безгоспних гербіцидів та отрутохімікатів. Основна частина коштів на реалізацію заходів була спрямована з обласного бюджету. На останній сесії обласної ради на це було додатково виділено 4 мільйони гривень. У подальшому варто при складанні екологічних програм тісно пов’язувати їх не тільки з фінансовими ресурсами, а й із діяльністю суб’єктів господарювання. Серед пріоритетів – також програма формування полігонів побутових відходів, які зараз є проблемою практично усіх територіальних громад.

Степан Бульба (СПУ) – голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства:

– Рік роботи показує, що в облраді сформована більшість на чолі з Партією регіонів, яка дає змогу реалізувати в межах області курс і програму Презид
ента Віктора Януковича. Опозиція, до якої належать і соціалісти, не може реалізувати свої програмні засади в тих питаннях, які відрізняються від визначеного владою курсу. З іншого боку, наголошую – обласна рада в межах своїх повноважень намагається вирішувати всі питання, які стосуються проблем нашої області. Наприклад, на рівні обласної ради робиться практично все можливе, щоб підприємства житлово-комунального господарства працювали та надавали мешканцям доступні й якісні послуги. Без підтримки з боку держави підприємства ЖКГ приречені на банкрутство. Зокрема по “Полтававодоканалу”, якби держава виконувала згідно з чинними законами свої зобов’язання, ситуація була б значно кращою. Хочу сказати, що для мене неприйнятний такий підхід, як договір обласної ради з Кабінетом Міністрів. Можна домовлятися з владою іншої держави про співпрацю, а тут треба вимагати, щоб виконавча влада вирішувала наші проблеми. Такі підходи я сприймаю, і в цьому – позиція фракції соціалістів у облраді.

Дмитро Хрістов (“Батьківщина”) – голова постійної комісії з питань забезпечення законності й правопорядку:

– Робота нашої комісії, як й інших,

 проходить нормально, толерантно. Я вдячний виконавчому апарату обласної ради за допомогу в роботі, думаю, що й інші голови комісій вдячні за це. Ми провели 7 засідань комісії, розглянули 27 питань,

8 програм, на ці програми буде витрачено майже 25 мільйонів гривень. Зокрема комісія контролює виконання галузевих програм щодо правової освіти населення, організаційного забезпечення діяльності суддів, профілактики правопорушень, організації рятування людей на водних об’єктах тощо. Комісія працює у взаємодії з силовими структурами. У мене є пропозиція – провести спільний “круглий стіл” за участю депутатів, представників правоохоронних органів і журналістів, щоб люди почули про реальний стан справ, про резонансні справи в області. Хочу сказати й про те, на що виборці звертають увагу на зустрічах із депутатами. Багато проблем у людей пов’язано з тим, що їм не вистачає грошей, що чогось немає. Порушують питання оформлення документів на землю, зарплат, пенсій, транспортного обслуговування.

Михайло Виноград (ПР) – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я:

– Наша галузь завжди була в центрі уваги суспільства і влади. Однак давайте говорити відверто – галузь охорони здоров’я ніколи достатньо не фінансувалася, хоча ми ставимо планку дуже високу. Всі розуміємо – стовідсотково держава не забезпечить фінансування галузі. Сьогодні повинні працювати і лікарняні каси, і соціальна, страхова медицина. Але держава повинна забезпечити невідкладну допомогу, і насамперед таким категоріям населення, як інваліди, учасники бойових дій Великої Вітчизняної війни, чорнобильці, афганці. Шлях тільки один – наповнення бюджету, перевиконання і вирішення питань на комісіях з виділенням коштів. Наша комісія професійна, майже всі –лікарі, керівники лікувальних закладів. За рік провели 6 засідань, розглянули 32 питання. Зокрема підсумки діяльності обласного підприємства “Полтавафарм”. Аптечна мережа дещо відокремилась від охорони здоров’я. Вважаю, це неправильно, пройде час – і буде єдина галузь. Велика кількість населення живе в селах, а приватні підприємці там практично не працюють. Це питання теж у нас на контролі. Додатково виділялися кошти, зокрема по обласному онкологічному диспансеру. Кожна людина, яка цього потребує, має бути безкоштовно прооперована в обласному закладі.

Віктор Шадчнєв (“Сильна Україна”) – голова постійної комісії з питань будівництва, транспорту та зв’язку:

– Ми провели 8 засідань, розглянули 34 питання. Одним із основних напрямків нашої роботи є контролювання програми розвитку аеропорту “Полтава”, його підтримка, щоб він запрацював. Постійно працюємо з директором цього підприємства, контролюємо це питання. Основні напрямки – це також контроль за виконанням програм будівництва доступного житла; розвиток дорожньої інфраструктури загального користування; розробка схеми планування території області, програми будівництва, реконструкції та модернізації об’єктів інфраструктури Полтавщини; розвитку та безпеки дорожнього руху та інші. Комісія контролює використання розподілених коштів на ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах області. Приділяємо увагу питанням транспортного забезпечення. Нещодавно розглядали виконання програми будівництва газопроводів у сільській місцевості, у нас було багато критичних зауважень з цього приводу. Взагалі працюємо активно.

Микола Ганнущенко (ПР) – голова постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери:

– За звітний період проведено 9 засідань, у ході яких розглянуто 40 питань. Незважаючи на широке партійне представництво, комісія працювала злагоджено і конструктивно. Зокрема на виконання наших рекомендацій здійснено ряд соціально значимих заходів. У тому числі виділено кошти на ремонт покрівлі комунального книжкового магазину “Планета” та будівлі комунального видавництва “Лубни”. Зроблено чимало, але основна увага з об’єктивних причин була приділена питанням розвитку інформаційної сфери, забезпеченню населення інформаційними послугами. Тому на подальше треба сконцентруватися на вдосконаленні регламенту, адже нерідко порядок денний дуже перевантажений, що не може не позначатися на ефективності засідань – бракує часу на обговорення питань. Необхідно відпрацювати й процедуру проведення виїзних засідань постійних комісій.

Слід також вивчати й поширювати кращий досвід роботи депутатів. Члени комісії будуть працювати і над тим, щоб її діяльність мала глибший соціально значимий характер.

Олександр Залужний (“Совість України”) – голова постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр:

– Проведено 10 засідань, на яких розглянуто 88 питань. Це другий показник за інтенсивністю роботи після бюджетної комісії. Основна увага приділена залученню коштів підприємств, що здійснюють видобувну діяльність, до участі у фінансуванні об’єктів соціальної сфери; наповненню обласного та місцевих бюджетів за рахунок плати за користування надрами та рентних платежів; врахуванню думки територіальних громад за місцем здійснення видобувної діяльності; підвищенню ефективності роботи обласного комунального виробничо-комерційного підприємства “Полтавапаливо”. За ініціативою комісії обласною радою прийнято ряд звернень щодо врегулювання проблем паливно-енергетичного комплексу області.

Щодо пропозицій, то це, зокрема, – укладання угод на додаткове фінансування з Державною ак
ціонерною компанією “Надра України”, яка планує протягом найближчих років вкласти в розвідку на території Полтавщини 1 мільярд 200 мільйонів гривень. Це б дало можливість збалансувати вирішення питань соціального розвитку територій області. Також необхідно вдосконалювати систему контролю за розглядом звернень обласної ради.

Микола Данилейко (ПР) – голова постійної комісії з питань промислової політики, підприємництва та інвестицій:

– Сформована наша комісія на високому рівні. Проведено 4 засідання, одне – виїзне, розглянуто 13 питань. Наше завдання – координація програм і напрямків, якими опікуємося за нашим профілем – розвиток малого підприємництва в області, підтримка інвестиційної діяльності. Багато питань порушуються керівниками бізнес-структур, підприємцями – ціна оренди землі та інші. Шукаємо взаєморозуміння з владою в тих питаннях, які дають змогу розвиватися бізнесу. Давали рекомендації по встановленню і розширенню співпраці Полтавщини з Московською і Ленінградською областями РФ, по скороченню і спрощенню дозвільних процедур, запровадженню енергозберігаючих технологій. Депутати і підприємці ставлять професійні питання, які не вирішує обласна рада, зокрема повернення ПДВ, кількість документів і дозволів на певний вид бізнесу. Всі питання, які виносилися на засідання ради, пройшли через нашу комісію.

Анатолій Олійник (“Фронт змін”) – голова постійної комісії з питань соціального захисту населення:

– Наша комісія провела 6 засідань, в тому числі 2 виїзних, розглянула 35 питань. Прикро, що інтернатні заклади системи соціального захисту фінансуються з Держбюджету практично на 30–50 відсотків від потреби. На 2012 рік із Держбюджету планується виділити 62 мільйони 22 тисячі гривень. Із них будуть забезпечені видатки: на зарплату – на 94,5 відсотка, на продукти харчування – на 29,3 відсотка, на медикаменти – на 40 відсотків, на енергоносії – на 69 відсотків. Ці цифри просто шокують. Відрахування коштів на галузь соцзахисту здійснюється за залишковим принципом. Хочу акцентувати увагу на цьому. Хотів би внести пропозицію за дорученням комісії – обласній раді звернутися до Кабінету Міністрів України щодо внесення поправок до законодавства по використанню коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Нині область недоотримала з фонду 6 мільйонів гривень.

Щоб виплачувати зарплату працівникам соціальних інтернатів з урахуванням нових розмірів посадових окладів та надбавки за вислугу років, додатково виділено з обласного бюджету 2,2 мільйона гривень. Також додатково виділено 2,7 мільйона на капремонт і реконструкцію приміщень будинків-інтернатів, 361 тисячу гривень – на обладнання їх пожежною сигналізацією, 300 тисяч – на підтримку підсобних господарств будинків-інтернатів.

Володимир Микійчук (“Фронт змін”) – секретар постійної комісії з питань молодіжної політики, спорту та туризму:

– Проведено 7 засідань постійної комісії, розглянуто 25 питань. Підтримано виділення коштів для будівництва сучасних спортивних майданчиків зі штучним покриттям у Кременчуцькому, Шишацькому, Кобеляцькому, Зіньківському та Миргородському районах. Постійна комісія ознайомилася на виїзних засіданнях з обласними спортивними і туристичними об’єктами. Приділяємо увагу розвитку зеленого туризму, фізкультури і спорту, молодіжним програмам. Депутати різних рівнів із Полтавської області взяли участь у Всеукраїнській спартакіаді, зокрема у фіналі в Алушті зайняли почесне 3-тє місце. Комісія рекомендувала конкурс “Студент року” проводити під патронатом обласної ради, збільшити фінансування заходів із підготовки туристичних об’єктів та виготовлення рекламної продукції до Євро-2012. Є пропозиція – більше приділяти уваги підтримці масового спорту на Полтавщині, особливо в сільській місцевості.

Іван Гальченко (ПР) – голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури:

– Коли говорять про освіту, школу, вчителя, то часто чуємо негатив. А це далеко не так. Ось приклад: нещодавно команда нашого ліцею при Кременчуцькому педагогічному училищі повернулася з Всесвітньої олімпіади з робототехніки, що проходила в Південно-Африканській Республіці, де зайняла 9-те місце серед 56 країн.

Наша комісія провела 7 засідань, де розглянула 40 питань. Для кращого вивчення ситуації на місцях ми вирішили працювати переважно у виїзному форматі. Назву деякі проблеми. Частина закладів освіти, що належать до об’єктів обласної комунальної власності, заповнені не повністю, і це впливає на вартість перебування однієї дитини. Для прикладу: у Гадяцькому дитячому будинку вартість утримання однієї дитини в рік – 100 тисяч гривень, а вартість перебування одного учня в ПТУ – 10 тисяч гривень. На це треба звернути увагу. Багато грошей у комунальних закладах йде на електрику, воду і дуже мало на сам навчальний процес. Відділи освіти не планують відряджень, і вчитель їде на курси за власні гроші, щоб йому не понизили категорію і не звільнили. Хіба це правильно? Наступне. З 1 січня ради фінансують поточні видатки ПТУ. Але самі будівлі училищ знаходяться у власності держави, тому жодної копійки з місцевих бюджетів не можна використати на проведення ремонтних робіт. Треба думати, що з цим робити. По галузі культури проблеми в тому, що немає коштів на гурткову, клубну роботу. Позитив – відновлена робота майже десяти сільських клубів, значну кількість працівників культури переведено на повну ставку. Але тут ще треба працювати.

Постійну комісію з питань аграрної політики та земельних відносин, яку очолює Володимир Несен (КПУ), через відсутність із поважної причини керівника представив голова обласної ради Іван Момот. Комісія за рік провела 6 засідань, розглянула 19 питань. Вивчалися проблемні питання фінансування робіт з нормативної грошової оцінки земель, розмежування земель державної і комунальної власності, зміни меж населених пунктів, інвентаризації земель, розвитку земельних відносин, розвитку аграрного сектора тощо. Розглянута і підтримана комісією програма розвитку сільських населених пунктів області, був проведений чималий аналіз проблем.

Свідченням ефективної роботи комісії і галузі є й те, що наша область посідає провідне місце в країні по сільгоспвиробництву і наближається до рекордного 5-мільйонного урожаю зернових.

Володимир Марченко (“Батьківщина”), заступник голови обласної ради:

– Якщо оцінювати роботу обласної ради за цей період по 5-бальній шкалі, то я б поставив і собі, і своїм колегам тверду “четвірку”.

Хочу зробити акцент на кількох моментах. Виїзні засідання – це абсолютно правильно, більше будемо їздити – більше будемо знати
реальну ситуацію на місцях. Робочі поїздки комісій і депутатських груп на об’єкти, які не є комунальною власністю: ми наблизилися до Кременчуцького регіону, раніше якось цей регіон випадав. Є співпраця з керівниками підприємств цього регіону, є порозуміння, а отже – і “плюс” у нашій роботі. Третій момент – моніторинг нашими депутатами використання коштів обласного бюджету. Приємно, що депутати проявляють ініціативу, створюють робочі групи і перевіряють раціональність використання коштів.

Хочу подякувати всім колегам за те, що ми впровадили проект розвитку територіальних громад Полтавської області. Це цікавий почин, який має нині велику підтримку на місцях. Є моменти, над якими ще варто попрацювати додатково. По-перше, лікарняна каса: потрібно приділити більше уваги цьому питанню, бо нині немає іншої форми страхової медицини. По-друге, обмін досвідом із колегами із сусідніх областей. Вважаю, що нам є чого повчитися і в Харківській, і в Сумській та інших областях, є всі підстави поділитися і власним досвідом.

Щодо обласних програм. Якщо взяти програму продовольчої безпеки, то в ній є тільки гарна назва і дуже мало конкретики. Вважаю, що сьогодні, маючи прекрасний потенціал наших сільгосппідприємств, варто програму доопрацювати. Потрібно більше уваги приділити програмі туризму, необхідно, щоб із наступного року вона стала для нашої області діючим брендом. Варто також приділити більше уваги і програмі енергозбереження, бо поки що вагомих кроків у цьому напрямку ми не робимо.

У зустрічі за “круглим столом” взяв також участь голова Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб, який зазначив, що аналогів співпраці обласної ради і громадського дорадчого органу при ОДА більше в країні немає. Представники громадськості присутні на депутатських комісіях. Він наголосив також на тому, що темою наступних зборів Громадської ради стане культура і духовність.

Представники ветеранських організацій порушували питання лікування інвалідів, ветеранів війни та Збройних сил, забезпечення ліками, розвитку місцевої промисловості.

Підбиваючи підсумки роботи, голова обласної ради Іван Момот подякував усім за конструктивну і корисну розмову, зазначив, що всі пропозиції будуть враховані в рішеннях чи рекомендаціях комісій. Угода з Кабінетом Міністрів, попри зауваження, розглядається як важіль залучення в область якомога більших коштів. Триває і продовжиться плідна співпраця обласної ради з районними радами. Загалом підсумки першого року роботи і висловлені проблеми можна розглядати як певний звіт і напрацювання планів на наступні роки.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.