У полтавськім небі білі голуби…

– Коли я повертаюся з роботи додому і починаю спілкуватися з голубами, годувати їх, розмовляти з ними, відчуваю неймовірне полегшення після напруженого трудового дня, враз минає втома, навіть головний біль проходить. Поки всі вольєри з птахами обійду, позбуваюся всього накопиченого за день негативу, без якого, на жаль, неможлива діяльність юриста, адвоката. Це свого роду голуботерапія…

Голубів у Леоніда Олексійовича чимало – близько двохсот. Домінує порода полтавських білих чорнохвостих – дуже рідкісна. Її завезли у наш край ще в ХІХ столітті.

“Ось, дивіться, які вони красені”, – показує Леонід Олексійович на пернатих улюбленців, які злетіли в небо. І додає: “П’ять років тому, коли створили на Полтавщині обласну громадську організацію “Товариство голубівників”, ми цю породу відродили. Сьогодні це здається абсурдом, але в роки Великої Вітчизняної німці на окупованих територіях голубів винищували. Повністю! Навіть оголошення у Полтаві повісили, мовляв, якщо знайдуть хоч одного голуба, господаря розстріляють на місці. Щоб ніякої інформації з голубами не передавали… У нашому клубі ми розводимо білих поштових голубів, щоб у свята цих птахів випускати в небо, – говорить Леонід Лазьов. – Ось і в День Полтави випустили двадцять пар. А в Кременчуці провели виставку голубів – також під егідою нашого клубу. І там випускали птахів. Для цього білих поштових і тримаємо. Але я особисто розводжу миколаївську породу голубів – “хмарорізів”.

В обласній організації голубівників, яку очолює Леонід Лазьов, заохочують сімейні традиції. У голубівника Юрія Гайдаренка, наприклад, двоє синів захоплюються розведенням голубів, Миколі Положишнику також двоє синів у цій справі допомагають.

У жовтні виповнюється 5 років від часу створення Полтавської обласної громадської організації “Товариство голубівників”.

– Нас на Полтавщині, тих, хто присвятив своє життя прекрасному захопленню і є членом “Товариства голубівників”, більше ста шістдесяти чоловік, – говорить очільник організації Леонід Лазьов. – Це люди, небайдужі до чужого горя, ті, хто любить спокій, порядок і мир, що й не дивно, адже символом миру є саме голуб. Ми зуміли об’єднати наші зусилля і не тільки зберегли, а й примножили полтавський голубиний генофонд. А головне – ми вчимо і дорослих, і дітей гуманізму, доброзичливому ставленню до навколишніх, до братів наших менших. Наш клуб тепер добре знають не тільки на території області, але й далеко за її межами. На виставках голубів постійними гостями є представники майже всіх областей України, приїжджають до нас і з Росії та Білорусі.

Стандарт породи білих чорнохвостих голубів, розроблений і затверджений на засіданні правління полтавського клубу, а потім схвалений Українською асоціацією голубівників, високо цінується за красу не тільки в Україні, а й за кордоном. Останнім часом, як розповів Леонід Лазьов, міська й обласна влада підтримує роботу клубу, надає приміщення для проведення виставок, дає дозволи на будівництво голуб’ятень у дворах багатоповерхівок, заохочує кращих голубівників грамотами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.