Овочів удосталь, замало м’яса й молока

Під час селекторної наради було детально проаналізовано ситуацію із урожаєм в Україні й цінами на основні продукти харчування в регіонах.

– Зростання обсягів сільськогосподарського виробництва, яке маємо на сьогоднішній день по всіх областях, вдалося забезпечити за рахунок збільшення урожайності зернових культур, цукрових буряків, овочів, у тім числі й картоплі. Вже повністю зібраний урожай овочів, соняшнику, триває збір цукрових буряків. Накопано понад 10 мільйонів тонн солодких коренів при середній урожайності 351 центнер з гектара проти 296 центнерів у минулому році, – повідомив Сергій Мельник на початку селекторної наради.

Він нагадав, що для забезпечення ефективного функціонування ринку хліба та стабільності цінової ситуації на ньому, а також для створення сприятливих умов діяльності виробників хліба 2 вересня було підписано меморандум про узгодженість дій між Міністерством аграрної політики та продовольства України, об’єднанням підприємств хлібопекарної промисловості “Укрхлібпром” та Всеукраїнською асоціацією пекарів. Крім того, 20 вересня був підписаний ще один – між Кабінетом Міністрів України, представниками виробників продовольчих товарів та підприємствами мережі роздрібної торгівлі. У відповідності з цими документами виробники не повинні допускати необґрунтованого зростання цін на соціальні продовольчі товари, крім того, вони зобов’язалися встановити на них рівень рентабельності не вище 12 відсотків від оптових відпускних цін. Ці й інші заходи, на думку Сергія Мельника, повинні дієво стримувати зростання цін на продукти харчування і унеможливити появу дефіцитного ажіотажу.

Під час селекторної наради представники областей обговорювали причини локального підвищення цін на соціальні сорти хліба, овочі. Таке явище спостерігається, зокрема, в Запорізькій області, АР Крим. Загальноукраїнська тенденція – коливання цін на продукти тваринництва, в тому числі на масло, молоко, яловичину, в бік їх зростання. Головна причина цього – зменшення кількості поголів’я великої рогатої худоби.

– Овочами Полтавщина забезпечена повною мірою. Наше головне завдання тепер – не допускати різких стрибків цін на них, а також на інші соціальні продукти, – зазначив наприкінці селекторної наради заступник голови Полтавської ОДА Володимир Замикула.

З метою забезпечення городян сільськогосподарською продукцією за цінами товаровиробників було прийняте рішення проводити в обласному центрі продовольчі ярмарки. Перша відбудеться уже цієї суботи, 15 жовтня, на вулиці Шевченка. Подібні ярмарки традиційно проходитимуть також у всіх містах і райцентрах.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.