Для боротьби з контрабандою потрібен новий митний кодекс

– У цьому році Державна митна служба України вже перерахувала до Державного бюджету України 83 млрд гривень. Бюджетні відрахування Полтавської митниці, тобто митні податки й збори, збільшилися більш ніж на 76 відсотків, тобто на 0,8 мільярда гривень. Вартість експортно-імпортних операцій, здійснених суб’єктами підприємницької діяльності в зоні діяльності Полтавської митниці протягом останніх дев’яти місяців, – понад 3 мільярди доларів США, що практично вдвічі більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так само в 2 рази збільшилися обсяги експорту й імпорту.

Говорячи про стан боротьби із контрабандою, Геннадій Романенко зазначив, що процес порушення відповідних кримінальних справ доволі громіздкий, як і відшкодування завданих державі збитків. Так, у 2010 році за фактами контрабанди в цілому по Україні було порушено кримінальних справ на загальну суму майже 700 млн гривень, із яких до держбюджету надійшло всього 1,4 млн. Цього ж року працівниками Полтавської митниці вже було складено 119 протоколів про порушення митних правил на суму близько 4 млн гривень і вилучено товарів вартістю майже 760 тисяч гривень. В результаті на порушників накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафів на суму 227 тисяч гривень.

На думку Геннадія Романенка, ситуацію з боротьбою проти порушень митних правил і контрабанди на краще має змінити прийняття нового Митного кодексу України, який нині знаходиться на розгляді у парламенті. У ньому закладено багато новацій, які вже давно діють у провідних європейських країнах і сприяють розвитку торгової й підприємницької діяльності.

Геннадій Романенко повідомив, що нещодавно на Закарпатті відбулося засідання колегії Державної митної служби України. На ній обговорювали порядок дій митників під час Євро-2012. Зокрема було вирішено створити “гарячу” телефонну лінію, що діятиме у цілодобовому режимі. Також на час проведення чемпіонату в пунктах пропуску, через які переміщатимуться основні потоки туристів, планується збільшити кількість чергових змін. До того ж буде створено спеціальні смуги реверсного руху, по яких безперешкодно переміщатимуться футбольні команди й їхні вболівальники. Також Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про спрощену митну декларацію.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.