Крок до чистого довкілля

Протягом останніх років по кілька разів змінювалися власники непридатних хімічних засобів захисту рослин, що  призвело до виникнення значної кількості безгосподарних непридатних ХЗЗР, втрати документації на них, руйнування складів, тари й пакувальних матеріалів і, як наслідок, до утворення великої кількості невідомих та змішаних непридатних пестицидів. Зросла й можливість несанкціонованого доступу та неконтрольованого використання цієї небезпечної як для довкілля, так і для людей продукції.

На території нашої області, за оцінками Державної інспекції захисту рослин, станом на 1 липня 2011 року знаходилося 761,36 т заборонених, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які зберігалися на території практично всіх районів, окрім Семенівського, у 109 складах та 16 металевих бочках. Однак, за словами заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи В’ячеслава Нефьодова, цього “добра” на території області дещо більше, бо оцінювання кількості пестицидів іноді (за відсутності документів) проводилося, так би мовити, на око, що, власне, підтвердилося при нещодавньому перезатарюванні отрутохімікатів. Приміром, якщо, за офіційними даними, в Котелевському районі їх налічувалося 6,45 тонни, то при вивезенні виявилося понад 21 тонну. Аналогічною є ситуація й у Великобагачанському, Шишацькому, Диканському та інших районах. Найбільші ж партії пестицидів ще й донині зберігаються у Хорольському районі – понад 460 тонн, у Гадяцькому – близько 39 тонн, у Чутівському – майже 35 тонн.

В області розроблена й затверджена регіональна цільова Програма поводження з непридатними хімічними засобами захисту рослин на 2011–2013 роки, на реалізацію якої, зокрема  на знешкодження заборонених, непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, які знаходяться на території Полтавщини, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища затверджено кошти в сумі 4 мільйони гривень. Головним розпорядником цих коштів визначено управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА.

За результатами конкурсних торгів на право утилізації пестицидів, що відбулися 13 липня цього року, укладено угоду між зазначеним управлінням і ТОВ “С.І. Груп Консорт Лтд” (Ізраїль). До речі, саме ця компанія перемогла і в конкурсних торгах по знешкодженню ХЗЗР, які проводилися Міністерством охорони навколишнього природного середовища України. Відтак їй для проведення робіт з утилізації отрутохімікатів по Україні з Держбюджету загалом виділено 180 мільйонів гривень.

 Ресурсне забезпечення регіональної цільової Програми знешкодження отрутохімікатів передбачає понад 18,3 мільйона гривень, у тому числі більш як по 8 мільйонів гривень – із Державного бюджету та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища й близько 2 мільйонів – із інших джерел фінансування. Витрати на поточний рік при цьому складуть 8,74 мільйона гривень. Загалом у цьому році заплановано вивезти з 15 районів області понад 300 тонн отрутохімікатів. Роботи зі збирання, перезатарювання та вивезення непридатних до використання пестицидів розпочалися 6 вересня з території Котелевського району. За кілька тижнів зібрано й перезатарено близько 70 тонн отрутохімікатів, які зберігалися на складах Котелевського, Диканського, Решетилівського, Шишацького й частково – Миргородського та Великобагачанського районів. Відтепер на території Котелевського та Диканського районів непридатних до використання ХЗЗР немає. Таким чином зроблено рішучий крок до чистого довкілля. Загалом у вересні, за словами В’ячеслава Нефьодова, за межі області вже вивезено понад 35 тонн пестицидів.

Приблизно 3 роки тому Полтавщина за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища придбала більш як за 1,5 мільйона гривень спеціалізовану установку для знешкодження непридатних до використання отрутохімікатів. Однак при перевірці відповідними інстанціями для надання дозволу на її експлуатацію було видано припис про необхідність удосконалення останньої. На що, за тодішніми цінами, знадобилося б 278 тисяч гривень. Та оскільки дати гарантію на те, що після такої реконструкції установка буде придатною для знешкодження пестицидів, ніхто не наважився, обласна рада не виділила необхідних на модернізацію коштів. Нині установка перебуває на території аварійно-рятувального загону МНС у Полтавській області. Щоправда, фахівці управління з питань надзвичайних ситуацій не втрачають надії, що установку все-таки вдасться модернізувати, з тим, аби застосувати її за призначенням.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.