Сергій Міщенко: “Наш метод – економічне стимулювання платника податків”

– Сергію Геннадійовичу, останні три роки Полтавщина зберігає стабільність у нарощуванні обсягів зібраних податків. Завдяки чому це вдається?

– Ці показники свідчать, перш за все, про те, що фахівці податкових органів області професійно виконують свою роботу, а сумлінні платники податків із відповідальністю ставляться до своїх обов’язків. Наголос хотілося б зробити на слові “сумлінні”, адже є й інші – ті, хто, використовуючи різноманітні схеми мінімізації та ухилення від сплати податків, тимчасово мають перед всіма законослухняними суб’єктами господарювання несправедливі преференції. Тому, руйнуючи ці протизаконні підходи, ми намагаємося створити в регіоні єдині конкурентоздатні умови. Тобто формуємо рівноправ’я для діяльності всіх представників бізнесу Полтавщини. І, як свідчать результати, це – наш шлях до успіху.

Погляньмо на цифри: якщо у 2008 році до бюджетів усіх рівнів податківцями полтавського краю було акумульовано 7,4 мільярда гривень платежів, то в 2010-му – вже 11,9 мільярда гривень. До Державного бюджету збір податкових надходжень в 2010 році склав 9,7 мільярда гривень і зріс до 2008 року в 1,7 разу. Нарощено обсяги по всіх бюджетоформуючих платежах.

До місцевих бюджетів надходження в 2010 році склали 2,2 мільярда гривень і зросли до рівня 2008 року на 19,8 відсотка. 

– Чи вдалося зберегти відповідні позиції по надходженнях платежів до бюджетів у поточному році?

– Нині в області темпи росту сплати податків вищі, ніж темпи росту промислового виробництва. Якщо, приміром, обсяги промислового виробництва на Полтавщині за 8 місяців поточного року склали до минулорічних 98,1 відсотка, то збір податків до бюджетів усіх рівнів за цей же період склав 10,8 мільярда гривень, що на 42,4 відсотка, або на 3,1 мільярда гривень, більше, ніж за відповідний період минулого року.

До Державного бюджету за звітний період мобілізовано платежів на суму понад 9 мільярдів гривень, або з приростом до відповідного рівня минулого року на 2,8 мільярда гривень, тобто на 45 відсотків.

– Одна з основних позицій ДПС України сьогодні – це відкритість і партнерство в співпраці з платниками податків. Які стосунки склалися між податковою службою та платниками податків на Полтавщині?

– Ми намагаємося йти назустріч платнику податків, перш за все – в інформаційному просторі. Адже платник податків, озброєний необхідними знаннями, – це сумлінний платник. Наразі в органах ДПС області активно використовуються новітні методи масово-роз’яснювальної та інформативної роботи. Зокрема активно застосовуються різноманітні форми інтерактивного спілкування. Приміром, блоги фахівців ДПА у Полтавській області, розміщені на офіційному веб-сайті ДПА у Полтавській області, блог Державної податкової інспекції в Полтаві, розміщений на інтернет-ресурсі “Новини Полтавщини”.

– Проте спритників, які намагаються обійти або порушити податкове законодавство, ще вистачає. Чи не так?

– На жаль… Різноманітні схеми ухилення від оподаткування за рахунок використання підприємств – “транзитерів” та “податкових ям”, виплата заробітної плати “в конвертах” – це лише окремі приклади порушення податкового законодавства. З огляду на це робота органів ДПС області по викриттю та запобіганню будь-яким фактам ухилення від оподаткування є одним із головних напрямків діяльності.

Зокрема з початку року в ході відпрацювання підприємств – “податкових ям”, “транзитерів” та “вигодонабувачів” контрольно-перевірочними заходами податкових органів області було охоплено 140 ризикових суб’єктів господарювання. За результатами перевірок донараховано 18,3 мільйона гривень, зменшено від’ємне значення по ПДВ на суму 18,4 мільйона гривень тощо.

– А яка нині ситуація навколо питання легалізації найманої праці?

– З початку року в результаті проведеної працівниками органів ДПС роботи рівень виплати заробітної плати підвищили на 1534 підприємствах області. До бюджету додатково надійшло 687,6 тисячі гривень податку на доходи фізичних осіб. Всього з початку року податківцями області виявлено 3352 неоформлених найманих працівники. В результаті вжитих заходів до бюджету додатково надійшло 819,9 тисячі гривень податків.

Погляньмо на цю ситуацію в іншому розрізі. Відсоток сплати податку на доходи фізичних осіб зростає. Це говорить про те, що здійснення комплексу заходів по детінізації заробітної плати та легалізації найманої праці має свій конкретний результат, відшукуються колосальні резерви для забезпечення місцевих бюджетів, основу яких і складає цей податок. А це, як ми знаємо, – запорука добробуту полтавців. Так, протягом січня–серпня цього року надходження податку на доходи фізичних осіб зросли майже на 222,4 мільйона гривень (або майже на 22 відсотки) у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

– Значну частину роботи по боротьбі з порушеннями у сфері оподаткування та профілактиці подібних явищ виконують підрозділи податкової міліції. Як у цьому році спрацювали фахівці УПМ ДПА у Полтавській області?

– З початку року по пріоритетних напрямах діяльності підрозділами УПМ ДПА у Полтавській області виявлено 89 злочинів, 72 з яких мають ознаки тяжких та особливо тяжких. Із зазначеної кількості за ухилення від сплати податків викрито 41 злочин, у тому числі в особливо великих розмірах – 36 злочинів. Виявлено та припинено діяльність 2 “конвертаційних центрів” та 2 СПД, по яких отримано вироки суду за фактами здійснення фіктивного підприємництва. За результатами вжитих заходів у процесі відпрацювання підприємств-вигодонабувачів, які користувались послугами “конвертаційних центрів”, до бюджету забезпечено надходження 2,7 мільйона гривень.

– До слова, юридична служба ДПА у Полтавській області обіймає перше місце в рейтингу ДПС України. З якими результатами?

– У поточному році органами Державної податкової служби області до судових інстанцій подано 3651 позов, що вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За результатами розгляду справ за позовами ОДПС протягом січня–серпня 2011 року до бюджету надійшло понад 6 мільйонів 309 тисяч гривень, що майже на
2 мільйони 782 тисячі гривень більше, ніж торік. Аналіз показників позовної роботи ОДПС за 8 місяців поточного року свідчить про наявність позитивної тенденції збільшення кількості позовів, ініційованих органами ДПС. Так, із загальної кількості позовів, що перебувають на розгляді в судах, 83 відсотки складають позови, подані ОДПС.

Той, хто порушив закон, – обов’язково буде покараний. І справа тут не в намаганні провчити порушника, а в прагненні навчити платника податків сумлінно ставитися до виконання своїх конституційних зобов’язань та виховати належний рівень податкової культури у наших співвітчизників. Врешті-решт, лише та країна, громадяни якої законослухняно ставляться до виконання своїх обов’язків, здатна забезпечити своїй громаді гідне життя, а економіці – стабільний розвиток.

Підготовлено управлінням масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.