Правова освіта – запорука правопорядку

Члени комісії також заслухали інформацію про виконання у 2011 році заходів з організації рятування людей на водних об’єктах області. Відзначалося,  що цього року загальний рівень трагічної статистики загибелі людей на водоймах Полтавщини зменшився, проте зросла дитяча смертність. Аналіз свідчить, що такі  випадки траплялися у непристосованих та небезпечних для купання місцях. Було проаналізовано й інші аспекти названої проблематики. З урахуванням відповідних думок і зауважень депутатів Віктора Животенка, Дмитра Хрістова, Сергія Шевякова, Євгенія Лихожона, Михайла Кривошея оприлюднені звіти узято до відома.

Керівникам відповідних структур рекомендовано, зокрема, врахувавши допущені недоліки і прорахунки, передбачити встановлення у місцях відпочинку на воді мобілізуючої та попереджувальної соціально-екологічної реклами, розширення мережі інспекторів, у тому числі за рахунок громадських помічників, та посилення інтенсивності патрулювань,  залучення до підводної розчистки водойм драйверів, домогтися широкої популяризації Правил водного руху маломірних суден. Володимир Марченко запропонував унормувати вимогу стосовно того, аби у місцях розчистки річок за кошти природоохоронного фонду, яких обласна рада щорічно виділяє майже по 2 млн гривень, обов’язково облаштовувалися нові упорядковані пляжі та зони активного відпочинку. Також заступник голови обласної ради привернув увагу колег до нагальної потреби мінімізувати загрозу людським життям, яку несе неконтрольоване збільшення на водних об’єктах кількості скутерів, швидкісних катерів, інших плавзасобів.

Вирішено заслухати на засіданні комісії керівників структур, відповідальних за правопорядок у цій сфері.

    

Олександр Удовіченко: “Ми послідовно примножуємо здобутки полтавських аграріїв”

Актуальне інтерв’ю

Наша область у поточному році має вагомі здобутки в сільськогосподарському виробництві. Про їх складові – в ексклюзивному інтерв’ю “Зорі Полтавщини” голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка.

 

– Олександре Васильовичу, за підсумками І півріччя поточного року в рейтингу розвитку АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України Полтавська область посіла перше місце. Прокоментуйте, будь ласка, цю подію.

– Я розглядаю таку оцінку як результат наполегливої праці, спільних зусиль усіх, хто причетний до сільськогосподарської галузі: керівників господарств, спеціалістів, а в першу чергу – тих, від кого залежить якісне виконання прийнятих рішень і поставлених завдань, – механізаторів, доярок, працівників відгодівельних комплексів, бригадирів…

Визначальним є й те, що ми забезпечили протягом усього періоду ритмічне функціонування галузей рослинництва і тваринництва, системні заходи із вдосконалення технологій вирощування сільськогосподарських культур, поліпшення роботи у насінництві, зміцнення технічної бази, реалізацію програм розвитку тваринництва, ряду комплексних програм та впровадження низки інвестиційних проектів у цій галузі сільгоспвиробництва.

І однозначно – це кредит довіри. Усім відомо, які складні й відповідальні завдання поставлені Президентом України, Урядом в агропромисловому комплексі. Тож це – лише початок великої, складної, відповідальної роботи. І не тільки тому, що передових позицій важко досягати, але ще важче – утримувати. Ми повинні послідовно примножувати здобутки, славу полтавського краю як передового регіону в аграрному виробництві, забезпечуючи тим самим соціально-економічний розвиток Полтавщини, добробут полтавців.

– Які саме результати роботи агропромислового комплексу області забезпечили першість у рейтингу?

– Ми лідируємо з більшості рейтингових показників  як у тваринництві, так і в рослинництві. Врожайність ранніх зернових цього року в нас збільшилася майже на 7 центнерів з гектара, а пшениці – на 8. Полтавщина – серед лідерів із загального валу ранніх зернових – зібрано півтора мільйона тонн. В області укладено контракти на поставку для інтервенцій зерна нового врожаю на 68,559 тонни, у тому числі зерна пшениці – на 67,939 тонни.

На Полтавщині забезпечено найбільший серед трьох областей приріст виробництва молока, в той час як по інших 22 регіонах відбувається суттєвий спад. За сім місяців поточного року наша область поряд із Вінницькою виробила найбільшу кількість молока (по усіх категоріях господарств) – 419,8 тисячі тонн. У цілому по тваринницькій галузі в області реалізація худоби на забій станом на 1 серпня до відповідного періоду минулого року збільшилася на 16,8 відсотка, виробництво молока – на 2,2 відсотка (а у сільськогосподарських підприємствах – на 3,3 відсотка), яєць – на 1,2 відсотка. Валове виробництво тваринницької продукції в січні–липні поточного року по сільськогосподарських підприємствах зросло на 3,9 відсотка.

У цілому завдяки вжитим заходам вдалося забезпечити позитивну динаміку виробництва сільськогосподарської продукції. Зокрема у січні–липні 2011 року забезпечено валовий приріст валової продукції сільського господарства у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 12,6 відсотка, а по Україні – на 9,1 відсотка.

– Ви згадали про комплексні програми як про основу сталого розвитку АПК. Які конкретно Ви мали на увазі?

– Хочу відразу акцентувати на т

ому, що програма – це не забаганка і не данина моді. Це можливість сконцентрувати і скоординувати зусилля на найбільш відповідальних і визначальних напрямках роботи. Йдеться перш за все про “Програму розвитку сільського господарства на 2011 рік” та “Обласну програму розвитку тваринництва на період 2011–2015 років”. Мета першої програми полягає у подальшому розвитку галузі в напрямку реалізації положень “Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом” та “Програми розвитку сільського господарства Полтавської області на період 2010–2014 років”. У згаданій програмі пріоритетними напрямками розвитку агропромислового комплексу на поточний рік є підвищення ефективності галузі рослинництва, розвиток високоефективних галузей свин
арства і молочного скотарства. В рослинництві це, перш за все, впровадження сучасних високоінтенсивних технологій та оновлення машинно-тракторного парку, збереження родючості грунтів, збільшення внесення мінеральних добрив, особлива увага приділяється застосуванню мікродобрив, регуляторів росту, застосуванню біологічних засобів захисту рослин. В тваринництві акценти робляться на реалізацію інвестиційних проектів, на племінну справу, забезпечення високоякісного ветеринарного обслуговування, стабілізацію поголів’я худоби в фермерських та особистих господарствах.

В особливому ряду в нас – програма розвитку сільських територій. Вона спрямована на створення у сільській місцевості сприятливого середовища для життєдіяльності людей, що у свою чергу є необхідною передумовою ефективного функціонування галузей сільського господарства. Формувалася ця програма на основі пропозицій районів, і її створенню передувала копітка робота: проведено паспортизацію сіл; визначено об’єкти соціальної інфраструктури, які необхідно відремонтувати або побудувати в поточному році; складено кошторис витрат; запропоновано джерела фінансування. Серед об’єктів соціальної інфраструктури сіл, які необхідно побудувати або відремонтувати в поточному році, – 38 дитячих дошкільних закладів, 50 шкіл, 10 спортивних об’єктів, 42 медичних заклади, 226 клубів. Значні обсяги робіт мають бути виконані з благоустрою населених пунктів, ремонту доріг, поліпшення автобусного сполучення, на що потрібно майже 63 мільйони гривень. На виконання запланованого залучаються кошти обласного, місцевих бюджетів та інвесторів. Показники програми обґрунтовані, визначені обсяги фінансування.

– Говорячи про рослинництво, Ви згадували про мінеральні добрива, засоби захисту рослин. Разом із тим в області впроваджується виробництво органічної сільськогосподарської продукції.

– Це для нас пріоритет. Ми тут першопроходці в Україні й посідаємо передові позиції. Достатньо сказати про Всеукраїнський семінар, який проводило Міністерство аграрної політики та продовольства за участю керівника відомства Миколи Присяжнюка на базі Шишацького району. За цим напрямком – майбутнє, і ми його розвиваємо.

– Назвіть, будь ласка, найважливіші інвестиційні проекти в галузі АПК.

– При всій важливості розвитку агропромислового виробництва як у великих сільськогосподарських підприємствах, так і в приватних господарствах досягти його відчутної інтенсифікації можливо лише шляхом розбудови сучасних підприємств із високим рівнем технологій.

У галузі молочного тваринництва реалізується дев’ять інвестиційних проектів, серед яких я б виділив будівництво та реконструкцію комплексу з вирощування чотирьох тисяч голів нетелей та комплексу з виробництва молока на 2,5 тисячі корів у ПП “Білоцерківська агропромислова група” Великобагачанського району та молочного комплексу на 900 голів у ТОВ “НВП “Глобинський молочний комплекс”. Зокрема у Великобагачанському районі вже збудовано три приміщення на 500 голів, ще два приміщення – в стадії реконструкції, працює один доїльний зал.

Найцікавіші проекти в галузі свинарства – це у ТОВ “НВП “Глобинський свинокомплекс”, де введено в експлуатацію і працюють маточний репродуктор та два об’єкти з відгодівлі 93 тисяч свиней. Проведена реконструкція приміщень під племінний репродуктор на 1360 голів основних свиноматок. Проводиться реконструкція приміщень для відгодівельного поголів’я на 40000 голів. ТОВ “Белгранкорм-Полтавщина” на території Кобеляцького району здійснює реконструкцію приміщень давно недіючого тваринницького комплексу під утримання двох із половиною тисяч голів основних свиноматок і 55000 голів відгодівельного поголів’я.

На сьогодні в області впроваджуються 19 інвестиційних проектів по будівництву і реконструкції тваринницьких об’єктів на суму майже один мільярд гривень. Це дасть можливість додатково наростити поголів’я корів на 4 тисячі голів, свиней – на 300 тисяч, виробництво молока – на 23 тисячі тонн, виробництво м’яса свиней – на 32 тисячі тонн. Лише за рахунок реалізації проекту ТОВ “Глобинський свинокомплекс” більше 400 жителів села отримають роботу.

– Які завдання на найближчу перспективу стоять перед аграріями області?

– З урахуванням урожаю пізніх зернових та круп’яних культур у нас є сподівання на добрий результат у загальному підсумку, цього ж очікуємо і по виробництву цукру. Серед іншого – це сівба озимих під урожай наступного року та підготовка до зимового стійлового періоду в тваринництві.

– Олександре Васильовичу, до двадцятої річниці Незалежності України Вас нагородили орденом “За заслуги” 3-го ступеня, а за рейтингом ЗМІ, який складений на основі статистичних даних за перше півріччя, Ви увійшли до трійки кращих голів облдержадміністрацій. Позитивна динаміка в АПК в цьому теж відіграла свою роль?

– Я належу до президентської команди, яка на рівні області працює над реалізацією стратегічних і поточних завдань, спрямованих на модернізацію країни, її поступальний розвиток і поліпшення життя людей. Результат, як і зусилля, тут може бути тільки спільний. Те, що нашу роботу помітили, оцінили, надихає на подальше і спонукає більш відповідально і принципово ставитися до зробленого.

Розмову вів Віктор КІКОТЬ,

заслужений журналіст України.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.