Із жолудя – дуб, із саджанців – ліс

Лісівникам області є чим пишатися, адже обсяг реалізації різнопланової продукції, що виробляється на підприємствах лісової галузі, протягом поточного року зріс більш ніж наполовину в порівнянні з минулим роком. Причому питома вага експорту в ньому складає майже третину.

Нинішні досягнення лісівників Полтавщини – це результат невтомної праці майже  1,5-тисячного колективу. Більше 300 чоловік – співробітники ДП “Миргородський лісгосп”.

– Площа лісових угідь, якими опікується ДП “Миргородський лісгосп”, становить 30,4 тисячі гектарів, – зазначив головний лісничий підприємства Анатолій Нечитайло. – Вони розташовані на території шести лісництв. У кожного з них – своя спеціалізація. Зокрема у Комишнянському і Гоголівському діють пункти переробки деревини. В Комишнянському, наприклад, обладнана лінія з виробництва індустріального паркету – до речі, одна з небагатьох в Україні. Маємо майже безвідходне виробництво. Готову продукцію – якісний дубовий паркет – експортуємо у країни Європи, а також у Прибалтику.

Одна з родзинок ДП “Миргородський лісгосп” – сувенірний цех, в якому вже протягом 25 років виготовляють самобутні сувеніри з цільної деревини. Сировину заготовляють під час санітарної вирубки лісу. Майстри, які працюють у цеху майже з моменту його відкриття, виготовляють сільниці, кухонні дошки, скриньки, ємності для сипучих продуктів, іграшки, вази… Майстрині-художниці розмальовують їх вручну гуашшю.

Перше, що бачать гості Комишнянського мисливського лісництва, – це вольєри, в яких вільно, немов удома, почуваються дикі тварини. У невеличкому зоопарку мешкають могутній індійський дикий бик гаял, мініатюрні коні Пржевальського, родина диких кабанів, страуси, павичі, лебеді… Диких кабанів у Комишнянському лісництві, заснованому 1996 року, розводять і відпускають на волю, поповнюючи таким чином їхню популяцію в мисливських угіддях, а решту мешканців невеличкого звіринцю тримають задля туристів. У лісництві роблять акцент на розвиток зеленого туризму: розводять коней – їх там чималий табун.

У лісі навколо центральної садиби Комишнянського мисливського лісництва водяться благородні олені, косулі, багато зайців, лисиць, є бобри, видри, лісові куниці. Таке тваринне розмаїття – результат копіткої роботи місцевих лісівників, їхня гордість.

Напередодні Дня працівника лісу головний лісничий ДП “Миргородський лісгосп” Анатолій Нечитайло розповів про перспективи розвитку підприємства:

– Головне завдання лісівника – вирощування високопродуктивних лісових насаджень. До структури ДП “Миргородський лісгосп” входить базисний розсадник, де плекають саджанці більше 30 деревних порід. У своїй роботі прагнемо підвищувати їх стійкість до хвороб і шкідників, а отже – й якість посадкового матеріалу. Вирощуємо також сіянці із закритою кореневою системою, тобто у спеціальних пакетах. Це дає змогу висаджувати їх не лише навесні, а й улітку, і тим самим значно збільшувати площі молодих лісових насаджень. У найближчих планах – розширення асортименту квітучих культур. Інший напрямок нашої роботи на перспективу – переробка деревних відходів і виготовлення з них пілетів – альтернативного палива.

aНачальник сувенірного цеху Людмила Тараненко.

aУ музеї історії ДП “Миргородський лісгосп”.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.