Про ринок земель і продовольчу безпеку

Головна дискусія за участю депутатів обласної ради Валерія Капленка, Олександра Коваленка, Миколи Андрієнка, Олександра Яковенка та Михайла Харченка розгорнулася у ході обговорення інформації головного управління Держкомзему в області про хід виконання регіональної Програми розвитку земельних відносин на 2008–2012 роки.

Детально проаналізовано стан реалізації програмних положень відповідно до визначених основних критеріїв: інвентаризації та нормативної грошової оцінки земель (останню повністю завершено у 13 районах), державної реєстрації земельних ділянок, встановлення меж населених пунктів, розмежування земель державної та комунальної власності, оренди земельних часток (паїв) та – особливо – формування ринку земель, базою якого на Полтавщині є землі різних категорій загальною площею 2875 тис. га. Із них на сьогодні у державній власності перебуває 1330,1 тис. га, або 46,3 відсотка усіх земель краю, у приватній – 1543,8 тис. га, або 53,6 відсотка, у колективній – 1,1 тис. га, або 0,1 відсотка. За ввесь період формування ринку земель в області здійснено продаж 2095 земельних ділянок загальною площею 1914,53 га на суму 257,5 млн грн за середньою ціною одного квадратного метра 13,4 грн. Гостру критику присутніх викликали недостатні темпи виконання Програми, відсутність системності та належного інструментарію, невідповідність реаліям сьогодення окремих розрахункових та оцінювальних методик, що подекуди збурює громадську думку. Усе це значно актуалізується у контексті близької перспективи ухвалення Верховною Радою України Закону “Про ринок земель” і подальшої модернізації земельних відносин.

На думку Володимира Замикули, для втілення запланованого у повному обсязі необхідно 147 млн грн, проте фактична можливість фінансування здійснюваних робіт є значно меншою. Відтак запропоновано зосередити наявний ресурсний потенціал у першу чергу на систематизації земель обласної комунальної власності. Ці та інші пропозиції і зауваження враховано у прийнятих комісією Рекомендаціях, адресованих профільним виконавцям, місцевим органам виконавчої влади та самоврядування.

Також на засіданні затверджено і рекомендовано внести на сесію обласної ради Пооб’єктний перелік робіт з охорони земель, витрати по яких підлягають компенсації за рахунок коштів обласного бюджету, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Члени комісії рекомендують ухвалити сесійно й проект обласної Програми забезпечення продовольчої безпеки в Полтавській області на 2011–2014 роки, який, зокрема, доповнити активно підтриманою пропозицією Володимира Марченка стосовно залучення до процесу насичення регіонального продовольчого ринку безпечними, екологічно чистими продуктами фахівців із захисту прав споживачів, стандартизації, метрології та сертифікації, інших відповідних служб. Оприлюднювати через ЗМІ інформацію про недобросовісних виробників харчової продукції.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.