Без роботи і зарплати

У товаристві працюють фахівці з багаторічним досвідом роботи на будівництві дегазаційних, комунікаційних, розвантажувальних та експлуатаційних свердловин, спеціалісти з газогідродинамічних досліджень у свердловинах, майстри з обслуговування засобів метрологічного забезпечення будівництва свердловин. ТОВ “Голден Деррік” зареєстроване в Києві, виконує роботи в різних регіонах України, на території Полтавщини має три виробничі бази – у Нових Санжарах, Опішні Зіньківського району і Полтаві. Нині в полтавському його відділенні працюють близько 260 чоловік. Частина колективу прийшла в ТОВ “Голден Деррік” зі збанкрутілого ДП “Полтаванафтогазгеологія”. Звідти ж була переведена й техніка. Люди отримали роботу на новому підприємстві й сподівалися, що таких проблем із зарплатою, які мали у “Полтаванафтогазгеології”, більше не буде. Справді, до 2009 року ТОВ “Голден Деррік” працювало стабільно, регулярно отримувало замовлення на виконання робіт, а його працівники – зарплату.
– Станом на 1 січня 2009 року чистий прибуток нашого товариства становив близько 1 мільйона гривень. Ми отримували замовлення і сподівалися на хороші прибутки. Так, місячний обсяг виконання робіт для одного із наших замовників, ТОВ “Кадаган Петролеум”, становив 3,5 мільйона гривень. Але замовник призупинив роботи у зв’язку із кризою. Для шахти “Червоноармійська Західна”, що в Донецьку, ми виконували роботи вартістю 1 мільйон гривень на місяць. Там теж призупинили фінансування, й із нами не розплатилися за роботи на одній зі свердловин. ТОВ “Сиріус” призупинило діяльність на нафтогазоконденсатному родовищі Сахалінське, що в Червоному Куті Харківської області, бо його позбавили ліцензії на геологічне вивчення. Отож ми, як виконавці робіт, залишилися в програші. Й це лише – кілька прикладів, – розповів заступник директора з виробничих питань ТОВ “Голден Деррік” В’ячеслав Захватаєв. – У результаті значного скорочення замовлень у нас виникла заборгованість із заробітної плати. Станом на 1 січня 2011 року вона становила близько півмільйона гривень.
За словами В’ячеслава Захватаєва, якби боржники ТОВ “Голден Деррік” розрахувалися із товариством, а їхній борг перед цим підприємством становить близько 7 млн гривень, то була б можливість розрахуватися із робітниками у повному обсязі.
“Немає зарплати – немає й бажання працювати…”
“Ми вже по кілька місяців працюємо неповний робочий тиждень і півроку не отримуємо заробітну плату, а дехто з нас – і протягом року, – скаржилися працівники цехів технологічного транспорту, дослідження свердловин, автотранспортного цеху товариства під час нашої зустрічі на території Полтавської бази ТОВ “Голден Деррік”. – Окрім того, в бухгалтерії нам ще й не видають довідки про нараховану нам зарплату. Тож не маємо можливості ні позов до суду подати, ні отримувати допомогу по безробіттю в центрі зайнятості, ми навіть не знаємо, скільки заробили. Керівництво спілкуватися з нами не хоче, лише годує обіцянками. А немає зарплати – немає й бажання працювати…”
Працівники ТОВ “Голден Деррік” виживають без зарплати хто як може: вирощують городину, позичають гроші у сусідів і знайомих, економлять на всьому. Більшість із працюючих у ТОВ “Голден Деррік” мають чималі заборгованості з оплати комунальних послуг, люди не можуть платити за навчання дітей, взагалі забезпечувати свою сім’ю.
Олександр Сосновський пропрацював у товаристві водієм не один рік. Не отримував зарплату 8 місяців і був змушений розрахуватися, щоб знайти іншу, оплачувану, роботу. Звернувся в бухгалтерію за довідкою про доходи, але йому її не дали.
– Товариство мені винне більше 10 тисяч гривень, а скільки точно – не знаю. Мені вже 56 років, роботу в такому віці знайти важко, але жити без грошей – неможливо взагалі.
Водій Григорій Яровий зарплати не бачив із березня минулого року. Взимку він отримав письмове попередження про скорочення.
– Мене скоротили, а от чи розрахуються зі мною, як це має бути, дуже сумніваюся, – зазначив Григорій Яровий.
У позитивному вирішенні своєї справи сумнівається не лише він, а й інші працівники ТОВ “Голден Деррік”. Люди ходять на роботу згідно з графіком, але роботи в них немає так само, як і зарплати.
Незабаром…
З листами-проханнями щодо захисту своїх законних інтересів колектив товариства звертався до центральних і обласних органів влади, правоохоронних органів, та все марно – зарплати немає. За словами начальника управління праці – заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Володимира Ткаленка, вплинути на ситуацію, що склалася в ТОВ “Голден Деррік”, на місцевому рівні неможливо:
– Всі посадові особи, до яких би могли вжити відповідні санкції, – у Києві. Через те вплинути на них ми не можемо. Так само, як і дізнатися, скільки грошей підприємство винне своїм працівникам. Одного разу нам вдалося зустрітися з керівництвом товариства. Почули обіцянки щодо погашення заборгованості по зарплаті, але ситуація так і не змінилася.
Не має дієвих важелів впливу на ситуацію із виплатою зарплати й профспілка ТОВ “Голден Деррік”. Голова профкому товариства Олександра Кавалерідзе у письмовій формі повідомила, що протягом останніх двох років на підприємстві існують проблеми із замовленнями. Накопичилися борги за вже виконані роботи. Це в свою чергу негативно вплинуло на фінансову ситуацію підприємства. “Профспілковий комітет неодноразово звертався до адміністрації, кураторів товариства в Києві, починаючи з 2009 року, але, окрім обіцянок, останнім часом нічого не відбувається”, – йдеться у листі за підписом голови профкому ТОВ “Голден Деррік” Олександри Кавалерідзе.
Наприкінці березня вперше за багато місяців люди отримали дещицю того, що товариство їм завинило: хтось – 800 гривень, декому перепало й по тисячі гривень. І довідки про заборговану зарплату почали видавати, принаймні за словами керівництва. З’явилася надія. Але коли ж буде виплачена решта боргів по зарплаті?
– Нині маємо домовленості про виконання певних замовлень, у людей буде робота. Тож можемо говорити про те, що існуюча заборгованість із виплати заробітної плати незабаром буде погашена, – запевнив начальник юридичного відділу ТОВ “Голден Деррік” Мирослав Коломієць.
От тільки коли настане те “незабаром” – невідомо…

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.