У центрі уваги – профілактика правопорушень

Прес-служба прокуратури області

Наголошувалось, що за останні п’ять років кількість цих особливо тяжких злочинів зменшилася – зі 137 у 2003-му до 54 у 2008-му. За ці роки із 578 умисних вбивств нерозкритими залишилися 23. На жаль, у поточному  році ситуація змінилася. Зокрема, на тлі зниження рівня загальнокримінальної злочинності на 12,6 % за чотири місяці поточного року на території області зареєстровано 30 умисних вбивств, тоді як за аналогічний період минулого року – 21. Хоч у державі загалом відмічається зменшення таких злочинів на 11,3 %.
Серед причин цього негативного явища називали не лише економічну кризу та її  наслідки, а й неналежне  виконання своїх повноважень щодо профілактики та попередження злочинів правоохоронними органами та органами місцевої влади.
Зверталась увага на нараді й на стан дотримання законності при реєстрації заяв за фактами смерті громадян. Ішлося про те, що якість дослідчих перевірок за такими фактами не повною мірою відповідає вимогам діючого законодавства. Тобто співробітники органів внутрішніх справ не дотримуються термінів проведення дослідчих перевірок. Не завжди до оглядів місця злочинів залучаються судово-медичні експерти або лікарі, експерти-криміналісти, фотографування практично не здійснюється. Через ці та деякі інші причини у минулому році міськими, районними, міжрайонними прокурорами та прокуратурою області було скасовано 416 рішень працівників міліції про відмову в порушенні кримінальної справи з направленням матеріалів на додаткову перевірку, зокрема у поточному році – 132.
На нараді також було відзначено, що в області у минулому та поточному роках фактів приховування умисних вбивств, коли слідчі виносять незаконні постанови про відмову в порушенні кримінальних справ, не допущено.
У нараді взяли участь перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Іван Близнюк, начальник ГУ МВС України в Полтавській області Михайло Цимбалюк, голова апеляційного суду Полтавської області Віталій Оніщенко.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.