Полтавському футболу – 100 років

Анатолій ТОЛЕНКО
Футбольний статистик

Ще одна важлива подія відбулася в Полтаві 1926 року. 12 вересня на Сінній площі було відкрито Центральний стадіон Окружної Ради фізичної культури (ОРФК). Нині це стадіон “Ворскла”. Відкрити його планували 5 вересня і хотіли приурочити цю подію до Міжнародного юнацького дня та п’ятої річниці Спортінтерну, але завадив дощ. Тому Окррада ФК ухвалила рішення об’єднати ці змагання з осінніми змаганнями на першість міста з легкої атлетики.
У середині квітня 1927 року при учбово-технічному комітеті (У.Т.К.) ОРФК була сформована і розпочала свою діяльність секція з ігрових видів спорту на чолі з Нікітіним. До складу секції входили підсекції з різних видів спорту: футболу – на чолі зі Сластіхіним, ручного м’яча – на чолі з Бромбергом, легкої атлетики – на чолі з Нікітіним, паун-теніса (великий теніс) – на чолі з Анікєєвим. Секція ігор координувала і контролювала діяльність підсекцій. Слід зазначити, що вперше в історії полтавського спорту У.Т.К. ОРФК розробив і затвердив календар спортивних змагань на 1927 рік із ігрових видів спорту, а також терміни проведення міської та окружної спартакіад. Календар було надіслано до всіх гуртків фізичної культури.
Літній футбольний сезон було відкрито 8 травня товариським матчем між командами “Південрайон” та “Харчосмак”. Матч закінчився внічию – 2:2.
Календар змагань збірної Полтави по футболу в 1927 році був надзвичайно насиченим, адже вона готувалася до матчів першості України в рамках Всеукраїнської спартакіади. 2 червня полтавці помірялися силами зі збірною Крюкова і перемогли – 1:0. 12 червня вперше до Полтави приїздила краща київська команда “Рейкомвод”, якій протистояла збірна міста. Полтавці продемонстрували хороші фізичні якості. За сім хвилин до фінального свистка кияни вигравали (2:0), але не змогли стримати фінішний натиск наших футболістів і пропустили в свої ворота два м’ячі.
10 липня в Полтаві на спортивному майдані ОРПС пройшли ігри першого туру в залік Всеукраїнської спартакіади між збірними командами Полтави і Кременчука по гандболу та футболу. В змаганнях гандбольних чоловічої і жіночої команд полтавці поступилися – відповідно 3:14 і 1:4. Зате футболісти повною мірою розквиталися за поразки гандболістів, впевнено перегравши кременчужан із рахунком 4:0.
На другому етапі на збірну футбольну команду Полтави чекав більш грізний суперник – збірна Миколаєва. В підсумку наша збірна поступилася – 0:2 – і вибула з боротьби за спартакіадні нагороди.
«Динамо» не мало        рівних
Протягом 1926–1927 років Окружна Рада фізичної культури значно розширила сферу своєї діяльності. На селі фізкультурною роботою було охоплено близько трьох тисяч чоловік, у місті – майже 700. У сезоні 1929 року в лігових змаганнях міста взяли участь 20 команд: 14 – у класі “А” і шість – у класі “Б”.
Доля першого місця в класі “А” вирішилася в очній зустрічі минулорічного чемпіона команди “Шкіряники-1” та “Динамо”. Динамівці легко здобули перемогу з рахунком 6:0 і вперше в своїй історії завоювали звання чемпіонів Полтави.
Кращою командою Полтави в 1930 році знову стало “Динамо”, якому і на цей раз не було рівних в місті. Доля першого місця вирішувалася в очному поєдинку претендентів – динамівців і молодої команди “Харчовик”. У напруженому поєдинку перемогу з мінімальним рахунком 1:0 здобули динамівці.
24 серпня 1930 року відбувся цікавий футбольний матч між першою та другою збірними міста Полтави. Це був третій матч поспіль між цими командами. Дві попередні зустрічі сенсаційно закінчилися поразкою першої, і вона всупереч статуту футбольної секції викликала суперників на другий матч-реванш. Згідно зі статутом викликати суперника на матч-реванш дозволялося один раз. Але як би там не було, гра відбулася. І на цей раз перша збірна зазнала поразки з рахунком 0:2.
1932 року в Полтаві відбувся перший міжміський футбольний турнір за участю динамівських команд Кривого Рогу, Сум та господарів. Турнір пройшов 30–31 липня в одне коло. Полтавці програли сумчанам, які, в свою чергу, поступилися криворіжцям. Тож доля першого місця вирішувалася в останньому матчі господарів із криворіжцями. Полтавцям пророкували поразку, але гра пройшла за їхньою великою перевагою. Полтавці перемогли – 4:1 – і вийшли переможцями турніру.
На той час “Динамо” було найсильнішою командою міста, й не дивно, що на його базі формувалася збірна. 8 та 9 жовтня 1932 року вона провела два матчі з командами Білої Церкви і БРСР. Перший матч полтавці виграли з рахунком 5:0, а в другому зазнали поразки – 1:2.
Дуже напружено проходила першість Полтави 1933 року. Матчі першості не виявили переможця. Два претенденти – “Динамо” і ВПШ-1 (Військово-політична школа) – набрали однакову кількість очок. Для виявлення переможця знадобилося провести аж три фінальних поєдинки. Два з них завершилися безрезультатно з однаковим рахунком – 1:1. Лише в третьому поєдинку динамівцям вдалося здолати опір команди ВПШ-1 з рахунком 2:1 і завоювати звання чемпіона міста.
2 травня 1934 року в усьому Радянському Союзі фізкультурні колективи проводили День робітничого фізкультурника. В цей день мільйони фізкультурників демонстрували успіхи радянського фізкультурного руху. Не стала винятком і Полтавщина, яка входила до складу Харківської області.
У проведенні Дня робітничого фізкультурника в Полтаві взяли участь також харківські фізкультурні команди – футбольна, волейбольна і баскетбольна. Вони змагалися з кращими полтавськими командами. Вінцем змагань став футбольний матч між командою Харкова і збірною Полтави. Поєдинок не виявив переможця, нічия – 1:1.

(Далі буде).
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.