Лихварському роду нема переводу?..

Юлія ДУМКА
“Зоря Полтавщини”

 Комусь не вистачає грошей, щоб заплатити за навчання, іншим треба терміново погасити заборгованість за довгостроковим кредитом на квартиру чи машину, а декому затримують зарплату…
Одним із небагатьох діючих фінансово-кредитних інститутів у нинішній період залишається ломбард. Кредити, які на сьогодні видають у ломбардах, зазвичай невеликі, але вони передбачають отримання готівки “тут і зараз”, що дуже актуально в умовах зростаючого безробіття і перебоїв із виплатами зарплати. Це й приваблює “клієнтів”.
Якщо раніше послугами ломбардів користувалися переважно ті, хто знаходився у вкрай скрутному фінансовому становищі, то нині серед їхніх клієнтів стає все більше людей із середніми доходами.
Ломбарди бувають різні
Згадаймо Полтаву років десять тому. Ті кілька ломбардів, які були тоді в місті, знаходилися на периферії, і про їхнє існування чимало полтавців навіть не здогадувалося. Зараз вони розташовуються на центральних вулицях: лише в районі зупинки “Мотель” їх принаймні три, по кілька знаходиться на вулицях Жовтневій та Латишева. Темпи їх появи в нашому місті вражають навіть бувалих працівників київських ломбардів. До речі, більшість полтавських – це філії столичних ломбардних мереж, які доволі впевнено почуваються на вітчизняному ринку фінансових послуг (а не побутових, до яких їх відносили раніше) і мають серйозний юридичний захист.
З’ясувати, які контролюючі органи здійснюють нагляд за діяльністю ломбардів, виявилося доволі складно. Одним із державних органів, що контролюють їхню діяльність, є представництво Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Полтавській області. Але за умови, якщо вони займаються продажем виробів із дорогоцінних металів, коштовного каміння і діють на підставі ліцензії. Нагляд за законністю їхньої діяльності здійснюють також правоохоронні органи.
Умовно ломбарди можна розділити на дві категорії. До першої належать ті, що існують здебільшого за рахунок відсотків за надання кредитів. Як правило, такі ломбарди зацікавлені в тому, щоб відсоток речей, не викуплених їхніми господарями, був у межах 5–10%. Тому вони намагаються створити для своїх клієнтів, особливо постійних, найвигідніші умови. Як правило, такі ломбарди невеликі, вони не мають окремих приміщень для зберігання великої кількості речей, взятих під заставу.
До іншої категорії ломбардів належать замасковані під них пункти скуповування виробів із дорогоцінних металів. Як правило, в них за 1 г золотого виробу, взятого під заставу, пропонують приблизно стільки ж, скільки і в міських пунктах прийому золота на лом – майже 110 гривень завдатку. Як правило, туди здають свої прикраси ті, хто не збирається їх викуповувати.
Подібна картина і в Кременчуці. За повідомленням власкора “Зорі Полтавщини” Віри Ількової, управління торгівлі та підприємницької діяльності міськвиконкому видало вісім дозволів на розміщення ломбардів у наддніпрянському місті. По суті майже всі вони спеціалізуються на прийомі золотих виробів.
Що приймають і за скільки?
Як уже зазначалося, приймають переважно золоті вироби (срібло лише в окремих випадках). Цей товар цінується найбільше (золото є золото!), і грошей за нього у відсотковому співвідношенні до справжньої ціни товару дають більше, ніж, скажімо, за мобільний телефон чи побутову техніку. Беруть золото під заставу скрізь, щоправда, за різною ціною. Переконалася в цьому на власному досвіді: взяла золотий ланцюжок, який колись подарувала мені мама, і зайшла в перший-ліпший ломбард. В одній частині приміщення – ювелірна крамниця, в іншій знаходиться невеличка кабінка – власне ломбард. Привітна дівчина-оцінниця зважила мій ланцюжок (вийшло 1,81 г), потім за допомогою лупи перевірила пробу.
– Ланцюжок 583-ї проби, з якісного золота радянських часів, – констатувала оцінниця. – Якщо залишите його у нас під заставу терміном на два тижні, зможете отримати 196 гривень.
Вона показала мені зразок квитанції, який видається кожному клієнту в разі укладення з ним договору застави. У ньому зазначено, що розмір ломбардного кредиту від вартості предмета застави складає 75 відсотків, а за кожен день користування ломбардним кредитом клієнт сплачує один відсоток у тому випадку, якщо договір укладений на тиждень, і більше – якщо на довший термін. Таким чином за місяць “набігає” близько 40 відсотків. У квитанції не зазначено, коли клієнт мусить сплатити ті відсотки, – в момент видачі йому грошей чи під час кінцевого розрахунку за користування кредитом. Однак найчастіше практикується перший варіант, у якому людина, котра вирішила скористатися послугами ломбарду, на руки фактично отримує не попередньо названу їй суму (у моєму випадку 196 грн), а меншу. Іноді клієнти обурюються, але, щоб отримати потрібні гроші, зрештою погоджуються.
В іншому ломбарді, який знаходиться на тій самій вулиці, за ланцюжок мені запропонували всього 160 гривень (тобто близько 90 грн за 1 г золота).
Золоті речі, які клієнти вчасно не викупили, використовуються для виготовлення нових ювелірних виробів.
– Ми задовольняємо власні фінансові потреби за рахунок майна, не викупленого клієнтами, – пояснила працівниця одного з міських ломбардів.
 Приймають у більшості ломбардів і мобільні телефони. Але оцінюють їх дешево. Приміром, за мою мобілку, яка півроку тому коштувала 800 гривень і наразі в хорошому стані, мені запропонували всього 100 гривень і кредит лише на тиждень.
Беруть під заставу також побутову техніку, антикваріат, хутряні вироби, картини, столове срібло, але тільки в деяких ломбардах. На побутову техніку вимагають документи й гарантійні талони, мобільні телефони приймають лише із зарядними пристроями. За такий товар пропонують максимум 50 відсотків від його вартості, та й то якщо він новий.
Постійна клієнтура
Куратор однієї зі столичних ломбардних систем, яка має по всій Україні близько 150 відділень, у тім числі кілька – і в Полтаві, розповіла, що клієнтура їхніх ломбардів дуже різна:
– До нас приходять і пенсіонери, яким не вистачає коштів до пенсії чи на ліки, і молоді люди, які розтринькали гроші на гральних автоматах, і бізнесмени… Не можна сказати, що переважає якась соціальна чи вікова група. Справа в тім, що ми приймаємо, крім золота і діамантів, ще й побутову та офісну техніку, різні речі.
Моя співрозмовниця, яка попросила не називати її, зазначила, що кількість клієнтів у тій ломбардній мережі, в якій вона працює, завжди приблизно однакова. Економічна криза аж ніяк не вплинула на цей показник. Від неї ж дізналася, що в їхніх ломбардах техніку приймають у робочому стані, в першу чергу ту, що має якусь цінність. Товари, які клієнти не викупили вчасно, реалізуються через комісійні магазини, що діють безпосередньо при ломбардах.
Закладати чи почекати?..
Ставати клієнтом ломбарду чи ні – кожен для себе вирішує сам з огляду на життєві обставини і власні переконання. Але перш ніж зважитися взяти в ньому кредит, треба уважно вивчити умови, які там пропонують, з’ясувати, на якій підставі діє ломбард (ліцензія чи дозвіл на здійснення підприємницької діяльності). Не варто розраховувати, що за найсучаснішу техніку чи вишукану каблучку отримаєте багато грошей – ломбарди, попри всі вигідні умови і начебто поблажливе ставлення до клієнтів, працюють для власного збагачення.
Не можна недооцінювати і відсотків за користування кредитом, які тільки на перший погляд здаються несуттєвими, а натомість за місяць чи навіть за два тижні виливаються в кругленьку суму, яку доведеться платити понад суму позички. Адже ломбарди не займаються доброчинністю. Їхня мета – власне збагачення і процвітання, до того ж за рахунок тих, хто потрапив у скрутне становище. Тож якщо грошей дійсно не вистачає, краще відмовитися від гучного святкування ювілею чи відпочинку на узбережжі моря, аніж ще більше ускладнювати власну фінансову ситуацію кредит
ними боргами чи позбутися назавжди пам’ятної прикраси, заклавши її в ломбарді.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.