Борис ФЕДОРЕНКО: “Наше завдання – зберегти і примножити створене попередниками”

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Олександр Зінченко
Журналіст

– Борисе Васильовичу, які пріоритети визначила районна рада нового скликання у 2006 році?
– Під час першої сесії голова районної ради Юрій Лебедин назвав ці пріоритети: людина, бізнес, влада. Намагаємося постійно їх дотримуватись. Та три роки тому ми навіть не могли уявити, що доведеться так напружено працювати, долати стільки перешкод, що певна група людей постійно "ставитиме палиці в колеса". Втім, це й не дивно, бо для того, щоб змінити життя районної громади на краще, довелося переглянути й зламати деякі схеми, які були відпрацьовані до нас і не завжди діяли на користь громаді. Часто до людини йшли не назустріч, а своєрідними "зигзагами", створюючи штучні перепони у вирішенні багатьох питань. Ми ж намагаємось чути і розуміти людей, вникати в їхні проблеми. Хоча мало хто з пересічних громадян звертає увагу на можливості, функціональні обов'язки органу місцевого самоврядування – коли у людини є проблема, їй все одно, яка гілка влади допоможе її вирішити. Адже громадяни обирали цю владу для того, щоб вона ефективно працювала, а не ділила повноваження. Я впевнений, що завжди можна знайти можливість допомогти. Головне – мати бажання. І сьогодні не можу уявити, щоб ми діяли інакше.
– Отже, з приходом до районної ради нової команди громада району відчула дієвий захист своїх інтересів. Напевно, люди частіше стали звертатися зі своїми проблемами?
– Ми зробили такий аналіз: у 2006 році було 267 звернень громадян, із них до голови та заступника голови райради під час особистих прийомів звернулось 186 громадян. У 2007 році – 282, з них на особистому прийомі – 231. Протягом минулого року звернулося 367 громадян, з них на особистому прийомі – 237 чоловік. Майже третина від загальної кількості – листами через пошту. Основні питання, які турбують людей, – соціально-побутові, питання соціального захисту. Ми не допускаємо формального ставлення до розгляду звернень, жодне з них не залишилося поза увагою, і здебільшого вони вирішувалися безпосередньо головою райради чи мною як заступником. Якщо навіть питання, порушені громадянами, не входили до компетенції ради, ми намагалися сприяти їх вирішенню, залучали інші органи й структури. Бо, на жаль, часто людині важко пробитися через існуючу бюрократичну систему самотужки.
Щоб ефективніше впливати на ситуацію і виконувати депутатські функції, за нашою ініціативою у 2007 році створено фонд із реалізації депутатських повноважень. З нього ми надали допомогу 46 громадянам на суму понад 40 тисяч гривень (37,5 тисячі гривень – на лікування дітей, інвалідів та інших малозахищених громадян). А в минулому році було надано з бюджету, відповідно до цього фонду, допомоги на суму 45 тисяч гривень – кожним депутатом районної ради за розпорядженням голови. До всього, у 2007 році за сприяння голови районної ради громадянам Великосолонцівської сільської ради було відшкодовано збитки, завдані пожежами.
– У районі не лише стрімко розвивається аграрне виробництво, а й ефективно вирішуються соціальні питання. Як це вдається?
– Із самого початку ми прагнули організувати роботу так, щоб рада якомога повніше й ефективніше виконувала свої повноваження, компетентно і відповідально приймала економічні та правові рішення. Маємо згуртований і працьовитий депутатський склад, життєдіяльну систему органів місцевого самоврядування. Особливо хочеться відзначити роботу постійних комісій: з питань економіки, бюджету та фінансів (голова – Юрій Свердлов), з питань будівництва, промисловості та транспорту (Надія Сулима), з питань аграрної політики (Олександр Омелич). Вони регулярно виїздять у села району, на об'єкти соціальної сфери. Такий формат роботи набагато ефективніший, ніж традиційні засідання. Бо одна справа – почути про ту чи іншу проблему, зовсім інша – побачити її на власні очі. Водночас здійснюється і певний контроль, зокрема під час ремонту та будівництва.
Заслуги кількох наших депутатів відзначені державними нагородами, кожний другий має обласні та районні відзнаки. Але не можу не згадати тих, хто поєднує свою сільськогосподарську діяльність із депутатською. Це – Микола Харченко, Іван Гак, Володимир Замула, Сергій Янко, Володимир Петрушко, Владислав Ківа, Михайло Носенко.
Вагому роль відіграють і координаційні ради при голові райради, які регулярно проводяться на базі тієї чи іншої сільської ради. Керівники органів місцевого самоврядування району збираються, щоб обмінятись досвідом, обговорити нагальні проблеми, побачити, як живуть сусіди. Цей захід ефективно впливає на самоорганізацію громад.
– Останнім часом районну раду, Вас персонально звинувачували у фінансових порушеннях, перевищенні службових повноважень…
– Певна річ, звільнення голови райдержадміністрації не могло пройти безслідно. Про яке перевищення службових повноважень можуть говорити опоненти? Чи це не Микола Долина через  шість місяців після звільнення з посади голови райдержадміністрації зайняв свій колишній кабінет та видав більше 16 розпоряджень різного нормотворчого характеру?! І, до речі, не був притягнутий за таку бурхливу діяльність до відповідальності. За три останніх роки "за сприяння" цієї групи районну раду перевіряли безліч комісій. У всіх один інтерес – де зарплата голови райради Юрія Лебедина, від якої той відмовився з самого початку роботи? Але туди, де справді є порушення, відповідні органи не поспішають. Можна зараз перелічувати факти, яким оцінку дали рада і депутати: районне управління соціального захисту, де ревізією КРУ було виявлено порушень більш ніж на 400 тисяч гривень, з них близько 30 тисяч гривень – нецільове використання; будівництво за "редакцією" Миколи Долини спортивного майданчика в Новосанжарському НВК, де більш ніж на 100 тисяч гривень було завищено обсяги будівельних робіт. А будівельні роботи в Новосанжарській ЦРЛ на суму більш ніж на 400 тисяч гривень за кошторисом, затвердженим колишнім головою райдержадміністрації, КРУ взагалі не було взято до уваги.
– Підсумовуючи зроблене за ці три роки, назвіть здобутки, які має районна рада.
– Перш за все – це забезпечення громадян соціальною інфраструктурою, їхнє обслуговування, робота підприємств, ефективна співпраця з цими підприємствами. Де в області чи в Україні є такий відсоток плати за оренду земельних паїв? У нашому районі він досяг нині 7,5 відсотка! Завдяки голові районної ради ми навіть в умовах кризи маємо відчутні надходження до бюджету. Як приклад можна назвати й медичне забезпечення громадян району. Придбано чимало нового медичного обладнання, вдалося значно покращити умови в районній лікарні, Нехворощанському, Руденківському, Маячківському, Полузірському, Малоперещепинському, Старосанжарському, Кустоловському та інших медичних закладах району. Побудовано десятки кілометрів водогонів та ряд артезіанських свердловин, зокрема у селах Коби, Мала Перещепина, Драбинівка, Вовківка, Дубина, Руденківка, Полузір'я, Зачепилівка та інших. Додайте сюди значну роботу в напрямку економії енергоресурсів – капремонт теплогенераторних і котелень, приміщень – та підведення газопроводу більш ніж на 5 км у селах Писарівці, Пудлівці, Горобцях.
Ще одне важливе завдання, яке поставив перед собою депутатський корпус району і успішно реалізовує, – це відродження дитячих садків. Скажімо, в цьому році за допомогою сільських рад та підприємств, на території яких вони знаходяться, плануємо ввести в експлуатацію дошкільні заклади в Кунцевому, Галущиній Греблі, Драбинівці, Лівенському. І це лише початок реалізації наших планів.
– Борисе Васильовичу, тож які перспективи розвитку району – соціальні та політичні?
– Ми не стоїмо осторонь проблем і, якщо є можливість, підемо назустріч слушним пропозиціям. У цьому нас підтримує нинішнє керівництво райдержадміністрації. Наприклад, у залученні коштів у район чи селище. Ми п
ідтримали пропозиції Новосанжарського селищного голови Андрія Реки щодо реконструкції пам'ятника, встановленого до 200-річчя Полтавської битви, наполягли на завершенні будівництва зачепилівського звалища тощо. Нині звернулися до обласної влади, Кабінету Міністрів України з приводу закінчення реконструкції Центру культури і туризму, спортивного майданчика у Нових Санжарах, реконструкції інфекційного відділення в Новосанжарській ЦРЛ. Спільними зусиллями будемо реалізовувати проект будівництва у районному центрі "Алеї Слави". У найближчих планах – створення відділення територіального центру для ветеранів та людей похилого віку, перенесення туберкульозного відділення з селища… Головне – зберегти те, що маємо, ефективно використати і примножити. Добре, що маємо розуміння обласної ради і депутатів в питаннях екології, природокористування та капітального ремонту і будівництва соціальних об’єктів. В політичному плані й голові райради, і мені були пропозиції, але я думаю, що рано робити якісь зміни. Для нас не головне, хто під яким прапором в районі ходить, головне – щоб залишалися людьми і були відданими інтересам держави і новосанжарської громади.
Насамкінець від голови районної ради Юрія Лебедина і від себе особисто бажаю депутатам району плідної праці на благо громади району. Дякую за три роки спільної роботи. Впевнений, що всі наші задуми здійсняться!

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.