Тут отчий край і обрії широкі…

Та безперечно – для нас, полтавців, це свято стало особливим, бо саме на нашій благословенній землі народився один із найзагадковіших письменників усіх часів. Тут мати вимолила його у Господа, тут він ріс і готувався виконати своє особливе призначення у житті – чи не із самого дитинства він усвідомив, що воно полягає у високому служінні своєму народові. І нам не випадає гадати, якому із народів належав Гоголь, – ми знаємо, що сьогодні він належить цілому світу, і знаємо, що сам він себе називав українцем.
– Велика насолода і велика радість – бути у цей день на Полтавщині, на землі, яка народила такого велетня, як Микола Васильович Гоголь, – сказав Президент України Віктор Ющенко під час робочої поїздки до Полтавської області.
У поїздці Главу Держави супроводжували голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, голова обласної ради Олександр Удовіченко, віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник, заступник глави Секретаріату Президента Роман Безсмертний, голова Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України, радник Президента України Микола Жулинський, керівник головної служби гуманітарної політики та з питань збереження національного культурного надбання Секретаріату Президента України Олександр Биструшкін, народний депутат України Юрій Костенко, поет, драматург, державний і громадський діяч, Герой України Іван Драч.
Президент України побував у селі Гоголевому Шишацького району, де ознайомився з оновленою експозицією та об'єктами заповідника-музею М.В. Гоголя після капітального ремонту, вклонився могилі батьків письменника – Василя Панасовича та Марії Іванівни. Гості музею посадили кущі калини біля погруддя Миколи Гоголя на території заповідника.
Віктор Ющенко обговорив із керівниками області, що зроблено у підготовці до відзначення 200-річчя Миколи Гоголя і які завдання стоять перед українською, і зокрема полтавською, громадою для увіковічення пам'яті генія, якого подарувала світові полтавська земля. Глава Держави також поспілкувався із мешканцями села Гоголевого.
У Миргороді Віктор Ющенко поклав квіти до пам'ятника Миколі Гоголю, який стоїть неподалік від знаменитої Миргородської калюжі, описаної в “Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем”, де сьогодні плавають лебеді, ознайомився із алеєю скульптур героїв творів письменника, побував у Успенському соборі на території “Миргородкурорту”, оглянув виставку творів майстрів народної творчості.
Звертаючись до учасників урочистостей, які зібралися в Палаці культури курорту “Миргород”, Віктор Ющенко говорив про значення творчості Миколи Гоголя, яка не знає кордонів, про геній письменника, котрий “наче описує наше сьогоднішнє життя – ні один герой не пропущений, всіх можна знайти”…
Ювілей нашого видатного земляка Президент України назвав великою датою, всесвітньою подією.
– Тут здавна творилася наша історія, тут буяв звитяжний козацький дух, гартувалась українська національна гідність, формувалася наша державна традиція. Саме ця земля дала Гоголеві могутню духовну силу. Тут він увібрав у свою душу все багатство української народної культури, міфології, вірувань, звичаїв, тут він відчув своє призначення, – говорив зокрема Віктор Ющенко.
– Микола Васильович пишався своїм українством, героїчним минулим своїх предків… “Вечори на хуторі біля Диканьки”, “Миргород”, “Тараса Бульбу” міг написати тільки справжній патріот, душа і серце якого повністю віддані Україні… Він відкрив світові Україну та її героїчну історію, ввів її у світовий культурний контекст. Через твори Гоголя світ уже майже двісті років пізнає нашу країну, наші традиції, духовність, самобутній характер і душу українського народу… Саме Гоголь, поряд із Шевченком і Котляревським, розбудив Україну до нового життя. Можливо, він і сам і не здогадувався, яку потужну націотворчу силу він відродив із минулого. Але він зробив це для нас, своїх нащадків і своїх спадкоємців. Гоголь воскресив у народній пам'яті козацьку славу, романтику Запорізької Січі, боротьби за свободу і незалежність України. Могутній образ Тараса Бульби навіки став уособленням українського героїзму, мужності, самопожертви, взірцем лицарської честі і доблесті, – наголошував Президент.
– Низький уклін усім, хто любить, береже, вивчає і популяризує твори Гоголя, українську культуру і нашу духовність. Дякую всім, хто сьогодні прийшов, щоб вшанувати його славне ім'я. Нехай звідси, з батьківщини Гоголя, на весь світ лине могутнє слово про Тараса Бульбу, про гетьманщину, про козацьку славу, скликаючи нас усіх на святу молитву за Україну!
Відбулася прес-конференція Президента України Віктора Ющенка для представників центральних і місцевих ЗМІ. Про неї та про святкові заходи, що відбулися на Полтавщині з нагоди 200-річчя М.В. Гоголя, ми розповімо у наступному числі газети.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 3 квітня 2009 р., 1 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.