Пенсії перераховуються

Згідно з урядовою постановою пенсії підвищуються в два етапи: з 1 березня та з 1 квітня. Щорічні перерахунки пенсій з 1 березня встановлені законами України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, “Про наукову і науково-технічну діяльність” та “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Цими законами передбачено підвищення пенсій на коефіцієнт, який відповідає не менш ніж 20% темпів зростання середньої заробітної плати за минулий рік в порядку, що визначається урядом України.
Нинішнього року такі перерахунки проводитимуться за коефіцієнтом 1,0674 за умови, якщо протягом минулого року розміри конкретних пенсій, призначених до 1.01.2009 р., не підвищилися більш ніж на 6,74%. Проте в минулому році відбулися істотні зміни в пенсійному законодавстві, внаслідок чого пенсії, і в першу чергу трудові, значно збільшилися – в середньому на 50%. Тому з 1 березня ці виплати перерахунку згідно із зазначеною урядовою постановою в більшості випадків не підлягатимуть.
Водночас деякі пенсії, наприклад, для науковців, у 2008 році майже не зростали, у зв'язку з цим вони й підвищуються з 1 березня 2009 року.
Таким чином із 1 березня ц.р. перераховуються пенсії лише в тому разі, якщо вони були оформлені до 1 січня ц.р. Особам, які вийшли на трудову чи наукову пенсію з січня 2009 року, пенсії будуть переглянуті в іншому порядку. Це обумовлено тим, що при їх нарахуванні в 2009 році тимчасово застосовувалися показники середньої зарплати за 2007 рік на рівні 1197,91 грн (для трудових пенсій) і 1351,12 грн (для наукових пенсій).
Нині Пенсійним фондом України вже затверджено показники середньої заробітної плати за 2008 рік, які відповідно складають 1573,99 грн і 1806,40 грн, тому призначені в 2009 році пенсії будуть переглянуті згідно з цими показниками з виплатою доплат за минулий час вже в квітні ц.р.
Для осіб, які зверталися чи звертатимуться за індивідуальним перерахунком призначених до 2009 р. пенсій, показники середньої заробітної плати залишаються незмінними – на рівні 2007 року.
Також із 1 березня ц.р. постановою Кабінету Міністрів України від 9.08.2005р. № 713 передбачені перерахунки для осіб льотного і льотно-випробного складу цивільної авіації. Пенсії цій категорії осіб будуть переглянуті шляхом збільшення заробітку для їх обчислення за коефіцієнтом 1,33696 і до виплати встановлюватимуться в межах двох із половиною середніх заробітних плат, тобто не більш ніж 4516 грн (1806,40 грн х 2,5). Доплати по перерахунках з 1 березня колишні льотчики отримають у квітні ц.р.
З 1 квітня пенсії підвищаться практично всім непрацюючим пенсіонерам різних категорій на 7,50 грн, за винятком тих, які отримують пенсії більше максимального розміру в 5976 грн. Тому працюючим пенсіонерам, які звільнилися з роботи нещодавно, необхідно зафіксувати факт свого звільнення в територіальних управліннях Пенсійного фонду, надавши відповідні документи.
Особам, які одержують пенсію на дітей чи на недієздатних осіб, пенсії підвищаться незалежно від того, працюють вони чи ні.
Підвищення пенсій проводитиметься у нинішньому році з 1 квітня. Розмір підвищення буде переглядатися і становитиме: з 1 липня – 14,20 грн, з 1 жовтня – 28,40 грн.
Органи Пенсійного фонду області вже приступили до проведення всіх перерахунків для того, щоб всі пенсіонери змогли отримати свої доплати вже в квітні ц.р.
  Зоря Полтавщини, П’ятниця, 3 квітня 2009 р., 2 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.