Підбили підсумки, окреслили плани

На колегії констатувалося, що сформовано 706 пошукових загонів, до складу яких входить близько 6 тис. осіб. Встановлено 56036 імен жертв Голодомору 1932–1933 років. Фахівці Полтавського краєзнавчого музею проводять упорядкування даних, їх звірку та уніфікацію. Встановлено понад 700 пам'ятників та пам'ятних знаків жертвам Голодомору.
Облдержадміністрація розробила туристичний маршрут "Дзвони собору", який включає відвідування храмів та соборів Полтавщини, пам'ятних знаків та місць поховань жертв Голодомору. В Полтаві відбулася презентація обласного тому Національної книги Пам'яті жертв Голодомору 1932–1933 років в Україні. Водночас світ побачили кілька книг полтавських дослідників подій Голодомору.
Втім, наголосив Валерій Асадчев, на цьому робота не завершується. Продовжуватиметься ідентифікація прізвищ наших земляків, померлих від голоду. Ще треба ідентифікувати майже 20 тисяч осіб.
Нині в області проживає понад 98 тис. осіб, які пережили Голодомор. Їм надаються допомога, передбачена законодавством, та матеріальна допомога з обласного бюджету.
Учасники колегії розглянули питання про фінансування обласної цільової програми кредитування індивідуального будівництва на селі у Полтавській області "Власний дім".
За об'ємами формування кредитних ресурсів наша область посідає восьме місце в Україні, за кількістю будинків, введених в експлуатацію за кредитною підтримкою, – шосте.
Обласна цільова програма "Власний дім" розрахована на період до 2011 року і передбачає за фінансової підтримки Фонду добудувати та реконструювати 330 будинків, придбати на вторинному ринку 460 будинків, газифікувати 900 садиб, провести водопостачання 320 садиб.
Однією із важливих і актуальних проблем на сьогодні залишається організація пожежогасіння в сільській місцевості. Якщо раніше для цього залучалися автомобілі пожежно-сторожової охорони колгоспів, то під час реформування аграрного сектора така структура була практично ліквідована.
Протягом 2003–2005 рр. в населених пунктах області планувалося створити 70 підрозділів МПО. На сьогодні їх функціонує лише 17.
У Глобинському та Кобеляцькому районах створено по 2 підрозділи МПО.  Натомість жодного не створено в Лохвицькому, Машівському, Козельщинському, Пирятинському, Оржицькому, Полтавському, Гребінківському, Диканському районах.
У ході роботи колегії були підбиті підсумки літнього туристично-курортного сезону.
З обговорюваних питань було прийнято відповідні рішення.
***
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев після завершення роботи колегії провів прес-конференцію, на якій висловив точку зору щодо окремих рішень, прийнятих на останній сесії обласної ради. Він зазначив, що відмова депутатів затвердити використання державної субвенції у сумі 1,5 мільйона гривень, що були передбачені на спорудження пам’ятників Івану Мазепі та Карлу XII, на його переконання, є заполітизованим рішенням і не відповідає інтересам області, адже субвенція є цільовою і не може використовуватися на інші цілі.
Коментуючи рішення про виділення 87 тисяч гривень із бюджету на створення управління економічного і фінансового моніторингу обласної ради, Валерій Асадчев наголосив, що ці кошти, а також видатки на утримання управління можна було б спрямувати на подолання наслідків фінансової кризи або ж на утримання об’єктів соціальної сфери.
Таким чином, повідомив керівник виконавчої влади області, облдержадміністрація готує подання до прокуратури області, щоб зупинити дію рішення обласної ради.
Аналізуючи вплив світової кризи на економіку нашої області, голова облдержадміністрації навів цифри наповнення бюджету. Якщо станом на 1 жовтня цього року в області надходження до бюджетів були найбільшими, то на 1 листопада вони зменшилися на
1 мільйон гривень. Минулий рік Полтавщина завершила з перевиконанням бюджету на 39 мільйонів гривень, цього ж року очікується перевиконання на 35–36 мільйонів. Наступний рік обіцяє бути проблемним, і наша область не є винятком.
На переконання Валерія Асадчева, нині керівництву країни необхідно терміново прийняти кілька кардинальних рішень: перейти на касовий метод повернення ПДВ; обмежити імпорт, що скоротить попит на валюту; для розвитку малого і середнього бізнесу удвічі збільшити суму оборотних коштів для підприємств, що працюють за спрощеною системою оподаткування; обмежити видаткову частину бюджету.
Валерій Асадчев переконаний, що чим швидше буде відновлена вертикаль управління, тим у держави більше шансів нормалізувати ситуацію. Якщо це не вдасться, найефективнішим з економічної точки зору буде зосередження усіх функцій управління у Президента України.
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев відповів на ряд запитань представників центральних та місцевих ЗМІ.
“Зоря Полтавщини”, 1-2 стор., 3_12_08
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.