Середовище, дружнє до дітей

Всесвітній день дитини відзначають для забезпечення благополуччя маленьких громадян. 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а цього ж дня 1989-го – Конвенцію про права дитини. З 1990-го у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих документів.
Метою проведення заходів до Всесвітнього дня дитини є захист прав хлопчиків і дівчаток та розвиток середовища, дружнього до дітей, через діалог і активні дії, їхній добробут, розширення діяльності ООН в інтересах дітей, підтримки роботи Дитячого фонду ООН.
Генеральна Асамблея рекомендувала країнам запровадити відзначення Всесвітнього дня дитини як дати світового братерства і взаєморозуміння юних громадян планети. Конвенція ООН про права дитини була ратифікована Україною в 1991 році.
Діти, як найбільш вразлива частина суспільства, важко переживають наслідки серйозних суспільних проблем: бідність, недосконалість законодавства, збройні конфлікти. Здоровими народжуються менше третини малят. Кожна сьома дитина виховується в неповній сім’ї. Понад 160 тисяч дітей проживають у неблагополучних сім’ях. В Україні майже 120 дітей із кожних 10 тисяч є інвалідами. У загальноосвітніх школах навчаються понад 100 тисяч учнів з особливими потребами.
* * *
У Всесвітній день дитини проходять різноманітні акції на підтримку хлопчиків і дівчаток – їх проводять неприбуткові організації, що займаються проблемами дитинства, бізнес-структури, заклади культури, освіти, соціального захисту. Для малюків і їхніх батьків влаштовуються розважальні заходи.
* * *
• Щороку в Міжнародний день дитячого мовлення, який припадає на середину грудня, понад 2000 теле- і радіокомпаній світу віддають свої мікрофони юним.
• Кожна четверта дитина у світі живе у небезпечних, нестабільних умовах.
• У світі 10% населення, переважно жінок і дітей, змушені жити менш ніж за 1 долар на день. У багатьох країнах 10% дітей живуть нижче межі бідності. 30% малюків віком до 5 років страждають від недоїдання.
• Щороку в світі від хвороб помирає до 5 мільйонів дітей, із них 3,5 мільйона можна вилікувати.
• Близько 250 мільйонів дітей змушені працювати.
В Україні досягнуто зниження дитячої смертності, збільшення кількості дітей, що виховуються в сім’ях, а не в інтернатних установах, зниження кількості відмов від новонароджених. Однак є чимало невирішених питань. Будь-яка дитина потребує підтримки, уваги та піклування дорослих.
Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. Дуже дякую за інформацію, якою ви поділилися

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.