“Треба, щоб ці знання про Україну, про Петлюру, про дисидентський рух стали органічною часткою нашої свідомості”

Чергове видання Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка з серії “Просвітницька книгозбірня” презентували в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського. Ініціатором створення, упорядником та автором передмови книги “Симон Петлюра і Українська революція 1917–21 рр.” є Микола Кульчинський – очільник “Просвіти” на Полтавщині, український дисидент, політик, народний депутат України попередніх скликань.
Упродовж трьох місяців Микола Кульчинський опікувався цим видавничим проектом. Благодійну фінансову допомогу надала українська діаспора США, зокрема родина Боднаруків – пані Віра та пан Богдан, котрі очолюють Товариство української мови в Чикаго й уже протягом 27 років фінансово допомагають “Просвіті”. Наклад видання – вісімсот примірників. Втім невдовзі аудиторія книги зросте завдяки всесвітній павутині. Полтавські просвітяни планують розмістити її електронну версію на тематичному громадському сайті http://petlura.poltava.ua/. Сайт присвячений уродженцю Полтави, видатному державному, військовому та політичному діячеві, публіцисту, літературному і театральному критику, Головному отаману військ Української Народної Республіки (УНР), голові Директорії УНР Симону Петлюрі.
На зібрання завітали бібліотекарі, викладачі, вчителі. Але, передусім, поспілкуватися із упорядником, придбати видання прийшли школярі старших класів та студенти. В залі навіть забракло вільних місць, тож працівникам бібліотеки довелося занести додаткові стільці. До речі, як зауважив Микола Кульчинський, видання й спрямоване, насамперед, на молодіжну аудиторію. “Треба, щоб ці знання про Україну, про Петлюру, про дисидентський рух, про наших мучеників, про нашу Гетьманщину стали органічною часткою нашої свідомості”, – звернувся він до юнацтва.
За його словами, “Просвіта” оприлюднила як статті, листи, документи з підписом Симона Петлюри, так і спогади учасників збройної боротьби України проти російських загарбників у 1917–1920 рр. Кожне слово, кожен рядок у книзі “Симон Петлюра і Українська революція 1917–21 рр.” дихає вогнем потужної думки Головного отамана, яка на століття випередила свій час.
Презентуючи видання, Микола Кульчинський наголошував на необхідності встановлення у Полтаві пам’ятника Симону Петлюрі: “Кожен кандидат у депутати, на міського голову повинен прописувати у своїй передвиборній програмі ідею встановлення пам’ятника видатному сину українського народу”.
Прес-центр Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.