Праця на благо людей

Нещодавно професійне свято відзначили соціальні працівники області – фахівці, справою яких є сумлінна невтомна праця на благо людей. Це свято є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту.

У соціальній сфері Полтавської області зайнято близько шести тисяч працівників: 812 спеціалістів рай(міськ)управлінь, 3275 соціальних працівників у територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), 1607 працівників інтернатних установ. Це переважно жінки, адже саме жінці притаманна доброта, мудрість та милосердя, які так необхідні в щоденній роботі соціального працівника. Соціальним піклуванням на сьогодні охоплено близько 800 тисяч жителів області.
Соціальне піклування – це робота дитячих, психоневрологічних та геріатричних будинків-інтернатів, Центрів реабілітації дітей-інвалідів, надання соціальних послуг терцентрами, обслуговування одиноких престарілих громадян на дому, нарахування пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги, одноразова та щомісячна допомога при народженні дитини, оздоровлення пільгових категорій громадян, соціальна підтримка учасників Другої світової війни, вдів учасників аварії на Чорнобильській АЕС.
Із загальної кількості населення області (майже 1,5 мільйона осіб) реальну підтримку у вигляді соціальних гарантій одержує 120 тисяч сімей з дітьми, 11 тисяч малозабезпечених сімей, 357 тисяч сімей одержують субсидію. Крім того, 443 тисячі осіб користуються різними видами пільг (з них 180 тисяч – пільгами на житлово-комунальні послуги).
Суттєвою підтримкою сімей області під час оплати житлово-комунальних послуг є надання житлових субсидій. У зв’язку з початком опалювального періоду перед органами соціального захисту населення було поставлено завдання забезпечити своєчасне надання житлових субсидій.
Усі перерахунки субсидій на опалювальний період проведено вчасно, завершена робота з визначення розмірів житлових субсидій на опалювальний період 2017/2018 років.
Одним з пріоритетних напрямків є соціальний захист учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей. Крім соціальних програм, які реалізуються через органи соціального захисту населення на державному рівні, на рівні області прийнята і реалізується обласна програма соціального захисту і соціального забезпечення населення Полтавщини.
На реалізацію Програми з обласного бюджету у 2016 році спрямовано 16,8 мільйона гривень, у поточному році передбачено 22,2 мільйона гривень.
З поточного року розширені напрямки Програми, зокрема започатковано надання:
– санаторно-курортних послуг членам сімей загиблих учасників АТО та воїнів-інтернаціоналістів у місцевих санаторіях;
– щомісячної обласної соціальної стипендії дітям загиблих учасників АТО до 18 років;
– встановлення на рівні області виплати сім’ям померлих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС II та III груп.
Ми не зупиняємося на досягнутому. Нині відпрацьовуються нові напрямки роботи щодо удосконалення шляхів соціальної підтримки населення. Так, на рівні області реалізуються два проекти: з надання послуг із соціальної підтримки населенню через об’єднані територіальні громади; із залучення безробітних осіб з числа малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб до працевлаштування.
Як перспективне вивчається питання створення у місті Горішні Плавні Єдиного соціального офісу, на базі якого мешканці міста зможуть одержати всі види соціальних послуг за принципом «Єдиного вікна». В подальшому цей досвід плануємо розповсюдити й на інші міста та районні центри області.
Забезпечено належні умови проживання підопічних у будинках-інтернатах. Вперше в Україні на базі Зіньківського дитячого будинку-інтернату ім. О.В.Синяговського та Кременчуцького центру реабілітації дітей-інвалідів реалізовано ідею відкриття денних відділень догляду та реабілітації дітей-інвалідів. Це дасть можливість забезпечення сімейними формами виховання дітей-інвалідів, одержання дітьми-інвалідами реабілітаційних послуг на професійній основі, а їхнім батькам – можливість влаштування на роботу. Наразі поставлено завдання відкриття відділень денного перебування та підтриманого проживання в психоневрологічних будинках-інтернатах.
Продовжено розширення мережі територіальних центрів та збільшення кількості громадян, які надають соціальні послуги. Саме через територіальні центри соціальні послуги отримує 120 тисяч громадян із числа одиноких, інвалідів, пенсіонерів.
Кращі трудові колективи системи за вагомі здобутки відзначено на колегії департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації. Серед них – колективи територіальних центрів соціального обслуговування Котелевського (Наталія Дудченко), Миргородського (Тетяна Смутко), Чорнухинського (Наталія Шацька), Гадяцького (Олена Власенко), Карлівського (Ольга Гордієнко) районів, міста Горішні Плавні (Лідія Бабич), виконкому Шевченківської районної у м. Полтаві ради (Ольга Мягкохліб).
Трудові колективи управлінь соціального захисту населення Семенівської (Жанна Гіріч), Гадяцької (Віталій Тарасенко), Зіньківської (Віктор Півень), Машівської (Ірина Фисуненко) райдержадміністрацій. Центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів м. Кременчука (Юлія Івакіна) та м. Миргорода (Валентина Сіваченко). Колектив Зіньківського дитячого будинку-інтернату ім. О.В. Синяговського (Марина Приступа) та Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату (Анатолій Шкарбан).

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту соціального захисту
населення Полтавської облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.