Маєш кота чи собаку – готуйся платити податки

Законопроект № 7220 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження обліку домашніх та безпритульних тварин) зареєстрований у Верховній Раді 20 жовтня. Відповідно до цього документа наших співгромадян можуть зобов’язати реєструвати та чіпувати своїх домашніх улюбленців. Розводити тварин в домашніх умовах також заборонять. Розплоджувати можна тільки породистих собак і котів. Безпородних – стерилізувати. Цей законопроект ще обговорюють і народні депутати, і безліч людей у соцмережах, більшість коментарів – негативні.
Реєстрацію домашніх тварин пропонують зробити платною – 180 гривень. Виправлення технічних помилок, допущених при реєстрації, буде коштувати 70 гривень. Від податку звільнять чорнобильців, інвалідів Великої Вітчизняної війни, учасників АТО, інвалідів І та ІІ груп і тих, хто взяв тварину з притулку.
Розведення безпородних собак чи котів вдома каратиметься штрафом від 5100 до 20400 гривень. Такі процедури дозволятимуться тільки у розплідниках та кінологічних клубах і лише з тваринами цінних порід. Також можлива легалізація похорону тварин. Для цього зроблять спеціальні цвинтарі та крематорії.
Всіх тварин мають перевіряти у ветеринара не рідше одного разу на три роки. Для деяких порід собак, які вважаються агресивними, обов’язковим буде відвідування зоопсихолога.
Усе це повинна контролювати Національна поліція. Силовики матимуть право відвідувати домівки для перевірки реєстрації та інших передбачуваних законопроектом ситуацій.
Перш за все виникає запитання: чи не занадто висока вартість реєстрації? Не кожна людина матиме змогу зареєструвати свого собаку, а якщо їх декілька? Мої батьки в селі мають п’ятьох собак і одного кота. Тож така “розкіш” обернеться кругленькою сумою, а де її взяти?
Наступне не менш важливе питання: невже звичайні дворняжки так заважають, що їх масово потрібно стерилізувати і, зрозуміло, через декілька років знищити взагалі? З власного досвіду знаю, що безпородні собаки найвідданіші та найвірніші своїм господарям. У нас теж є дворняжка, яку ми врятували від смерті: вона була безпритульною і потрапила під автівку. І тепер, протягом років, віддячує нам своєю вірністю, охороняючи наш будинок.
А що буде з тими “незаконнонародженими” кошенятами чи цуценятами? Їх вилучатимуть, а що далі? Зараз при бажанні мати чотирилапого друга ми можемо безкоштовно взяти з вулиці чи недорого купити цуценя або кошеня. Невже це відійде у минуле і нам доведеться витрачати немаленькі кошти на придбання пухнастиків? Адже мінімальна ціна на породисту тварину з документами – $ 100–200, а це навіть більше, ніж мінімальна зарплата середньостатистичного українця.
На думку користувачів соціальних мереж і на мою також, якщо цей законопроект приймуть, більшість людей не те що не захочуть, а навіть не зможуть виконати його.

Олена ДУДКА
Студентка факультету філології
та журналістики ПНПУ
імені В.Г. Короленка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.