Преподобний Нестор Літописець

Пам’ять цього подвижника Православна Церква вшановує 9 листопада. Прославляючи його, віряни співають: “Дивні часи й роки Церкви, життя й чесноти давніх отців ти для нас описав і послідовником їх був ти, славний Несторе!..”

Переважна більшість дослідників вважають, що Нестор Літописець був киянином і народився 1056 року. У той час, коли блаженний Феодосій розбудовував Київський монастир, сімнадцятирічний Нестор прийшов до святої обителі, щоб присвятити своє життя Господу. Постриг прийняв за ігумена Стефана і згодом був висвячений на ієродиякона. Головним його послухом у монастирі стала книжкова справа. “Той, хто читає книги, бесідує з Богом або святими мужами”, – говорив він.
Преподобний Нестор, безсумнівно, був одним із найосвіченіших людей Київської Русі кінця XI – початку XII століття – блискучий богослов, історик, письменник. Завдяки його працям нам відомі життєписи святих князів-страстотерпців Бориса і Гліба, преподобного Феодосія, перших преподобних Печерських.
Головним подвигом життя Нестора Літописця була титанічна робота над “Повістю временних літ”. Хронологічно вона доведена до 1112 року й дійшла до нас тільки в складі літописів пізніших редакцій – Лаврентіївського та Іпатіївського списків. “Повість… ” є і пам’яткою писемності та суспільно-політичної думки, і високохудожньою поетичною книгою, і першою найдавнішою історією українського народу.
Історія Руської землі в Нестора Літописця розпочинається з оповідання про братів Кия, Щека і Хорива та сестру їхню Либідь, які “сотвориша град во имя брата своего старейшаго, и нарекоша имя ему Киев”. Чернець розповідає про створення слов’янської грамоти святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм; про Хрещення святої рівноапостольної Ольги в Константинополі; про “випробування віри” святим рівноапостольним Володимиром і Хрещення Русі…
Преподобний Нестор упокоївся близько 1114 року, заповівши братії не полишати його справи. Історія зберегла імена продовжувачів Несторового літопису, серед них – ігумен Сильвестр, ігумен Мойсей Видубицький, який продовжив літописання до 1200 року, а також ігумен Лаврентій – автор рукопису, що датується 1377 роком. Преподобного Нестора вважають покровителем викладачів, учнів, журналістів та вчених.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.