Біле золото високого ґатунку від кобеляцьких цукроварів

Переробний сезон на Кобеляцькому цукрозаводі, який входить до ТОВ “Цукроагропром” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, у розпалі. За добу підприємство переробляє нині 7,7 тисячі тонн солодких коренів і виробляє 1100–1200 кілограмів цукру, що фактично втричі перевищує початкову проектну потужність. До речі, за свою більш як 60-річну історію Кобеляцький цукрозавод не працював лише 2 роки – в 2002-му і в 2015-му. То були періоди масштабної модернізації, роки переходу на нові економічні рейки…
Цьогорічний сезон цукроваріння підприємство розпочало 5 жовтня. Нині на заводі працюють 615 робітників, а в період підготовки до сезону – 315. На перевезенні цукросировини з поля до заводу загалом працює 200 одиниць транспорту. Основним партнером, а відтак і постачальником солодких коренів, є агрофірма “Добробут”, яка за плановою урожайністю приблизно на 90 відсотків забезпечує переробне підприємство цукровими буряками. Водночас не відмовляються тут і від співпраці з іншими агроформуваннями. Працюють за робочими угодами на давальницькій сировині із фермерами й приватними підприємствами не лише з багатьох районів нашої області, а й із Дніпропетровської (стандартна схема розрахунку – 55/45%: 55% виробленої продукції (цукор, меляса, жом сирий) – бурякоздавачу і 45% – цукровому заводу).
– Надлишкової сировини немає, бо технологія вирощування цукрових буряків досить складна, матеріаломістка й затратна, тому далеко не всі сільгоспвиробники прагнуть займатися цією справою, – каже начальник фінансово-економічного відділу Кобеляцького цукрозаводу Тетяна Поставна.
– Технологія цукровиробництва є сталою впродовж кількох останніх років, але на деякі процеси ми звертаємо особливу увагу, – долучається до розмови головний технолог підприємства Людмила Бондаренко. – Для забезпечення стабільного й ритмічного виробничого процесу в цьому році на заводі проведено певні заходи з капремонту, підтримки обладнання в робочому стані. Загалом цьогорічні витрати на модернізацію цукрозаводу складуть 22 мільйони гривень.
Так, у цьому році на Кобеляцькому цукрозаводі проведено реконструкцію продуктового відділення підприємства. На більш модернізовані замінено вакуум-апарати та змішувальні прилади, парові камери. Повністю автоматизовано процес цукроваріння. Усе це сприяло підвищенню рівня контролю за виробничим процесом, зменшенню ризиків можливих похибок внаслідок впливу працівників на виробничий процес, поліпшенню якості готової продукції. Тож нині цукрозавод виготовляє весь цукор лише І категорії. Значно зросла при цьому й продуктивність праці операторів та апаратників, які обслуговують відповідні установки. А ще в цьому році проведено часткову реконструкцію (ІІ етап) теплової схеми, що дало можливість на 3,5 кубічного метра знизити витрати природного газу, який використовується для переробки кожної тонни цукрових буряків. Загальна економія енергоносіїв при цьому становить понад 10 відсотків.
Підприємство постійно розвивається і нарощує виробничі потужності. Якщо, скажімо, торік середньодобова продуктивність цукрозаводу складала 7,5 тисячі тонн, то вже у цьому році – 7,7 тисячі тонн буряків. Зараз цукрозавод працює у 4 зміни.

Для зручності працівників є спеціально обладнані побутові кімнати. Мають робітники й повний соціальний пакет та стабільну достойну заробітну плату.
І агропромхолдинг “Астарта-Київ, і філія “Кобеляцький цукрозавод” ТОВ “Цукроагропром” значну кількість цукру випуску 2016 року продали за кордон, що свідчить про високу якість білого золота і його відповідність європейським стандартам. Нині цукровари ще не продають свою основну цьогорічну продукцію за межі України, водночас реалізують гранульований жом і мелясу. Ці, так би мовити, супутні товари за потреби можуть придбати й сусідні агроформування чи приватні особи, зазначив головний інженер цукрозаводу Сергій Ревека. Загалом же пошуком ринків збуту продукції, виготовленої цукрозаводами, які входять до агропромхолдингу “Астарта-Київ”, займається спеціальний підрозділ цієї потужної компанії – ТОВ “Цукроагропром”.
Слід додати, що, крім виробничої діяльності, керівництво Кобеляцького цукрозаводу значну увагу приділяє вирішенню екологічних питань підприємства і селища Білики, де розташовано виробничі потужності. При цьому не залишається поза увагою і соціальна сфера місцевої територіальної громади. Скажімо, в цьому році завод допомагав у перекритті даху лікарні селища Біликів, проведенні ремонту в музичній та загальноосвітніх школах. Загалом на підтримку і розвиток соціальної сфери підприємство щороку спрямовує близько мільйона гривень.
Що ж до перспектив, то вони прості й зрозумілі – це подальший розвиток, нарощення обсягів виробництва, підвищення якості виготовленої продукції.

Людмила ДАЦЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.