Щоб весна настала взимку

Як тільки пригріє весняне сонечко й зійде сніг, з вологої землі піднімаються зелені стрілки гіацинтів. Їхні розкішні суцвіття складаються із десятків скріплених між собою невеликих запашних квіточок рожевого, бузкового, білого, інших кольорів і відтінків. Квітують гіацинти недовго, та й чекати цього дива доводиться дуже тривалий час. Ті ж, хто знає технологічні тонкощі вигонки гіацинтів, мають можливість милуватися улюбленими квітами набагато раніше – із кінця грудня до травня.
Підготовка до вигонки починається ще влітку, коли викопую цибулини, просушую й закладаю на зберігання. Якщо вчасно розпочати вигонку, то вже до Нового року чи Різдва можна отримати духмяний подарунок або живі прикраси для будинку до свят.
Ідеальне місце для вигонки – опалювана теплиця зі штучним освітленням, але можна робити це і в домашніх умовах. Гіацинт – доволі невибаглива культура, тож добре росте як на спеціалізованих грунтосумішах, так і на річковому піску чи навіть у воді.
Велике значення для результатів вигонки мають сорти цибулин, а також спосіб їх підготовки. Так, для цвітіння у надранні строки, тобто вже у листопаді-грудні, цибулини слід викопати з клумби максимум на початку липня, просушити у затінку протягом 2 тижнів. Температуру підтримуємо на рівні 30–34 градусів тепла при відносній вологості не вище 80 відсотків. Потім сушимо ще 3 тижні при температурі 25–26 градусів. Після цього аж до моменту висаджування цибулин у контейнери для вигонки зберігаємо посадковий матеріал при +17–20°С. Приміщення, де зберігатимуться цибулини, має добре провітрюватися. Краще тримати їх у картонній коробці чи сітці з великими отворами.

Які сорти обрати?

Далеко не всі сорти в процесі штучної стимуляції цвітіння дають бажаний результат. Найкраще для ранньої вигонки підходять такі з них, як Анна Марі, Марконі, Блю Мейджик.
Щоб отримати весняні квіти у січні-лютому, цибулини викопуємо з грунту в середині липня. Спочатку підсушуємо їх при температурі 25–30 градусів тепла протягом не менше 2 місяців, а потім до висаджування в горщики чи ящики – при +17°С.
Сорти для вигонки в середні строки, тобто у січні-лютому: Блю Джекет, Оранж Бовен, Уйат Перл, Леді Дербі. Для отримання квітів у березні в штучних умовах підходять сорти Анна Ліза, Вудсток.

Жорсткий відбір

Оскільки головна мета вигонки рослин – максимальна кількість квітів і тривале цвітіння у бажані строки, слід дуже ретельно відібрати цибулини. Найкраще підходять екземпляри діаметром не менше 6 см. Вони мають бути щільними, без жодних ознак захворювань чи уражень шкідниками. Зробити правильний вибір допоможе спостереження за рослинами в природних умовах, тобто навесні на клумбі. Екземпляри з могутніми товстими квітконосами – те, що треба! Але не можна дати їм зацвісти – як тільки квітконос добре сформується і вже буде готовий розділитися на окремі бутони, його треба видалити, й тоді вся сила рослини піде під землю, в кореневу систему.
Коли листя у відібраних рослин повністю зів’яне, тоді відібрані цибулини викопуємо, сортуємо їх, вибираючи найбільші, промиваємо і просушуємо у затінку в місці з покращеною аерацією. Потім посадковий матеріал зберігаємо до часу за умов, про які йшлося раніше. До речі, в спеціалізованих магазинах можна придбати вже підготовлені до вигонки цибулини, але я раджу готувати їх самостійно, адже тільки в цьому випадку можна бути впевненим у результаті.

Охолодження заради цвітіння

У природі в період спокою, тобто з осені до початку весни, в цибулинах гіацинтів накопичуються поживні речовини, необхідні для закладання квітконоса й яскравого цвітіння. Навіть у штучних умовах цей процес має відбутися, але прискореними темпами. Для цього цибулини піддаються впливу знижених температур – при +9°С й цілковитій відсутності світла. Якщо цибулин для вигонки небагато, їх до часу можна зберігати в холодильнику, розмістивши в контейнері для овочів.
Закладати на охолодження цибулини слід тільки після того, як у них сформуються зародки квітів. Це відбувається протягом тривалого періоду спокою. Якщо цю умову порушити, замість рясного цвітіння можемо отримати так звані “сліпі” бутони.
Охолодження потрібне ще й для того, щоб прискорити розвиток висаджених на вигонку рослин. У результаті укорінення цибулин відбувається набагато швидше, а в цвітіння вони входять на 2 тижні раніше в порівнянні з посадковим матеріалом, що зберігався до часу садіння в теплі при +20°С.
Загальний період охолодження для ранньої і середньої вигонки має становити 10–13 тижнів і для пізньої – 12–16 тижнів. Дату початку перебування цибулин в умовах низьких температур розраховуємо так: до кількості тижнів, необхідних для охолодження, додаємо ще 3 тижні для росту для сортів ранніх і середніх термінів цвітіння і 4 тижні – для пізніх, а потім просто відраховуємо цей час у зворотному напрямку від наміченої дати початку цвітіння.

Відповідальний час садіння

Висаджувати підготовлені до вигонки цибулини слід у жовтні або на початку листопада. При цьому варто зважати на те, що надто раннє садіння значно скорочує необхідний період спокою. Результатом квапливості стає формування неповноцінних суцвіть і зниження їхньої декоративності.
Висота ємностей для вигонки має бути не менше 10 см й обов’язково – з дренажним шаром піску чи керамзиту завтовшки 2–3 см. Грунтосуміші треба сипати стільки, щоб від її поверхні до краю горщика чи ящика залишалося ще близько 2 см. Оптимальний варіант грунтової суміші для гіацинтів – верховий торф і річковий пісок у співвідношенні 3:1. Субстрат в процесі вигонки весь час має бути вологим.
Рослини в ємностях не повинні торкатися одна одної і мають бути заглиблені у грунт на 2/3. Оптимально, щоб у горщику розміром 9х9х10 см була розміщена тільки одна цибулина.
Висадивши цибулини, їх треба рясно полити і поставити в темне місце, де повітря не прогрівається більше, ніж до +9°С. За три тижні до запланованого початку цвітіння ємності з гіацинтами заносимо у приміщення із температурою +17°С. Для того, щоб отримати високі міцні квітконоси, рослини слід на деякий час притінити. Якщо вони ростуть в окремих горщиках, на них можна надіти циліндри, зроблені з паперу. Світло потраплятиме всередину тільки зверху, й квітконоси будуть змушені тягтися до нього. Тому квіткове гроно підніметься над розеткою листя, й квітуча рослина матиме максимально декоративний вигляд.

Лілія ВАСИЛЕНКО.
м. Полтава.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.