Готуємо троянди до зими

В останні роки в Україні зими стали набагато теплішими, ніж раніше, тож більшість сортів троянд нормально зимує без додаткового укриття. Та навіть одна холодна зима чи бодай один-єдиний тривалий заморозок може стати причиною загибелі всього розарію, якщо, звичайно, рослини не підготувати до холодів належним чином. Тож я не радила б сподіватися на милість погоди, не ризикувати і вкрити троянди, щоб наступного літа вони знову порадували буйним цвітінням.

Плівка чи земля?

Для того, щоб троянди добре перезимували – без втрат, необхідно якісно обрізати їх і вкрити захисним шаром. Пагони на своїх рослинах я вкорочую на третину їхньої довжини. Накриваю їх землею, але беру її не безпосередньо під кущами, а подалі, щоб не оголити корені, розташовані на відстані. Підгорнені рослини зверху додатково вкриваю сухим опалим листям, ялиновим гіллям, тобто матеріалами, що добре пропускають повітря. Дехто також використовує деревну тирсу, але вона дуже легко вбирає в себе вологу під час дощів. І якщо потім одразу беруться сильні морози без снігу, мокра тирса перетворюється на суцільну крижану грудку, а це дуже небезпечно. Кисень не надходить до коренів, і виникає висока вірогідність загибелі рослин від кисневого “голодування”.
Під листя, яким укриваю підгорнені рослини, я вкладаю сосновий лапник чи дрібно порізані гілки, щоб не дати листю спресуватися й захистити корені від льодової кірки.
Дуже вдалим способом укриття розарію є використання плівки (необов’язково нової). Її натягую поверх гілок, дерев’яних щитів, цегли так, щоб від грунтової поверхні до поліетилену залишався повітряний прошарок завтовшки 10–15 см. Коли настануть стійкі холоди, поверх плівки насипаю ще 10–15 см опалого листя й фіксую його гілками, щоб не здуло вітром.
З настанням весни листя прибираю, й рослини 4–6 тижнів знаходяться ніби в індивідуальних теплицях, що добре пропускають світло, але захищають від заморозків. Коли нарешті настає стійке тепло, плівку знімаю – троянди до цього моменту вже мають молодий приріст завдовжки 10–12 см. Завдяки такому ранньому пробудженню під плівковим каркасом рослини починають квітнути раніше.

Як зберегти виткі троянди

Спосіб укриття для витких троянд дещо відрізняється. Рослини після обрізування однорічних пагонів пригинають до землі або нижніх ярусів опор, зв’язують і закріплюють у такому положенні, а потім вкривають тим, що є під рукою, – землею, листям, ялиновим гіллям, плівкою, агроволокном тощо. Найкращий результат, за підсумками спостережень протягом кількох років, дає укриття землею з наступним обкладенням рослин ялиновими “лапами”. Якщо ж виткі троянди створюють живопліт й мають такі габарити, через що вкласти їх на землю чи нахилити до неї неможливо, дуже зручно й ефективно укривати їх матами, розміщеними на дерев’яних каркасах. Таке укриття є багаторазовим, може розбиратися й використовуватися протягом багатьох років.
Підзимовий догляд
На зимостійкість троянд дуже впливає те, як і чим їх підживили. Обов’язково потрібно враховувати, що це – культура тривалого й інтенсивного живлення і що дія внесених добрив проявляється вповні не одразу. Щоб внесені в грунт мінеральні добрива повністю розчинилися й почали приносити користь, необхідні тижні. Тож немає сенсу підживлювати трояндові кущі за кілька днів до настання стійких холодів – ефекту від такого підживлення все одно не буде.
Правильна система підживлення сприяє інстенсивній вегетації троянд у весняний період і, навпаки, восени вповільнює ріст, щоб зелені частини рослини здерев’яніли й підготувалися до зими. Так, внесення азотних добрив, що спричинюють активний ріст зелені, востаннє слід проводити не пізніше серпня й аж ніяк – у вересні чи жовтні. У цей період бажано підживити фосфорними і калійними добривами, що сприяють накопиченню вуглеводів у рослинах, здерев’янінню й тим самим оберігають їх від впливу низьких температур.
Внесення в грунт під кущами попелу покращує зимостійкість рослин так само, як і своєчасне припинення поливів – не пізніше, ніж у жовтні, під час висаджування молодих кущиків. До речі, під час посадкових робіт кореневу шийку кожного саджанця треба заглиблювати на 5–7 см. Це теж сприятиме кращій зимівлі посадкового матеріалу.
Осінні заходи боротьби з шкідниками і хворобами троянд – ще один із чинників успішної зимівлі розарію. За наявності щонайменших ознак появи інфекцій чи шкідників з кущів слід зібрати все листя і спалити його. При ураженні троянд борошнистою росою або іржею інфіковані пагони потрібно обрізати до здорової тканини і знищити, щоб не допустити розповсюдження небезпечної інфекції.

На продовження теми

Чому троянди погано цвітуть

Якщо все робити правильно і вчасно, тендітні рослини добре перезимують і наступного літа порадують пишним, яскравим квітуванням. Але це зовсім не означає, що кущ, який вчасно не полили чи погано підживили й він постраждав під час морозів, зовсім не дасть цвіту – перша хвиля цвітіння троянд завжди найпишніша. А от подальше цвітіння залежатиме від погодних умов, якості догляду, підживлення, і це вже результат майстерності квітникаря.
Отримати кілька хвиль цвітіння можна при своєчасному річному обрізуванні троянд. Але не завжди навіть правильне річне обрізування дає бажаний результат. Так, в умовах посушливого літа навіть професійно сформовані троянди зазвичай погано цвітуть, і відновлюють вони своє рясне цвітіння лише з настанням осінніх дощів. Загалом із обрізуванням чайно-гібридних троянд після повторного цвітіння в умовах посушливого літа потрібно бути обережними, позаяк обрізування в серпні може стимулювати інтенсивний ріст пагонів і тим самим ослабить кущ у його підготовці до зимівлі.
Якщо ви тільки відкрили для себе красу троянд або у вашому садку звільнилося місце для кількох ароматних кущів, раджу звернути увагу на сорти троянд, що добре себе зарекомендували в нашій місцевості. Зимою саме час подбати про пошук і замовлення саджанців поштою, щоб навесні їх висадити на підготовлені ділянки. Так, серед ремонтантної групи – це сорти Марі Бауман, Belle Ivryenne; серед чайно-гібридних – Атена, Долче Віта, Глорія Деї, Бургунд, Ландора; витких крупноквіткових – Казино, Фламентанс, Нью Даун, Сімпаті; витких дрібноквіткових – Crimson Rambler, Excelsa; англійських троянд – Король Артур, Ескалібур, Сер Ланселот тощо.

Катерина ВАСИЛЕНКО
Квітникарка

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.