Щеплення – вчасний захист

В УКРАЇНІ триває спалах кору. Зареєстровано понад 1600 випадків. Хворіють і діти, і дорослі. 70 відсотків дітей, що захворіли, є нещепленими проти кору.

КІР – це високозаразна інфекція, що призводить до тяжких ускладнень, таких як ураження головного мозку, запалення легень, запалення вуха, і навіть до смерті.

Кір переноситься повітряно-крапельним шляхом. Одна хвора людина є джерелом хвороби для 15–17 осіб, що контактують з нею. Найбільш уразливими є діти до 5 років, 20-річні особи та особи похилого віку.

Через 14 днів після інфікування у людини з’являються лихоманка, кашель, нежить, головний біль, почервоніння очей, сльозотеча. Через 3–5 днів – висипання червоного кольору, починаючи з обличчя. Висипання йде далі вниз – на шию, тулуб, кінцівки. Характерна ознака – специфічні білі маленькі плями на м’якому піднебінні. Висипи тривають близько 5 днів, і в цей період людина заразна для навколишніх.

Специфічного лікування кору не існує.

Профілактика: щеплення вакциною КПК (проти кору, паротиту та краснухи) в 1 рік та у 6 років. Якщо дитина з будь-яких причин не щеплена проти кору, вакцинацію можна розпочинати в будь-який час. Вакцина КПК є у всіх амбулаторіях області.

Світлана ПИСАРЕНКО, головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я ОДА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.