Проекти ЄС: шанси, які варто використовувати

Під час робочої поїздки до Полтави секторальний менеджер Представництва Європейського Союзу в Україні Тетяна Шульга поспілкувалася зі співробітниками структурних підрозділів облдержадміністрації, міської ради, представниками місцевих громадських організацій та бізнесу.

– Я працюю у тій частині Представництва ЄС, яка займається програмами технічної допомоги, тобто не дипломатичними чи економічними відносинами, не розвитком бізнес-партнерства, а грантами або великими програмами бюджетної підтримки, сервісними проектами, які реалізуються в Україні для здійснення певних реформ чи для надання допомоги в різних галузях, передусім у соціальній, – розповіла Тетяна Шульга.
На зустрічі йшлося про перспективи грантових проектів для малого та середнього бізнесу, ЗМІ, мистецьких організацій, наукових та освітніх закладів. Сектор відповідальності Тетяни Шульги – культурні та молодіжні ініціативи. У цьому контексті вона акцентувала на програмі ЄС “Креативна Європа”, в рамках якої проводиться близько півтора десятка різних конкурсів та проектів. Загалом програма може надавати підтримку на 1,5 мільярда євро, утім поки що ці кошти недовикористовуються, оскільки не вистачає активних учасників. Отож Тетяна Шульга закликала полтавські неурядові організації в галузі культури, театри, інші творчі об’єднання знайомитися з умовами участі у програмі “Креативна Європа” (creativeeurope.in.ua) і сміливіше висувати власні ініціативи. Як про успішний приклад вона розповіла про львів’ян із організації “Наша візія”, які розробили програму арт-терапії для дітей. Інший цікавий проект, над яким працює музей Івана Гончара (Київ) разом з іноземними партнерами, спрямований на збирання нематеріальної культурної спадщини.
Для навчальних закладів і студентів найпривабливішою залишається програма ЄС “Еразмус+” (erasmusplus.org.ua). Для українських студентів це, зокрема, шанс поїхати на навчання за кордон.
Окремо на зібранні виступив керівник полтавського регіонального підрозділу Програми “U-LEAD з Європою” Владислав Синицький. Ішлося, зокрема, про вдосконалення адмінпослуг на місцевому рівні. Участь у зібранні взяли також заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації Інна Іщенко, директор КУ “Обласний молодіжний центр” Анатолій Безпалюк.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.