Під ясною зорею Івана Котляревського

Сонячної суботи 9 вересня від ранку до вечора Полтава дихала театром – його мовою озивалося минуле й уявлялося майбутнє. А між тим – увесь осінній день повнився святковими дійствами. Щонайперше полтавці згадували про те, що 9 вересня народився наш незабутній земляк, основоположник сучасної української літератури, поет, драматург, неперевершений пересмішник Іван Котляревський. Його сучасники запевняли: коли він ішов вулицями міста, із ним уклінно віталися всі – від старого до малого. “Приємне, енергійне обличчя, чорне, як воронове крило, волосся, римський ніс, білозуба усмішка, – малює портрет майора, поета, директора полтавського театру краєзнавець Ганна Черкаська. І він у свій день народження ніби побував на обох театральних сценах Полтави, нагадав землякам про їхні найдорожчі скарби, бо рідна мова, культура, віра нетлінні у наших душах, вічні у часі, що єднає цілі покоління.

“Енеїдою” Івана Котляревського розпочав свій 80-й сезон Полтавський академічний обласний театр ляльок. Уже дорослими стали перші глядачі цієї вистави – її створив спеціально для полтавського театру ще у 1998 році відомий український драматург Ярослав Стельмах за бурлескно-травестійною поемою нашого незабутнього земляка. Тоді у Полтаві відзначали 200-річчя виходу в світ “Енеїди”, яка стала першим в українській літературі твором, написаним народною мовою. Виставу заслуженого артиста України Анатолія Поляка для сьогоднішніх глядачів адаптувала у режисерському баченні заступник директора театру з творчої діяльності, заслужена артистка України Анжеліка Остапенко, адже вистава уже давно не використовувалася в репертуарі.
– Всі ляльки збереглися з часу першої постановки, Анжеліка Остапенко відновила всі її хореографічні номери. Коли лялька танцює – це чудово, хоч і дуже важко. Але попереду обіцяємо ще багато сюрпризів у новому театральному сезоні, приходьте до нас! – звернулася до журналістів, усіх присутніх перед початком дійства директор Полтавського академічного обласного театру ляльок Тетяна Вітряк.
Маленькі глядачі, які прийшли на свято разом із дорослими, вперше відкривали для себе “Енеїду”, певне, ще не осягнувши її глибини, але захоплюючись видовищними, колоритними ляльками заслуженого художника України Василя Безулі, їхніми піснями і живими танцями (їх аж 19, і тут над однією лялькою працювали 2–3 актори), величезним козацьким човном під трьома вітрилами. А дорослі разом із акторами горді з того, що у такій подачі “Енеїда” існує лише в Полтавському театрі ляльок. Її подивилися і привітали полтавців у святковий день також гості міста – творча делегація Харківського національного університету мистецтв, який, до того ж, носить ім’я І. П. Котляревського, а цієї осені відзначає свій сторічний ювілей. Серед випускників університету, які грали в “Енеїді”, – актори Анжеліка Остапенко, Марфа Буторіна, Андрій Довгаль.
Після вистави діти розглядали нові, вишукано оформлені куточки в приміщенні театру – їм є де тепер і пофотографуватися, й побавитися в сучасній казковій атмосфері. А під вечір веселе дійство з нагоди відкриття сезону зібрало дітей і дорослих у центрі міста – актори театру пройшлися по вулиці Соборності зі своїми ляльками, розповіли, як працюють із ними на сцені, фотографувалися зі своїми глядачами, дарували незабутнє свято.
У репертуарі театру більше 60 вистав, уже невдовзі будуть нові сюрпризи і прем’єри, нові фестивалі, а головне – творчий колектив збирається тісніше спілкуватися з дітками всієї області.
***
А вже увечері про день народження Івана Котляревського згадували в ошатній залі Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М. В. Гоголя – за традицією новий, нині 82-й, сезон, тут відкрився оперою Миколи Лисенка “Наталка Полтавка” за п’єсою Івана Котляревського. Дебют цієї першої української професійної п’єси відбувся на сцені Полтавського театру майже двісті років тому – 1 вересня 1819 року.
Тож день був такий, наче наш видатний земляк пройшов вулицями міста, і з ним уклінно віталися всі – від малого до найстаршого…

Лідія ВІЦЕНЯ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.