Успішний рік роботи бюро правової допомоги

Виповнився рік, як в Україні розпочали роботу 432 бюро правової допомоги (з них 23 – на Полтавщині). Такі бюро забезпечують більше можливостей для людей, особливо для мешканців віддалених районів, реалізувати та захистити свої права, отримавши безоплатну консультацію (первинну правову допомогу). Кожне відвідування місцевого центру чи бюро правової допомоги – це безумовна юридична консультація із наболілого питання та орієнтування щодо можливих подальших дій клієнта у юридичній площині.
Клієнти бюро мають також змогу (в разі потреби та відповідно до
ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”) отримати й вторинну правову допомогу – послуги адвоката або фахівця місцевого центру чи бюро для здійснення представництва своїх інтересів у суді.
370305 – саме стільки зареєстровано звернень до бюро правової допомоги за рік по Україні. З них 23520 клієнтів безоплатно змогли отримати можливість представництва своїх інтересів у судах. У 14963 випадках це представництво здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а у 7979 – інтереси громадян у суді або перед іншими органами представляли штатні юристи бюро.
Система безоплатної правової допомоги активно розвивається. Так, з 5 січня 2017 року діє Закон України “Про Вищу раду правосуддя”, яким внесено зміни до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” в частині суттєвого розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, надається не лише з питань їхнього соціального захисту, як це було дотепер, а й з будь-яких питань. Також суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. Право на неї мають особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”.
Позитивними прикладами роботи системи безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області є зростання кількості клієнтів, кількості наданих адвокатам доручень та виграних ними справ тощо. Так, за 8 місяців 2017 року Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області видано адвокатам понад 4000 доручень у кримінальному процесі (за весь 2016 рік – 4682, за 2015-й – 4167), а місцевими центрами зареєстровано понад 18 тисяч звернень, що вдвічі більше, ніж за весь 2016 рік.
Бюро правової допомоги сконцентрували свої зусилля на реалізації таких напрямів роботи, як активне правопросвітництво; надання юридичних консультацій (первинної правової допомоги); прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги; забезпечення доступу до електронних сервісів Мін’юсту; прийом та видача документів для перереєстрації громадських організацій тощо.
У 2017 році відбулася переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності територіальних громад (поглиблення договірних відносин, сприяння прийняттю цільових програм з виділенням коштів для БПД, проведення правопросвітницьких заходів, розширення доступу територіальних громад до БПД (параюристи, дистанційні пункти, виїзні прийоми, скайп-допомога тощо).
У рамках реалізації обласної Програми правової освіти населення на 2016–2017 роки при підтримці облдержадміністрації та обласної ради спільно з партнерами проведено 7 кущових семінарів на тему “Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині” (Лубни, Машівка, Миргород, Нові Санжари, Гребінка, Котельва, Глобине) для посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців. Наступні кущові семінари заплановано провести для депутатів та юрисконсультів місцевих рад.
Система правової допомоги спільно з органами влади оперативно реагує на запити часу. Так, для інформування населення про завдання і форми протидії рейдерству в аграрній сфері забезпечено роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги. Активно виконується доручення голови облдержадміністрації щодо оптимізації роботи нотаріусів, зокрема відносно реалізації графіка надання ними консультацій у приміщеннях бюро правової допомоги. Потреба в цьому виникла у зв’язку зі збільшенням запиту населення на послуги нотаріусів.
Звернутися до бюро правової допомоги можна за адресами, які доступні за електронною адресою: http://www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres
Також дізнатися їхні адреси можна за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги: номер 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України).

Олександр ЧЕРЧАТИЙ
Директор Регіонального центру
з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, кандидат наук
державного управління

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.