Інформаційний кур’єр

Дві випускниці з Полтавщини – Полтавської ЗОШ № 29 Катерина Ковтун та Миргородської спеціалізованої школи № 5 Ангеліна Васьковська – увійшли до ТОП-10 кращих випускників України за результатами ЗНО-2017. За тести з історії отримали по 200 балів, з української та англійської мов – на кілька пунктів менше. Середній бал дівчат із трьох тестів ЗНО становить 198,33. Дівчата вивчатимуть міжнародні відносини за бюджетною формою навчання: Ангеліна – у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Катерина – в Києво-Могилянській академії.
200 балів за тести ЗНО у нинішньому році набрали 272 учасники тестування. Полтавська область за результатами ЗНО посіла 9-те місце серед регіонів країни.
* * *
У Лубнах за участю керівників органів місцевого самоврядування і медиків відбулися установчі збори ради західного госпітального округу.
Спілкуючись із присутніми на тему ефективності функціонування госпітальних округів, директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак зазначив, що урядом затверджено перелік і склад госпітальних округів Полтавської області. До західного входять Гребінківський, Лубенський, Оржицький, Пирятинський, Семенівський, Хорольський та Чорнухинський райони.
Фахівці обговорили механізми реалізації нововведення на місцях. Міський голова Лубен Олександр Грицаєнко розповів про капітальний ремонт лікувальних установ міста, зокрема поліклінічного відділення, та про проблеми медичної сфери, що переживає реформування.
На зборах обрали голову ради західного госпітального округу, ним став головний лікар Хорольської ЦРЛ Михайло Виноград.
* * *
Збірна вихованців обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді представила Полтавщину на всеукраїнських відкритих змаганнях з радіозв’язку на коротких хвилях і зі швидкісної радіотелеграфії та в очно-заочному чемпіонаті “Зірки ефіру України” в Херсоні.
Організаторами виступили Український державний центр позашкільної освіти спільно з центром НТТУМ Херсонської області. Свої вміння продемонстрували 16 команд радіоаматорів позашкільних навчальних закладів. Полтавці посіли третє місце серед областей, член команди Андріан Остроушко виборов два перших місця у двох видах особистих змагань.
* * *
Вкотре весело, різнобарвно запросив до себе на гостини людей з обмеженими фізичними можливостями Семенівський край. Саме тут, у селі Наріжжя, на базі табору відпочинку “Світанок” традиційно проводиться фестиваль “Рогозів кут”.
Мистецьке дійство зібрало представників різних регіонів нашої держави. В активному діалозі, обговоренні різних тем пройшли “круглий стіл”, міжрегіональний форум та тренінг із підготовки проектів до програми “Активні громадяни” Британської ради в Україні, які провели члени ГО “Культурний діалог”.
Чимало охочих долучилися до участі у майстер-класах та оглянули виставки виробів декоративно-прикладного мистецтва самобутніх митців району й області. Чи не наймасовішими під час проведення щедрого на таланти концерту-фестивалю “Рогозів кут” та козацьких забав були спортивні змагання з рекреаційних видів спорту.

* * *

У Миргороді відбулася офіційна зустріч керівництва міста з представниками делегації польського міста-побратима Згожелець на чолі з бургомістром Рафалом Гронічем.
Візит проходить у рамках продовження партнерських зв’язків між двома містами. Міський голова Миргорода Сергій Соломаха подякував партнерам за співробітництво та організацію групи відпочивальників із Польщі, які оздоровлюються на курорті “Миргород”.
Учасники зустрічі обговорили перспективні питання співпраці та окреслили окремі напрямки, які цікавлять представників Польщі. Делегація також побувала на підприємствах, ознайомилась із санаторно-курортним, інвестиційним та культурним потенціалом Миргорода.
* * *
У Полтавському міському будинку культури пройшли урочистості з нагоди Дня фізичної культури та спорту. З професійним святом вітали тренерів, викладачів ДЮСШ, спортсменів, ветеранів спорту. Міський голова Олександр Мамай зазначив, що більше семи тисяч дітей і молодих людей займаються в спортивних школах і секціях. За останній рік Полтава має 63 чемпіонів України, 25 чемпіонів Європи і 15 чемпіонів світу з різних видів спорту.
Сертифікати на отримання грошової винагороди у розмірі 100 тисяч гривень міський голова вручив майстру спорту України міжнародного класу, чемпіонці Європи з веслування на байдарках і каное Марії Кічасовій та заслуженому майстру спорту України міжнародного класу, чемпіону світу і Європи з боксу Олександру Хижняку. Отримали відзнаки і тренери спортсменів.
Сертифікати на житло одержали майстер спорту України з вільної боротьби, чемпіон України, учасник чемпіонату Європи Алфес Долідзе, дитина-сирота, випускник школи-інтернату № 1, та заслужений тренер України з карате, тренер збірної України і обласного регіонального центру “Інваспорт” Микола Богодистий.
* * *
Лісівники і приватні підприємці відкрили “лісову школу” у Вороньківському навчально-виховному комплексі Чорнухинського району. Його звели за кошти ДП “Пирятинське лісове господарство” та ТОВ “Баришівська зернова компанія”. Вартість побудованого комплексу – близько 300 тисяч гривень. Роботи з облаштування шкільного майданчика на свіжому повітрі виконали працівники Вороньківського мисливського лісництва.
На новому майданчику проходитимуть уроки з екологічного виховання. Лісівники подбали про наочні стенди з правилами поводження в лісі, плакати зі зразками слідів тварин, які водяться в лісах України. У “лісовій школі” розмістили дерев’яні будиночки, гойдалки і велику альтанку для занять.
* * *
Білицька школа № 1 Кобеляцького району відсвяткувала 60-річний ювілей. За шість десятиліть її закінчили 3815 учнів, близько ста з них – із золотими медалями.
З цієї нагоди у селищному Будинку культури зібралися вчителі, учні, випускники різних років, ветерани педагогічної ниви. Присутніх привітали народний депутат України Андрій Река, керівництво району.
Школа з’явилася в селищі в період будівництва цукрового і молочноконсервного заводів. У вересні 1957 року навчальний заклад, розрахований на 320 учнів, урочисто відкрив двері, розповів Станіслав Пуха, колишній випускник, селищний голова, який зараз очолює ветеранську організацію і вивчає історію рідного краю.
Привітали альма-матер вихованці школи різних років: депутат обласної ради Сергій Жук, селищний голова Юрій Латиш, полковник, кавалер ордена Богдана Хмельницького Олександр Кинько, завідувач амбулаторії сімейної медицини Лариса Петренко та інші. Колишні випускники і нинішні учні подарували глядачам концертні номери.
Десять років у школі діє музей, рішенням районної ради вона стала опорним навчальним закладом.
* * *
Зміни в управлінні дорогами загального користування на виїзній нараді з керівниками Чорнухинського району та сільськими головами обговорював перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький. Адже з 1 січня наступного року дороги, які сполучають села з райцентрами, перейдуть під управління облдержадміністрації. Інші залишаться у віданні Укравтодору. Тому районна рада має терміново визначитися, які з них ремонтуватимуться першочергово, які підрядники будуть залучені. Більшість доріг, що підлягають передачі, – в незадовільному стані, оскільки не ремонтувалися десятками років. Тривають переговори щодо створення комунального підприємства, яке прийме на баланс усі ці дороги, проводитиме тендери та отримуватиме субвенції дорожнього фонду. Прогнозований обсяг фонду – 640 млн грн (у минулому році – 35 млн грн).
* * *
Введено в експлуатацію добудову Лубенської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2. Перша черга будівництва завершена завдяки підтримці народного депутата України Костянтина Іщейкіна за рахунок коштів Державного, обласного, міського бюджетів, повідомили в міській раді. На будові освоєно близько 10 мільйонів гривень.
Працівники ТОВ “Лубнижитлобуд” під керівництвом Юрія Ляшенка добудували нове крило школи: на першому поверсі розмістилися майстерні для роботи з деревом і металом, кабінет обслуговуючої праці, а на другому – просторий актовий зал. На подвір’ї споруджене сучасне овочесховище для шкільної їдальні. Надалі планується спорядити новий спортивний майданчик. Верстати відремонтували для майстерень на Лубенському верстатобудівному заводі АТ “Мотор Січ”.
* * *
Оболонська опорна школа Семенівського району до нового навчального року отримала шкільний автобус. З цією подією школярів, батьків і педагогів привітали голова районної ради Віктор Юрченко, директор навчального закладу Ольга Кайданова. Новий транспортий засіб урочисто заїхав на шкільне подвір’я.
За рішенням Семенівської районної ради виділені 550 тисяч гривень для співфінансування придбання шкільного автобуса “Мрія”, що розрахований на перевезення 31 пасажира. З Державного бюджету профінансовані кошти в сумі 1 мільйона гривень.
* * *
У Нових Санжарах утеплюються фасади дитячих садків. Для таких робіт у ДНЗ №1 “Сонечко” та №2 “Лелеченька” виділена понад 2-мільйонна субвенція з Держбюджету.
За перше півріччя нинішнього року за Програмою соціально-економічного, культурно-мистецького розвитку селища на заклади дошкільної освіти виділено та передано субвенцій на суму 129 200 грн. Кошти зокрема спрямовані на поточні ремонти, придбання оргтехніки для організації навчально-виховного процесу, поліпшення харчування дітей. За кошти селищної ради також придбане ігрове обладнання вартістю 80 тисяч гривень та встановлений спортивний майданчик у парку “Перемога”.
* * *
У Зінькові пройшли обласні фінальні змагання “Краще спортивне село Полтавщини 2017 року”. 19 команд змагалися з шести видів спорту: волейболу, міні-футболу, шашок, настільного тенісу, гирьового спорту, перетягування канату.
Звання кращого спортивного села нашого краю вибороли представники Щербанів Полтавського району. Вони захищатимуть честь області у фіналі всеукраїнських змагань. На другому місці – представники Підгорянської сільської ради Кобеляцького, на третьому – Заїчинської сільради Семенівського районів.
Переможцям вручені сертифікати на отримання спортивного одягу, кращі спортсмени територіальних громад нагороджені медалями, грамотами і кубками.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.