Цілитель Пантелеймон

Ікона цього святого є у помешканнях майже всіх вірян, адже у молитвах у нього просять найціннішого – здоров’я.
На честь святого Пантелеймона в Україні названо багато і древніх, і нещодавно збудованих церков. У Полтаві таких дві (УПЦ КП і УПЦ). 9 серпня, у день вшанування пам’яті цілителя Пантелеймона, у них відзначатимуть храмове свято.
Майбутній великомученик і цілитель народився в Нікомедії (древнє місто, яке знаходилося на підступах до Константинополя). Назвали його Пантолеоном, що означає “лев у всьому”. Матір-християнка хотіла виховати сина у вірі в Єдиного Бога, але рано померла. Батько віддав хлопця в початкову язичницьку школу, закінчивши яку юнак став навчатися у знаменитого лікаря Євфросина. Невдовзі про непересічні таланти Пантолеона дізнався імператор Максиміан (284–305), який захотів бачити його при своєму дворі.
У той же час в Нікомедії таємно проживали священномученики пресвітери Єрмолай, Єрмип і Єрмократ. Святий Єрмолай одного разу покликав Пантолеона до свого житла та розповів про християнську віру. Але вирішальним для навернення юнака до християнства був інший випадок. Якось він побачив на вулиці мертву дитину, укушену гадюкою, яка ще була поруч. Пантолеон почав молитися Господу Ісусу Христу про воскресіння дитяти й умертвіння отруйної гадини. Він твердо вирішив, що в разі здійснення його прохання стане послідовником Христа. Дитина ожила, а гадюка розлетілася на шматки на очах у Пантолеона.
Після цього дива юнак був охрещений святим Єрмолаєм з ім’ям Пантелеймон (всемилостивий). По смерті батька він присвятив своє життя стражденним, хворим і жебракам. Безкорисливо лікував усіх, хто звертався, зцілюючи їх Іменем Ісуса Христа.
Розповіді про милостивого лікаря летіли по всьому місту. Така слава обернулася для нього лютою ненавистю інших лікарів. Врешті заздрісники донесли імператору, що святий Пантелеймон лікує в’язнів-християн. Максиміан умовляв святого спростувати донос і принести жертву ідолам, але святий був непохитним. Після багатьох тортур він продовжував славити Єдиного Бога. Розлючений імператор наказав відсікти йому голову.
Шанування святого мученика в Українській Православній Церкві відоме вже з ХІІ століття. Прославляється він у двох іпостасях – як покровитель воїнів, що розкриває його перше ім’я “Пантолеон”, та як цілитель Пантелеймон. Цікаво, що за народною традицією святого Пантелеймона називають іще святим Палієм і вважають оборонцем людей від вогню. Споконвіків селяни молилися йому, щоб “у полі копи беріг від пожежі”.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.