“Маяк” жнивує бригадним методом

І не лише жнивує. У ТОВ “Агрофірма “Маяк” Котелевського району усі види польових робіт виконуються бригадно: обробіток ґрунту, сівба, внесення добрив. На полях агрофірми у селі Велика Рублівка саме так закінчували збирання озимої пшениці минулого тижня.
На комбайні – з 15 років
…Потужна зернозбиральна техніка по черзі закінчує загінки, розвантажує бункери і вирушає у зворотному напрямку. З “капітанської рубки” комбайна “Claas” спускається усміхнений коренастий чоловік – Микола Сідько.
– Миколо Васильовичу, вкотре жнивуєте?
– Уже 38-й раз – із 15 років.
– На якому комбайні починали?
– На “Ниві” – з Миколою Бородаєм. Потім із ним же пересіли у “Маяку” на “Дон”. У 1997-му прийняв першого в районі “Джон Діра”. У 2002-му отримав “Домінатора”, а з 2004-го, вже 14-й раз, жнивую на оцьому…
– Різниця відчувається?

Комбайнер Микола Сідько.

– Ну, звичайно, – чоловік усміхається, оглядаючись на свого “двоповерхового” комбайна. Говорить, що перший жнивний тиждень склався добре. І умови роботи відмінні, й намолоти гарні. – Правда, не скажу, скільки тонн намолотив, адже бункери вивантажуються не так, як раніше, у кузов чи в причіп, а в інший бункер – потужного навантажувача. Ця техніка значно прискорює збирання врожаю: один такий навантажувач вивозить із поля за один раз до 30 тонн зерна.
На запитання, скільки разів був чемпіоном жнив у районі, Микола Васильович з гордістю відповідає: “Та майже завжди”. За багаторічний хліборобський труд нагороджений двома орденами “Знак Пошани”.
Його колега Михайло Симоненко у господарстві працює 15 років, а на комбайні – перший сезон. До цього шість років жаткою скошував зернові у валки. Умовами роботи та оплатою задоволений. Зміна триває майже по півдоби: від ранкової й до вечірньої роси.
Розповідає агроном цього відділка Володимир Вусик:
– Урожай великорублівської озимини порадував. Дефіцит вологи, температурні перепади хлібам не зашкодили. На відділку було 485 гектарів озимої пшениці “Антонівка” і ще 121 гектар ярої сорту “Спадщина” – її збиратимемо пізніше. Ярина на вигляд непогана, але про результат краще поговоримо після жнив.
Не проси дощу, проси врожаю
Як розповів головний агроном ТОВ “Агрофірма “Маяк” Володимир Вербич, ранніх зернових до збирання мали загалом 1900 гектарів.
– Для озимини осінь була несприятлива: через засуху зерно довго не давало сходів, а коли пішли дощі, одразу різко похолодало. Фактично сходила пшениця взимку, та й то нерівномірно, подекуди аж навесні. Але органічні добрива та весняне підживлення сприяли гарному результату.
– Чи вплинула суттєво весняна та літня погода на культури?
– Хоча для кукурудзи і сої цьогорічні погодні умови не дуже хороші, та все одно очікуємо достойний урожай завдяки сучасним технологіям і дбайливому догляду на відповідних полях. Соняшник дощі полили, тож запилення очікуємо нормальне. За яких температур формуватиметься кошик, побачимо. Українці кажуть: “Не проси в Бога дощу, проси врожаю”. На пізні культури прогнози робити ще рано.
– Дуже розвинута тваринницька галузь агрофірми потребує силосу. Як із цим?

Механізатор Владислав Рахно.

– Силосну кукурудзу посіяли рано, тому з нею все добре. Два укоси сінажу взяли на рівні минулого року. Третій зберемо на сіно.
Як розповів головний агроном, наразі жнивують 5 комбайнових екіпажів: Миколи Сідька, Михайла Симоненка, Володимира Реви, Олександра Титаренка та Руслана Курочки. На бункерах-перевантажувачах працюють Віктор Сідько з напарником Сергієм Олефіром і Павло Серга з Павлом Плішом. Вивозять хліб водії Іван Гундак, Павло Черняк, Олександр Тараненко, Микола Слинько. На пожежному пристрої постійно чергує на узбіччі поля Володимир Жадан. Такими силами й фінішували на останньому полі озимини у Великій Рублівці. Далі підряд переходить під Котельву, на перший і третій відділки. А сюди одразу заїде інший – пресувати солому, вивозити тюки, дискувати стерню.
Рушаємо до вже обробленої площі, де тюкується солома. “КамАЗ” попереду піднімає на польовій дорозі хмару густої пилюги, з якої, наче з туману, виринають обриси прямокутних тюків у рядках аж до лісосмуги на горизонті. Тут також бригадний підряд: два прес-підбирачі “Krone” Владислава Рахна з напарником Олексієм Сухостатом та Миколи Сальника формують солому в тюки вагою до півтонни кожен, де вже Анатолій Смертюк звозить їх воєдино.
Олег Бибко на маленькому вертлявому навантажувачі “JCB” встигає складати їх у кузови й причіпи ювелірно, вже навіть не відкриваючи бортів. На “КамАЗ” із причепом уміщається 24 таких тюки. Солому вивозять із поля Микола Дрижирук, Анатолій Чайка, Олексій Косяк, Юрій Піддяча, Микола Пономаренко, Роман Гирченко, Володимир Сипко.
Післямова
Коли на третьому відділку агрофірми “Маяк” вже закінчували збирати озиму пшеницю, на поле прибула районна комісія з перевірки дотримання протипожежної безпеки на полях Котелевського району. Станом справ на маяківських угіддях члени комісії лишилися повністю задоволеними: обкошені та оборані поля, на узбіччі трактор із плугом та бороною, ємність із водою. Необхідні вимоги виконані, адже, як справжній господар, агрофірма дбає про рідну землю, яка щедро віддячує гарними врожаями.

Ольга ЩЕГЛОВА

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.