Прогноз перевиконання цьогорічного обласного бюджету безпрецедентний: 285 мільйонів гривень

Після обговорення у фракціях та на профільних комісіях прогнозні видатки до кінця року збалансовано – збільшено фінансування багатьох обласних програм, статутні капітали кількох комунальних установ. За словами голови ОДА Валерія Головка, який брав участь у роботі сесії, в сусідніх областях такий прогноз складає 5–10 мільйонів.

Сесійний день під головуванням керівника обласної ради Олександра Біленького (БПП) був надзвичайно насиченим. Тільки нагород та відзнак перед початком роботи було вручено близько 4 десятків. Депутати та представники громадськості піднімали соціально важливі питання, а в залі тим часом “гуляли” плакати на кшталт “Селянин без землі – кріпак олігарха”.
Від імені трудового колективу ОКП “Полтавафарм” відкритий лист до центральних органів влади зачитала Тамара Пипич – про те, як уже півроку з подачі одного з народних депутатів перевіряльники фактично паралізують роботу всієї мережі комунальних аптек, від чого потерпають і фармацевти, і постачальники. Василь Ковальчук вкотре говорив про бездіяльність правоохоронних органів. Ішлося також про подальше руйнування Кадетського корпусу в історичному центрі міста, про долю ландшафтного парку “Кременчуцькі плавні”. Активісти з Білецьківки Кременчуцького району вимагають виключити ландшафтний заказник “Білецьківські плавні” зі складу регіонального ландшафтного парку “Кременчуцькі плавні”. Потім, у ході сесії, до цього спірного питання поверталися тричі, але, на радість селян, голосів для неприйнятного на їхню думку рішення не вистачило.
Сталися зміни у фракції Радикальної партії Олега Ляшка: Руслан Рогов склав повноваження голови фракції, яку відтепер очолює Володимир Савченко (Радикальна партія Олега Ляшка).
Кілька питань викликали жваві суперечки. Так, у конкурсі на посаду керівника Кременчуцького ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою конкурсний відбір пройшов Валерій Марченко, але дипкорпус не підтримав його кандидатуру. Проти виступили Петро Ворона (БПП), заступник голови обласної ради Анатолій Ханко (“Свобода”): на цій посаді вони бачать людину, яка пройшла горнило російсько-української війни. Поважати рішення комісії закликали Віктор Скочко (АПУ), Олександр Алексюк (“Опозиційний блок”).
Зі створенням нових об’єднаних громад – Лохвицької, Ланнівської Карлівського району, Щербанівської, Терешківської, Степнянської Полтавського – та приєднанням 4 сільських рад до Семенівської ОТГ у Перспективний план формування територій громад області внесено чергові зміни. Депутат Ірина Степаненко (БПП) пропонувала відтермінувати рішення щодо Щербанівської ОТГ, але депутати на пропозицію не зважили.
Рішенням сесії ліквідовано обласний центр медико-соціальної експертизи, натомість створено аналогічне комунальне підприємство обласної ради.
Із бюджетними питаннями впоралися до перерви, після якої сесійна зала відчутно спорожніла. При цьому лише звернень до центральних органів влади мали затвердити близько півтора десятка. Кілька резонансних таки “провалили” чи то через нестачу голосів, чи з інших міркувань, але звернення до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо добровільної відмови ПАТ “Укргазвидобування” від права постійного користування земельною ділянкою підтримали. Як наголосив Валерій Бобиль (“Батьківщина”), воно не є “рекламним” – йдеться про 3668 гектарів землі, розпаювання якої десятиліттями чекають мешканці Базилівщинської сільської ради Машівського району.
***
Традиційно Олександр Біленький (БПП) підвів підсумок для журналістів. Стосовно того, що до кінця роботи сесійну залу покинуло близько трьох десятків народних обранців, голова облради поклав відповідальність на керівників фракцій. Останні сесійні рішення дійсно голосувалися на межі кворуму. Та все ж із порядком денним (75 питань!) упоралися. Оскільки прогнозний показник перевиконання обласного бюджету склав більше 285 мільйонів гривень (на півріччя, відповідно, 120–125 мільйонів), левову частку порядку денного становили зміни до програм – так звані “бюджетні” питання.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.