Вживають при паркінсонізмі

“Чи є рослини, які корисні при хворобі Паркінсона? Цікаво буде дізнатися про це з вашої газети”.
К.В.ПАШИНА.

Гармала звичайна (могильник степовий; гармала обыкновенная; Peganum harmala) – багаторічна трав’яниста гола рослина родини паролистових. Має міцне багатоголове кореневище. Стебла розкидисті, борозенчасті, 20–70 сантиметрів заввишки. Листки глибоко 3–5-роздільні, з цілісними або двічі-тричіроздільними лінійними загостреними частками. Квітки двостатеві, правильні, жовтаві, одиничні, на товстуватих ніжках, супротивних листкам. Плід – коробочка. Цвіте у травні – липні.
Росте у степах, на толоках і у забур’янених місцях у Степу (на Присивашші й у Криму).
Використовують траву, зібрану під час цвітіння рослини, і насіння. Аптеки сировину не відпускають.
Усі частини рослини містять алкалоїди, до складу яких входять гармалін, гармін і пеганін. У насінні, крім цього, є жирна олія (до 14,25% ), барвники та інші речовини.
Алкалоїд гармін у вигляді хлористоводневої солі використовували для лікування наслідків епідемічного енцефаліту, при паркінсонізмі.
Алкалоїд пеганін має гіпотензивні й жовчогінні властивості, а також властивості, які тонізують серцеву діяльність.
Препарат пеганін гідрохлорид дозволено як антихолінестеразний засіб при міопатії й міастенії, а також як послаблювальний засіб при закрепах і атонії кишечнику.
У народній медицині препаратами з трави гармали лікують застуду, малярію, неврастенію, епілептичні напади, безсоння, хвороби жіночої статевої сфери та різні розлади шлунково-кишкового тракту.
Ванни з трави рекомендують при ревматизмі, корості та інших захворюваннях шкіри. Насіння використовують як потогінний і антигельмінтний засоби.
Внутрішньо вживають насіння – по 10–15 насінин 2–3 рази на день.
Чайну ложку сухої подрібненої трави заварюють склянкою окропу і п’ють по столовій ложці тричі на день.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.