Корисна при епілепсії

“Які трави корисні при епілепсії? Розкажіть, будь ласка”.
С.П.КОЗИНЕЦЬ.

Водянка чорна (голубець; водяника чёрная; Empetrum nigrum) – вічнозелений, дуже галузистий сланкий кущик родини водянкових, 20–60 сантиметрів завдовжки. Листки чергові, 3–5 міліметрів завдовжки і близько міліметра завширшки, видовжено-еліптичні, шкірясті, із загорнутими наспід краями. Квітки одностатеві, дрібні, темно-червоні, одиничні в пазухах листків поблизу верхівки гілочок. Плід – чорна ягодоподібна кістянка. Цвіте у травні-червні. Плоди достигають у серпні.
Трапляється водянка чорна в Карпатах на субальпійських та альпійських луках, на торфових болотах, зрідка – в соснових лісах.
Використовують усю надземну частину рослини (зрізують під час цвітіння і на початку плодоутворення) і плоди (в період їхньої повної стиглості). Рослина неофіцинальна.
Усі частини pослини містять великий набір біологічно активних речовин: облиствлені пагони – андромедотоксин, дубильні речовини, флавоноїди (468 мг%), урсолову кислоту; листки – елагову і кавову кислоти, кверцетин, ціанідин, кемпферол, ізокверцитрин, рутин і каротин; плоди – аскорбінову кислоту (9–47 мг % ), антоціани і флавоноїди.
У народній медицині настій або відвар облиствлених пагонів використовують при головному болю, нервових захворюваннях, епілепсії, паралічах, як засіб, що заспокоює і знімає втому, та як в’яжучий засіб при цинзі й проносі.
Протиспазматичну дію і вплив препаратів водянки чорної на центральну нервову систему підтверджено експериментально.
Плоди використовують свіжими або у вигляді відварів як протицинготний і сечогінний засоби.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.