“Забули” про хрещеника…

Хрещені потрібні не лише для того, щоб дарувати похресникам подарунки на дні народження. Головне – це відповідальність, яку вони мають розділяти із рідними (чи прийомними) батьками дитини. Але часто хрещені через певний час просто зникають із життя родини, де хрестили дитину, не цікавляться нею.
“Я не знаю своїх хрещених”
Спочатку до Олени Скляр із Кременчука хрещена мати частенько заходила в гості, радувала смаколиками і презентами. Потім з’являлася лише раз на рік – на день народження дівчини. Згодом і зовсім “забула” про неї, хоча жили в одному місті. Батьки вирішили переобрати хрещену матір для дитини – сусідку, яка жила досить заможно. Але невдовзі та виїхала в інше місто.
27-річна Ірина Меншикова з Глобиного взагалі не пам’ятає свого хрещеного батька, а хрещену матір, каже, і не впізнала б. Бо бачила її років 15 тому, вона нині мешкає в іншому місті. Дівчина ніколи не відчувала їхньої уваги навіть на свята. Зізнається, що про це їй було соромно сказати знайомим.
– Хрещений батько був у нас лише тоді, коли мені виповнився один рік. Потім ніби зник, а згодом переїхав у іншу область. Через деякий час повернувся, але до нас більше не приходив. Я його не знаю. З дитинства у мене зберігаються чимало подарунків від родичів та друзів, одногрупників, колег. Але жодного немає від хрещених батьків, ніякої пам’яті чи просто гарних вражень і спогадів вони мені не залишили. Тому, думаю, правильно роблять ті, хто бере по дві пари хрещених, – каже Ірина. – У моїх батьків жодного разу не виникала думка замінити хрещених. Бо, мовляв, так робити не можна.
Обираємо духовних наставників
Тож як правильно обрати хрещених для дитини?
На важливі питання щодо вибору хрещених батьків, які стосуються практично кожної родини, відповідає священик Ігор (Демець) церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що у селі Погреби Глобинського району.
– То хто ж може бути хрещеними батьками для дитини?
– Тільки віруючі. Можуть обиратися родичі, навіть рідні брати і сестри батьків, бабусі й дідусі. Такі випадки трапляються. Особливо коли люди незаможні. Не можна обирати хрещеними батьками подружню пару або нехрещених людей.
– Що входить в їхні обов’язки?
– Хрещені батько і мати мають виховувати дітей у православному дусі, навчати жити по-християнському. Вони повинні молитися за них, носити, а потім водити на причастя. Такий зв’язок є вічним, глибшим та міцнішим, ніж із рідними батьками. Хрещені батьки є ніби поручителями за дитину.
– Нині стає модно обирати по кілька пар хрещених батьків. Це дозволяється церквою? І чи потрібно взагалі?
– Дозволяється. Більше того, це дуже добре. Дитина постійно відчуватиме увагу і піклування, отримає більше духовного виховання. На одну неділю на причастя може прийти з одними хрещеними, на другу – з іншими.
– У яких випадках можна переобирати хрещених батьків?
– Коли рік чи й більше хрещені не спілкуються із хресниками і не виконують своїх обов’язків. Звичайно, кожного місяця може і не будуть до них ходити, але трапляються випадки, коли хрещені батьки відвертаються з певних причин. А, скажімо, хлопця потрібно і в армію провести, й одружити. Переобирають хрещених ще й тоді, коли вони змінили віру.

Віта КОНОВАЛЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.