Василь СТАСОВСЬКИЙ: “Агробізнес має бути соціально відповідальним, бо майбутнє України – за українським селом”

Виповнюється двадцять років відтоді, як в аграрному секторі України заявила про себе Баришівська зернова компанія (БЗК). Агроформування обробляє сільгоспугіддя і Полтавської області. Засновником компанії був громадянин США з українськими коріннями (нині покійний) Олег Оронов. Він наполегливо доводив, що і в непростих умовах українських реалій можна досягати високих результатів. Нині підприємство діє у складі шведської компанії “BZK Grain Alliance AB”, яка позаминулого року в рейтингу журналу “Forbes” посіла друге місце за показником ефективності в аграрному бізнесі. Торік Баришівська зернова компанія увійшла до десятки найбільш фінансово стабільних агрохолдингів України. Про складові успіху розмовляємо з регіональним директором ТОВ “Баришівська зернова компанія” Північного регіону Полтавської області, депутатом Полтавської обласної ради Василем СТАСОВСЬКИМ. Він очолює підрозділ з дня його заснування у 2004 році.
Етапи становлення і розвитку
Нині Баришівська зернова компанія господарює на площах майже в 55 тисяч гектарів у чотирьох областях України. Сільгосппідприємство має високу фінансову стабільність, веде розширене відтворення, розбудовує інфраструктуру, запроваджує нові технології з науковим супроводом, постійно підвищує заробітну та орендну плати, веде соціально орієнтований бізнес.
На Полтавщині все починалося вісімнадцять років тому, в селі Вороньки Чорнухинського району, з господарства, яке очолював Василь Стасовський. Тепер це 25 тисяч гектарів – ледь не половина земельного банку БЗК в Україні. На території області будується елеватор на 100 тисяч тонн зернових – це вже п’ятий елеватор зернової компанії в країні. Закупили в Японії калібрувальний завод, який дозволяє мати високоякісне каліброване насіння сої та пшениці й продавати його за кордон у ту ж саму Японію, освоювати нові ринки в Європі та Азії. Є плани створити власний великий парк вагонів, що дасть змогу зменшити залежність від залізниці, розвантажувати елеватори, досягати більш високого обороту зерна і надавати якісні послуги іншим товаровиробникам. Виникла необхідність у захисті від фіктивних фірм, які останнім часом “плодяться” на ринку міндобрив внаслідок відсутності системного підходу у виробництві міндобрив в державі. Тому планується організувати власне виробництво рідких добрив, які набагато ефективніші, ніж сипучі. Сушіння зерна на елеваторах переводиться з газу на тверде паливо (брикети та пілети з відходів деревини і рослинних решток). Три роки тому запустили їх власне виробництво. Економічний ефект кількаразовий. Ця продукція користується попитом не лише у пайовиків як більш дешева, ніж дрова (їм продають за пільговими цінами), а й на підприємствах теплоенергетики області.
Поєднання інтересів компанії і територіальних громад
Північний регіон БЗК, яким керує Василь Стасовський, розташований у чотирьох районах області: це – понад тридцять сільських рад, більше семи тисяч пайовиків. Люди, з якими випала нагода розмовляти, не змогли пригадати жодного випадку відмови власників паїв від продовження оренди. Одна з головних причин, вважає Василь Стасовський, полягає в тому, що вдалося поєднати інтереси компанії і людей. За словами голів сільських рад Лубенського району, немає такого села, яке б не отримувало допомоги. Вона стосується усіх аспектів соціальної сфери: допомога малозахищеним, хворим, розвиток охорони здоров’я, освіти, культури, спорту.
“На території нашої об’єднаної територіальної громади кілька агропідприємств, але найактивніша і найближча до проблем людей – Баришівська зернова компанія, – каже Засульський сільський голова Сергій Бондаренко. – Це – матеріальна допомога, харчування дітей в освітніх закладах, організація екскурсій тощо”.

Нарада з керівниками виробничих галузей у селі Піски.

Голова Тишківської сільської ради Василь Шапоренко розповів, що найбільшим соціальним проектом останнього часу стала заміна опалення Тишківського сільського будинку культури вартістю 60 тисяч гривень. За мірками місцевого бюджету це дуже багато. Зі встановленням твердопаливного котла завдяки подачі гарячого повітря приміщення СБК можна підготувати до заходу протягом однієї години. Великою популярністю тут користуються виступи місцевого фольклорного ансамблю “Діброва”, який носить почесне звання народного і теж підтримується компанією, а також художніх колективів з Вороньків Чорнухинського району.
“У наших селах Василь Іванович Стасовський – своя людина. Жоден захід, жоден соціальний проект не відбуваються без Баришівської зернової компанії, з ним дуже легко працювати, – розповіла сільський голова Вовчицької сільської ради Ольга Козловська. – Він допоміг реалізувати чимало соціальних проектів. Один з найважливіших – будівництво дитячого майданчика з сучасним сертифікованим обладнанням. Багато зроблено для ліцею і дитячого садочка”.
Партнерством із БЗК задоволений і Калайдинцівський сільський голова Василь Гава. Особливо у ремонті приміщення школи, у медицині та спорті. Місцева футбольна команда неодноразово ставала чемпіоном району.
Василь Стасовський започаткував відзначення талановитих дітей – переможців предметних олімпіад різного рівня, конкурсів наукових робіт Малої академії наук, спортивних та мистецьких змагань. І переможців стає все більше.
Значна допомога надається у ремонті та утриманні закладів освіти, охорони здоров’я, культури, закуповуються медичне обладнання, витратні медичні матеріали.
Агроформуванню не байдужі й домашні клопоти селян. Надається допомога в заготівлі сіна для особистих господарств, оранці городів (до 30 соток безкоштовно). Задля забезпечення високої якості й оперативності компанія цьогоріч винайняла 30 приватних тракторів, що обійшлося у півтора мільйона гривень.
Коли торік стихія накоїла багато лиха, компанія організувала 7 будівельних бригад, забезпечивши оплату праці й харчування робітників. Бригади відремонтували 70 будівель. Для придбання будівельних матеріалів компанією витрачено близько 1,5 мільйона гривень.
Агроформування дбає про ремонт доріг та догляд за ними взимку. Впоратися з цим допомагає Василю Стасовському і депутатський мандат.
Надійним партнером сільським радам став благодійний фонд “Розвиток села”, засновником якого є БЗК. Особливо в ремонтах соціальних об’єктів, оздоровленні дітей, реалізації медичних програм, у тому числі щодо профілактики цукрового діабету в місцевого населення.
Воля, бажання і відповідні життєві принципи
– Наскільки це складно для компанії – тримати в полі зору такий широкий спектр пріоритетів? – запитую у Василя Стасовського.
– Для цього треба мати волю, бажання і відповідні життєві принципи. Що стосується мене, то це – не лише позиція керівника, а й людини, – говорить Василь Іванович. – Не можна стояти на місці, треба постійно рухатися вперед. А щоб впроваджувати соціальні проекти, необхідно мати потужну економічну базу. Це у свою чергу потребує постійного удосконалення виробництва, розширення асортименту продукції. Так, на Полтавщині компанія почала вирощувати гарбузи, бо на світовому ринку великий попит на насіння для фармацевтичної і харчової промисловості. Підтримуємо бджільництво – надається дотація пасічникам на кожну бджолосім’ю. Розвивається тваринництво. Великі кошти вкладаються у селекційну роботу, утримання, розвиток кормової бази.

Напередодні жнив. Механізатори Олександр Боровик та Руслан Лябах.

– Інтереси виробничників, пайовиків для компанії – завжди в центрі уваги, – продовжує Василь Стасовський. – Тому її власники прислухаються до думки регіонального директора. Це дозволяє оперативно реагувати на проблеми кожної громади, окремих людей. Бізнес має бути соціально відповідальним… Ми не відправляємо механізаторів на біржу в міжсезоння, як в інших господарствах, а запровадили, крім заробітної плати по польових розцінках, стабільну щомісячну оплату праці механізатора у розмірі двох тисяч гривень за підготовку техніки до роботи в полі. Це 24 тисячі гривень кожному механізатору додатково на рік. Плюс щомісячно доплачується 150 гривень за кожний пророблений в компанії рік. Тож працівники з великим стажем додатково можуть щорічно отримувати до 40 тисяч гривень. Торік за паї виплатили по вісім відсотків замість семи, обумовлених в угоді. Цього року заплатимо десять відсотків замість восьми за угодою…
Продовжуючи розмову, Василь Іванович з болем говорив про фактори, які нині негативно позначаються на житті українського селянина та села. Серед них, на думку досвідченого аграрія, – можливе скасування мораторію на продаж землі. Тож соціальний захист в рамках політики компанії він вважає надзвичайно важливим для людей.
***
Баришівська зернова компанія – активний і дієвий помічник громад у проведенні святкових, урочистих заходів. А змістовне дозвілля забезпечують культурно-мистецькі дійства “День села” – влаштовуються фотовиставки, вшановуються орденоносці, ветерани, іменинники, новонароджені. Людям вручають подарунки, відзначають переможців. Популярними стали номінації “Найкраща садиба”, “Творча особистість”, “Відкриття року”…
Громади, долаючи труднощі завдяки сприянню Баришівської зернової компанії, мають економічну і соціальну перспективу. Адже, як переконаний регіональний директор ТОВ “Баришівська зернова компанія” Північного регіону Полтавської області, депутат обласної ради Василь Стасовський, агробізнес має бути соціально відповідальним, бо майбутнє України – за українським селом!

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.