Оїдіум не чекатиме

До нас цієї весни й літа звертається багато власників присадибних господарств із проханням допомогти визначити, від чого масово гине виноград. Просять рекомендацій щодо порятунку рослини. Ознаки хвороби в багатьох випадках ідентичні: листя має непривабливий “м’ятий” вигляд, вкривається плямами, на зав’язі з’являється слизький наліт із неприємним запахом. Усі описані вище симптоми з високою вірогідністю свідчать про те, що виноград уражений оїдіумом.
У боротьбі з цією небезпечною інфекцією важливо не згаяти час і, виявивши її, одразу ж приступати до лікування. Оїдіум починає прогресувати в червні – верхні листки на винограді скручуються, з’являється борошнистий наліт на зелені й зав’язі. При сильному ураженні кущів винограду урожай може бути повністю знищений. Щоб не допустити цього, лікування слід розпочинати на початку травня чи ще раніше, до розпускання бруньок, чергуючи контактні та системні препарати, щоб у захворювання не вироблялася резистентність до певних пестицидів.
До розпускання бруньок (профілактичний захід) обприскування рослин розпочинаємо контактними препаратами із вмістом колоїдної сірки та хлорокису міді, бордоською рідиною. У червні проводимо обробіток баковою сумішшю препаратів Ридоміл і Топаз. Через два тижні – повторний обробіток баковою сумішшю фунгіциду Акробат МЦ та нового аккарациду Енвідор: вони допоможуть позбутися кліщів і попелиць, тобто паразитів, які переносять збудника оїдіуму з рослини на рослину. Останній обробіток винограднику проти оїдіуму проводимо перед накриттям лоз на зиму 5-відсотковим залізним купоросом.
У цьому році окремі південні укривні сорти винограду сильно постраждали внаслідок заморозків. Ушкоджені весняними заморозками рослини обов’язково треба обробити одним зі стимуляторів росту рослин, наприклад, Вимпелом. Це допоможе їм відновити повноцінну вегетацію, набрати зелену масу й підготуватися до нового зимового сезону, а наступного літа – відновити плодоношення.
Вчасне виявлення на винограді ознак оїдіуму й системна боротьба із цим захворюванням допоможуть захистити його й зберегти урожай “сонячних ягід”.

Василь БАГНО
Провідний спеціаліст головного управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.