Коли розлучаються двоє…

Немає такої дитини, яка б не страждала від розлучення батьків. Деякі переконують себе в тому, що все гаразд, але вони не вміють або не бажають помічати руйнівних наслідків розлучення.
Дитина любить обох батьків, рветься при їхньому розлученні. Майже завжди це спричиняє глибоке відчуття неповноцінності: “значить, я недостатньо хороший і важливий для мого (моєї) тата (мами), якщо моя любов йому (їй) не потрібна”, і провини: “він (вона) не любить мене більше, тому що я не слухаюсь”.
Дитина починає боятися втратити і другого з батьків. Якщо один з них зміг розлюбити і покинути, значить, і другий теж може. Так народжується один із найважчих дитячих страхів – залишитися без батьківської любові взагалі. Маленькі можуть стати примхливими, не відпускати маму (або тата) ні на крок від себе. Діти старшого віку бояться залишатися одні або просто стають занадто тривожними.
Діти варті того, щоб заради них намагатися зберегти сім’ю, але саме сім’ю, а не просто спільне проживання на одній житловій площі. Постійні конфлікти шкодять не менше, ніж розлучення. Отож, перш ніж робити рішучі кроки, треба зрозуміти, які стосунки остаточно і безповоротно зруйновані, а які – лише зазнають кризи.
Якщо стосунки не врятувати, враховуйте інтереси всіх сторін, перш за все дітей. Ось кілька порад у цій ситуації:
1. Не втрачайте поваги одне до одного. Образливі слова, сказані в запалі, лише підсилять вашу депресію і похитнуть почуття захищеності дитини.
2. Говоріть дитині правду про розлучення, не зволікайте.
3. Дайте сину чи дочці можливість висловлювати своє ставлення до подій, нехай навіть в агресивній формі. Не сваріть їх за це.
4. Подовгу спілкуйтеся з дитиною, вислухайте, втіште, весь час підтверджуйте, що розумієте її почуття.
5. Не намагайтеся залучити дитину в коаліцію проти іншої сторони.
6. Постарайтеся побільше бувати разом з дитиною.
7. Налагодьте спілкування дитини з кимось із родичів, не залучених до конфлікту, – з дідусем, дядьком, тіткою. Нейтральна, доброзичливо налаштована людина зможе стати “островом стабільності”, де дитина буде психологічно відпочивати.
8. Разом з другим із батьків продумайте способи продемонструвати дитині, що його стосунки з кожним із вас збережені.
9. Аналізуйте причини розлучення. Це переключить увагу з негативних переживань на конструктивні думки й допоможе уникнути помилок у майбутньому.

Дмитро БІЛАЙ,
магістр, викладач вищої категорії.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.