Нас кличуть Лесині святі дороговкази, нам сяють вічні Кобзареві образи…

Учасники делегації Полтавської області разом із керівниками і викладачами Вільнюського політехнічного вишу оголосили про спільне пошанування Лесі Українки в Литві. На презентації проекту Полтавщину представляли керуюча справами обласної ради Оксана Черкас, начальник відділу забезпечення діяльності керівництва ради Марія Тютюнник, заслужений працівник культури України Валентина Шемчук, а господарів – ректор Університету прикладних наук Вільнюська колегія Гінтаутас Бразіунас, декан Вайва Юшкієнє, керівник відділу міжнародної співпраці Йоланта Преідієнє.

Ініціатива має виключно благодійну підтримку і спрямована для увічнення імен великих українців, серед яких і видатні письменники, видавці, просвітяни Полтавщини. Над проектом працюють полтавські науковці й громадські діячі – лауреати обласної премії імені Панаса Мирного Валентина Шемчук і Вадим Голобородов. Вони окремий напрямок власної доброчинної справи присвятили Лесі Українці, створивши портретну галерею геніальної української поетеси в камені. За їхньою ініціативою відкриті меморіальні дошки Лесі Українці в Берліні й Тбілісі, тепер на черзі – литовське місто Друскінінкай.
Пам’ятна дошка дочці Прометея на честь її перебування 1885 року в Друскінінкаї благодійно виготовлена приватним підприємцем Вадимом Голобородовим. Надзвичайно приємно, що до цього проекту приєднався очолюваний Гінтаутасом Бразіунасом литовський політехнічний виш Вільнюська колегія. До ініціативи громадських діячів і освітян із пошанування в Литві Лесі Українки, чиє ім’я нерозривно пов’язане з Гадяцькою землею, долучився і голова обласної ради Олександр Біленький. За його дорученням Оксана Черкас вручила Почесну грамоту пані Вайві Юшкієнє за плідну співпрацю з полтавцями в царині популяризації творчої спадщини Лесі Українки й культурних здобутків України за кордоном. Діалог полтавців і литовців засвідчив і нашу щиру дружбу, і визнання святості подвигу нащадків національних провидців – захисників України на Донбасі  від російських окупантів, і нашу готовність допомогти кращим синам України та глибоку вдячність Литві за неоціненний внесок у реабілітацію поранених українських військових.
Автори й виконавці проекту висловлюють глибоку вдячність полтавцеві Петрові Крайсвітньому за безкорисливу допомогу в доставленні меморіальної дошки Лесі Українки до литовської столиці, Міністерству закордонних справ України, Українському Посольству у Вільнюсі й Посольству Литовської Республіки в Києві – за активне сприяння в здійсненні справи увічнення пам’яті Лесі Українки в Друскінінкаї.
***
Прагнення передати нащадкам традиції, які вікують у нашому побуті, пошанувати Народних Пророків Тараса Шевченка й Лесю Українку, чия творчість сягає найвищих світових літературних вершин, вклонитися героям – нашим сучасникам, хто ціною життя відстоює свободу рідної землі на її cхідних кордонах в боротьбі з російськими агресорами, об’єднали полтавців та земляків у Фінляндії й Гадячі.
На урочистому зібранні в Посольстві України в Гельсінкі наші співвітчизники в Фінляндії й полтавські громадські діячі відтворили магічність національних обрядів та захоплювалися фаховістю й емоційністю гри акторів-аматорів Українського народного театру під художнім керівництвом головного режисера Ігоря Фрея.
Згадали жертовних захисників рідного краю від російських зайд на Донбасі. “І для нас, і для українців світу непорушне збереження етнічних звичаїв переплелося з глибокою тугою за загиблими оборонцями Батьківщини від російських окупантів, і ми не могли без сліз слухати відео-вірші наших захисників із фронтових окопів, – наголосила голова обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада” Валентина Шемчук. – Живучи волонтерськими буднями, щиро підтримую добровольчу діяльність фінських українців – відправлення гуманітарних вантажів для потреб оборони рідної землі від російських найманців”.
Наші співвітчизники самовіддано служать і розвиткові культурних українсько-фінських відносин. Зі словами глибокої вдячності за співпрацю пані Валентина Шемчук передала Надзвичайному і Повноважному Послу України у Фінляндії Андрієві Олефірову патріотичні подарунки для юних представників української гельсінкської громади, а голові Товариства українців у Фінляндії Денисові Перцеву вручила витинанку-портрет Тараса Шевченка відомого кременчуцького автора, члена Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва України, стипендіата Президента України Дмитра Короля. Товариство українців Фінляндії веде активну діяльність разом із українськими громадськими організаціями, зусилля яких спрямовані на патріотичне виховання дітей і молоді та входить до складу Української Всесвітньої Координаційної Ради, попереднього голову якої Героя України Дмитра Павличка ми щойно палко вітали в нашому місті під час святкової церемонії відкриття        ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України – вихованців позашкільного навчального закладу Полтавської обласної ради “Мала академія наук учнівської молоді”.
***
У дні пошанування пам’яті Лесі Українки в Гадяцькому краї її портрет, виконаний учасником Всеукраїнських мистецьких форумів і Міжнародних імпрез народного мистецтва Дмитром Королем, став подарунком від автора й обласного відділення Міжнародної організації “Жіноча громада” одній із найстаріших книгозбірень у нашій державі – півторасторічній Гадяцькій центральній районній бібліотеці, яка носить ім’я великої доньки України.
З гордістю за рідну Україну й за нашу Полтавщину звершуємо благородну справу пам’яті Тараса Шевченка й Лесі Українки на теренах Полтавщини, Прибалтики та землі Суомі. Підносимо молитву побратимства в гадяцьких храмах, біля давнього лику Вільнюської Богородиці Остробрамської й у сучасній витесаній в скелі гельсінкській церкві Темппеліаукіо. Зміцнює силу нашого духу й перевеслом єдності благословляє українців і литовців, співвітчизників у великій Україні та на березі Фінської затоки чистий німб вічних образів і дороговказів українських пророків.

Людмила ГОРБ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.