Старти юних гірськолижників

Десять шкільних команд із Полтавської і Херсонської областей (зокрема Полтавщину представляли учні з Гадяча, Миргорода, Зінькова, Лубенського, Новосанжарського районів) взяли участь у відкритому спортивно-масовому дійстві з поширення зимових видів спорту “Олімпійське лелеченя” в гірськолижному комплексі Сорочин Яр у Диканському районі.
Старти майбутніх олімпійців присвячувались відкриттю XIII зимового європейського юнацького олімпійського фестивалю, що пройде з 11 до 18 лютого в Ерзурумі (Туреччина). Силами поміряються близько 1200 спортсменів віком 14–18 років, у тому числі з України.
– Для популяризації фестивалю оргкомітет змагань започаткував програму “Стань чемпіоном”, сьогоднішній наш захід теж відбувається під цим гаслом. Протягом місяця діти різних вікових категорій змагатимуться у 9 зимових видах спорту. Представники України – в семи видах: гірські лижі, сноуборд, біатлон, лижні перегони та інші. На жаль, спортсменів Полтавщини серед них поки що немає. Однак проводимо з нагоди відкриття олімпійського фестивалю свої змагання, – зазначила відповідальний секретар обласного відділення Національного олімпійського комітету України Інеса Гетьман. – І будемо сподіватися, що надалі у нас теж будуть учасники Олімпійських ігор і європейських олімпійських фестивалів.
Погожого зимового дня на трасах Сорочиного Яру 11–12-річні діти спускалися на тюбах, займались з інструкторами, дізнаючись премудрості катання на гірських лижах, і, продемонструвавши свою майстерність, взяли участь у змаганнях для новачків. Команди також представили на конкурс “домашні завдання” – тематичні малюнки про улюблені види спорту “білих” олімпіад.
Юних спортсменів привітали відповідальний секретар ПОВ НОКУ Інеса Гетьман, заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Михайло Габор, ветеран спорту, майстер спорту з лижних перегонів, “Жінка року Полтавщини” в спорті 2016 року Анастасія Дойнікова. “Родзинкою” дійства став приїзд срібної призерки зимових Олімпійських ігор у Нагано (Японія) 1998 року, біатлоністки, нині голови Сумського обласного відділення НОКУ Олени Петрової.
– Завжди отримую величезне задоволення від спілкування з юними спортсменами і з цікавістю спостерігаю, як діти вперше виходять на старти, – наголосила Олена Петрова. – Яких би висот не досягали люди, шлях кожного починається зі шкільної лави, шкільної команди. Можливо, саме після цих змагань ви вирішите стати лижниками, біатлоністами,  виберете інший вид спорту. Я теж починала тренування в дитинстві, любила уроки фізкультури, активні ігри. Ставши дорослою, була однією з тих, хто відкривав олімпійську історію незалежної України. Спорт – це чесна гра, а спортсмени – талановиті, наполегливі, цілеспрямовані люди.
– Бажаю, щоб ви полюбили і гірськолижний спорт, й інші зимові види, які приносять радість, навчають витривалості. Ящо виберете професійний спорт, бажаю обов’язково досягти Олімпіади як найвищого щабля для спортсменів, – звернувся до дітей Михайло Габор.
– Ми вже втретє на таких змаганнях, – поділився враженнями, представляючи свою команду, директор Вовчицького ліцею Лубенського району Володимир Костюк. – Я вперше став на гірські лижі в 42 роки, а у цих дітей є можливість навчитися в 11–12 років. Коли з такого віку прищепиться любов до лиж, до спорту, то у цих дітей велике майбутнє, зокрема й для популяризації зимового спорту і дозвілля.
– Мені тут подобається, в майбутньому хочу займатися спортом, для дітей все тут дуже добре і цікаво, – задоволена одна з наймолодших учасників “Олімпійського лелеченяти”, 9-річна учениця ліцею Аня Добжанська.
77-річна миргородчанка Анастасія Дойнікова залюбки ділиться з молоддю секретами активного довголіття. Свій 70-й день народження ентузіастка зустріла на гірській вершині Кавказу – Казбеку, 75-й – на Ельбрусі.
– Днями ми повернулися з Карпат, з чемпіонату України із лижних перегонів серед ветеранів, де команда Полтавщини зайняла в загальному заліку перше місце, – розповіла заслужена спортсменка, котра особисто виборола три срібні медалі.
– Снігу багато – катайтеся, тренуйтеся! Я теж приїхала покататися на гірських лижах. Зараз вважається, що на Полтавщині зимові види спорту непрофільні. Хоча до лиж молодь залучається, у Миргороді в Березовому гаю проклала лижню, то дітвора приходить кататися. Інвентар для зимового спорту значно подорожчав. Для представництва на зимових Олімпіадах потрібні міцні тренерські школи і великі кошти, – переконана Анастасія Дойнікова.
– Ми з південного регіону, у нас немає гір і немає умов, щоб проводити змагання із зимових видів спорту для дітей, – каже Любов Гопкало, відмінник освіти України, вчитель фізкультури Козачелагерської школи Олешківського району Херсонської області. – Але ми намагаємося наших дітей прилучити до здорового способу життя – в місцевій річці діти влітку плавають, а взимку на льоду катаються на ковзанах і грають у хокей. Коли ми дізналися, що в Полтавській області є такий чудовий комплекс із гірками, діти вирішили взяти участь у цих змаганнях. І я думаю, що тут умови не гірші, ніж у Буковелі. У себе ми провели відбірковий тур, і кращі потрапили до команди, приїхали на Полтавщину.
Переможці й учасники змагань отримали кубки, медалі, олімпійські листівки з автографом призерки Олімпійських ігор, заряд енергії і гарного настрою.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.