Допомога максимально наближена до людей

Розвитку в області системи безоплатної вторинної правової допомоги була присвячена прес-конференція в ОКІА “Новини Полтавщини”. Систему започаткували два роки тому зі створення Полтавського обласного центру правової допомоги, а згодом і чотирьох місцевих (два – в Полтаві, а також у Лубнах та Кременчуку). З вересня минулого року запрацювали 23 бюро правової допомоги на базі ліквідованих міських та районних управлінь юстиції. Нині це державні установи, що об’єднують всеукраїнську мережу юристів, готових надавати безоплатну вторинну правову допомогу, включаючи захист від обвинувачення та представництво у суді, а також складання процесуальних документів для соціально вразливих категорій населення, перелік яких визначено Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.
Як повідомив на прес-конференції директор Регіонального центру Олександр Черчатий, із січня поточного року суттєво підвищено поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної правової допомоги (з одного до двох прожиткових мінімумів), право на неї отримали внутрішньо переміщені особи та ті, хто претендує на отримання такого статусу, а також особи, котрі претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Розширено права учасників війни. Відтепер безоплатна правова допомога надаватиметься їм із будь-яких питань. Торік в області щодо надання правової допомоги зареєстровано понад 11 тисяч звернень громадян. Найчастіше вони стосуються питань соціального захисту, спадкового та сімейного права, працевлаштування та поновлення на роботі, конфліктів з банками. Лише у кримінальному процесі Регіональним центром адвокатам дано 4167 доручень, місцевими центрами – майже півтори тисячі.
Найважливішими завданнями на поточний рік визначено подальше поліпшення якості надання вторинної правової допомоги, відпрацювання системності, прозорості та відкритості у роботі з адвокатами, а також забезпечення розвитку правової спроможності територіальних громад.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.