Від “Мрії” до визнання

Композитор Ігор Поклад, який днями відзначив 75-річчя, створив мелодії для понад 30 мюзиклів і оперет, його музика звучить у 40 художніх та анімаційних фільмах. Він – лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України, заслужений діяч мистецтв України.
Майбутній композитор народився у місті Бішкек – столиці Киргизії, у родині кадрового військового. Вихованням сина опікувалася мама, вона ж першою звернула увагу на музичні здібності Ігоря, все життя вболівала за нього. По закінченні війни сім’я повернулася до України. Ігор Поклад закінчив середню школу й музичну (по класу фортепіано) в Тернополі. Музику почав писати ще в дитинстві.
Навчаючись у Київському музичному училищі імені Глієра, молодий Поклад одночасно працює концертмейстером, шукає поетів для спільної роботи. Перша композиція “Пісня не заблудиться”, створена в співавторстві з поетом Борисом Олійником, стає популярною. З того часу композитор активно працює у пісенному жанрі. Наступна пісня “Кохана” (на вірші лікаря Ігоря Бараха) стала відправною точкою для подальшої творчості. Замовляти пісні Ігорю Покладу стали популярні артисти країни.
Уже досягши певних мистецьких вершин, Ігор Поклад продовжує навчання на композиторському факультеті Київської державної консерваторії. Створює унікальний для тих часів (1960-х років) ВІА “Мрія”, стає його художнім керівником. У перший рік існування ансамбль входить у всесоюзну гастрольну сітку, представляє республіку на території величезного Радянського Союзу, одним з перших виїздить на гастролі за кордон. Студентський колектив “Мрія” стає лауреатом Всесоюзного конкурсу артистів естради разом з легендарними білоруськими “Піснярами”. Перервати керування ансамблем Покладу довелося через службу в армії. Потрапив у ансамбль МВС.
Служба принесла Ігорю зустріч з молодим поетом Юрієм Рибчинським. Талановитий дует дав життя багатьом популярним пісням: “Зелен-клен”, “Два крила”, “Чарівна скрипка”, “Тиха вода”, “Дикі гуси”, “Хіба можна”…
Мелодію пісні “Скрипка грає” Поклад почув… уві сні. А “Дикі гуси” пролежали в столі сім років, поки не знайшлася для пісні виконавиця – Ніна Матвієнко. Відомі естрадні пісні “Наречена”, “Тече вода”, “Краю мій лелечий”, “Хай щастить вам, люди добрі!” – це все твори Ігоря Поклада. До митця прийшло й міжнародне визнання: пісні звучали і звучать на конкурсах, фестивалях, по радіо й телебаченню в різних країнах.
У творчому доробку Ігоря Поклада – понад 150 пісень, зокрема “Пісня про матір” на вірші Бориса Олійника, “Не питай мене”, “Моя Україна”, “Добре світло”, “Гойдалка”. “Червона косинка” написана на слова нашого земляка Дмитра Луценка.
Згодом композитор вирішив спробувати свої сили в театрі. Написав музику до десятків мюзиклів та оперет, зокрема “Різдвяна ніч” за творами Миколи Гоголя, “Конотопська відьма”, “Засватана – не вінчана”…
Першою кінокартиною, де звучала мелодія Ігоря Поклада, стала стрічка режисера Леоніда Бикова (якому днями виповнилося б 88 років) “Де ви, лицарі?”. Композитор написав музику до художніх стрічок “Весь світ в очах твоїх”, “Москаль-чарівник”, “Таємниця “Святого Патрика”, “Чорна Рада”, мультиплікаційних – шести випусків мультсеріалу про козаків, “Енеїда”, “Парасолька в цирку” та інших, кількох документальних стрічок.
Кілька років тому Ігор Дмитрович переніс складну операцію. Виходжувала його вірна дружина Світлана. В одному з інтерв’ю вона розповіла, що свою музику Ігор Дмитрович майже не переслуховує. Він віддає пісні людям. “Вони йдуть в народ…” – любить повторювати композитор.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.