Олександр ОКСАНЧЕНКО: “Повітряний ас – це не статус, це – величезна відповідальність”

“Досвід і професіоналізм приходять не тільки з роками. Це – результат наполегливих, навіть виснажливих, тренувань. Присвоєння класної кваліфікації, вищий пілотаж і навіть міжнародне визнання – лише статичне підтвердження можливостей та фаховості”, – ці слова заступника командира авіаційної бригади полковника Олександра Оксанченка можна беззаперечно вважати його життєвим кредо.
Нині він один із кращих пілотів Повітряних Сил Збройних сил України, висококласний методист-інструктор, який дав путівку в небо не одному десятку молодих офіцерів. Олександр став одним із кращих учнів та послідовників свого Учителя і Майстра – генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова й першим серед військових льотчиків винищувальної авіації у повному обсязі оволодів програмою фігур вищого пілотажу.
Прізвище Олександра Оксанченка стоїть поруч з іменами всесвітньо відомих пілотів-асів сучасності, хоча через природну скромність, притаманну офіцеру, “зіркою” він себе не вважає. Але його майстерність засвідчують і статистика, і конкретні справи. Близько 1700 годин загального нальоту, участь лише у нинішньому році у понад 15 навчаннях різних рівнів, а також міжнародних демонстраційних показах авіатехніки в Бельгії, Румунії, Чехії, Словаччині, Мальті. Й це – лише епізоди біографії  полковника Олександра Оксанченка. При цьому жодної аварійної ситуації у небі, жодного зриву виконання завдань бойового чергування, а також “ходіння по лезу ножа” під час виконання визначених завдань із забезпечення безпеки повітряного простору України під час російської окупації Криму й початкового періоду АТО.
– Якщо хочеш чогось досягти, треба багато працювати. Кожен крок до вищої майстерності повинен бути відпрацьований до автоматизму. Виконання більш складних вправ у жодному разі не має означати, що до пройденого матеріалу повертатись вже необов’язково. Умовностей і простих рішень складних завдань небо не пробачає ані молодому пілоту, ані тим паче досвідченому. Тому, навчаючи підлеглих, я завжди навчаюсь і сам, навіть повторюючи вже відоме й опрацьоване раніше. Крім того, і в кожного літака, і в кожного молодого льотчика – свій характер, свій “почерк”. І справжній “вищий пілотаж” полягає не тільки в тому, щоб досконало опанувати грізну бойову машину, а й у тому, щоб зрозуміти самому і стати зрозумілим кожному, з ким піднімаєшся у повітря. Тож поняття “майстерність” і “відповідальність” для мене завжди – слова-синоніми. Найкращою оцінкою своєї льотної роботи вважаю досягнення тих, кому передаю досвід і навички, – ділиться роздумами полковник.
Ці слова підтверджують усі, кого “ставив на крило” Олександр Оксанченко. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку він, льотчик-ас, нагороджений орденом Данила Галицького.

Володимир ЛАЗАРЄВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.