Що витворятимуть ціни “на волі”?

Як уже повідомлялося, згідно з постановою Кабміну тимчасово (на три місяці – з 1 жовтня по 31 грудня поточного року) запроваджено мораторій на державне регулювання цін на продукти харчування. За словами начальника відділу підприємництва, тарифно-цінової політики та з питань власності департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Лариси Антонець, держава регулює ціни на продукти першої необхідності: хліб, олію, яйця, цукор, борошно, макаронні вироби,  яловичину, м’ясо птиці, свинину. На них націнка донедавна не могла перевищувати 15 відсотків до ціни виробника. На хліб простої рецептури націнка допускалася всього 5 відсотків.
Як відгукнеться експеримент із мораторієм, “Зоря Полтавщини” відслідковуватиме протягом наступних двох місяців.
Коментар фахівця
Михайло Бугрій, начальник управління підприємництва, торгівлі та регуляторної політики департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА зазначає:
– Уряд розуміє, що споживчий ринок зараз насичений, почалася переробка цьогорічного урожаю. Так званий борщовий набір нині навіть подешевшав. Зараз ми відстежуємо цінову ситуацію в містах та районах області, моніторимо і спостерігаємо цінові тенденції. Можна стверджувати, що й до кінця поточного року ціни залишатимуться відносно стабільними. А вже коли встановляться морози і зростуть накладні витрати на зберігання, певного сезонного здорожчання не уникнути.
Окремо про хліб. Продовольчого зерна зібрано достатньо. Але закупівельні ціни на пшеницю у порівнянні з минулим роком зросли на 15–17, подекуди до 20 відсотків. Тому певне, хоч і несуттєве, здорожчання неминуче. Проте один із полтавських виробників, філія хлібопекарської корпорації “Кулиничі”, вже заявив, що підвищувати ціну на хліб простої рецептури (житньо-пшеничний “кирпичик”) не буде, – зазначив посадовець.
І лише стосовно молочної продукції прогнози невтішні: вона зростатиме, й не лише через звичні сезонні коливання.
Ціни в будній день
Як зізнався продавець м’ясного ряду на Центральному ринку Полтави, у вихідні дні ціни дещо вищі, тому вони відслідковані у будній день, вівторок 18 жовтня. Отож балик свинячий – від 80 до 90 гривень за кілограм; курка “Наша ряба” – 46,95, філе – 75,95 гривні; хек молочний – 68 гривень за кілограм; цукор (900 грамів) – 15 гривень;  яйця курячі – 22–26 гривень за десяток; картопля – 5 гривень за кілограм; капуста – 3,50 гривні за кілограм; цибуля (крупна) – 5 гривень за кілограм; морква – 5 гривень за кілограм; яблука – від 6 до 13 гривень за кілограм.
Ціну на хліб двох найходовіших (за 5 хвилин спостереження) сортів зафіксувала у популярній мережі магазинів. Паляниця “Полтавська” (виробник – Полтавахліб-3) вищого ґатунку вагою 0,5 кг коштувала 7,50 гривні; чорний хліб “Поживний” житньо-пшеничний вагою 700 грамів – 4,55 гривні.
Пакет молока “Гармонія” (0,9 кг) жирністю 3,2 відсотка коштував 13,95 гривні. Олія “Олейна” традиційна соняшникова рафінована (0,5 літра) – 17,80 гривні.
До речі, багато співрозмовників того дня були одностайні: купують молоко, сир та сметану на ринку в постійних продавців. Якщо такі стосунки перевірені часом, то й іншу супутню у домашньому господарстві продукцію замовляють у них без застережень – і свіжину (“коли буде – везіть”), і курочку чи яйце. Такі комерційні стосунки люди вважають безпечнішими. Хоча у Євросоюзі подібний підхід навряд чи зрозуміють.
За рекомендацією фахівців профільного департаменту ОДА зафіксувала також ціну на хліб простої рецептури в одному з кіосків мережі “Кулиничі”: “кирпичик” коштував 6,70 гривні.
Несподіваний діалог
Щоразу при відстеженні цін спеціально для читачів окремим пунктом обіцяю несподіваний монолог.
Продавчиня риби прокоментувала не ціну на хек молочний, а наше до неї ставлення. А також наше ставлення один до одного.
– У мене подруга в Італії живе. То позаминулого року я сама там цінник на такий хек бачила – на наші гроші тоді було 200 гривень за кілограм. А в нас – зараз – 68.
– Так там же доходи зовсім інші!
– А там і люди інші, тому й живуть краще. Українці самі винуваті. І керують нами такі самісінькі, як ми. Не в комусь шукати причину треба, а в собі. Треба думати більше: як живемо, за кого голосуємо, що в собі на краще змінюємо. Не когось винуватити, а самим змінюватися. Добрішати треба…
***
Доки матеріал готувався до друку, оглянула торгові ряди ще раз. Усе нормально – ціни не підвищилися. Обідньої пори у п’ятницю продавці м’ясних рядів мало не хапали покупців за поли, збавляли ціну, але загалом вона за три дні не змінилася. У “котелевському” кутку овочевого ринку – все “по 5”: крупна цибуля, відбірна морква, картопля. На запитання, чи господиня не планує ривка цін на своє добро, жінка усміхнулася, мовляв, не переживайте, не планую.
Якщо хочеш розсмішити Бога, розкажи йому про свої плани. Чи збудуться і її, і мої (щоб усе залишалося хоча б таким, як є) сподівання, читайте через місяць.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.